ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

8 ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (EUROPEAN CIVIC UNIVERSITY)

Ένα δίκτυο που δημιουργεί συνδέσμους κατά μήκος και πέραν της Ευρώπης

Με τη φιλοδοξία της δημιουργίας ενός ενιαίου πανεπιστημιακού χώρου, όπου οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και το διοικητικό προσωπικό θα μετακινούνται και θα συνεργάζονται τόσο ελεύθερα όσο και στο ίδρυμα προέλευσής τους, 8 πανεπιστήμια αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού το Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης: Aix-Marseille Université (Γαλλία), Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου (Ρουμανία),  Université Libre de Bruxelles (Βέλγιο), Universidad Autonoma de Madrid (Ισπανία), Sapienza Università di Roma (Ιταλία), Stockholms Universitet (Σουηδία), Eberhard-Karls-Universität Tübingen (Γερμανία).

Αυτή η συμμαχία θα συνενώσει τις δυνάμεις περίπου 384.000 φοιτητών και 55.000 μελών διδακτικού και μη διδακτικού προσωπικού. Θα προωθήσει την χρήση πολλών γλωσσών, συνθέτοντας ομιλητές εκ γενετής της αγγλικής, της γαλλικής, της γερμανικής, της ελληνικής, της ιταλικής, της ρουμανικής, της ισπανικής και της σουηδικής γλώσσας.

Το Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης θα δημιουργήσει ένα χώρο για καινοτόμο και υπεύθυνη διδασκαλία, έρευνα, πολιτιστικές ανταλλαγές και δράση των πολιτών στην Ευρώπη, από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσει συνέργειες με πολίτες και θεσμούς από όλον τον κόσμο.

 

Ένα έργο προσανατολισμένο στην κινητικότητα, την πολυγλωσσία και την συμμετοχή των πολιτών

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, των πολιτισμών και των ταυτοτήτων/ιδιοτήτων του πολίτη μεταξύ των νέων γενεών φοιτητών. Θα προωθήσει την καινοτόμο και ολοκληρωμένη συνεργασία και δράση, ανεξάρτητα από τα σύνορα, τις γλώσσες ή τους ακαδημαϊκούς κλάδους. Θα ενεργήσει τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Αυτή η ισχυρή δέσμευση θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των ευκαιριών σε όλα τα επίπεδα για όλα τα πανεπιστήμια-εταίρους και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Το Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης θα λειτουργήσει ως βασικό μέσο για την ανανέωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η κοινή μας εστίαση θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση θεμάτων των πόλεων και των σχέσεων με τους κοινωνικοοικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες της περιοχών τους. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές και αυριανές μείζονες προκλήσεις, όπως η αστικοποίηση, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, η γήρανση, η πολιτιστική κληρονομιά και οι παιδαγωγικές προτεραιότητες, όπως ίσες ευκαιρίες για κάθε φοιτητή, από οποιοδήποτε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή νέοι τρόποι μάθησης στον ψηφιακό κόσμο.

Μέσω της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ουσιώδεις προκλήσεις, οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως «γέφυρα» της Ευρώπης προς τον Νότο.

 

Πληροφορίες: Γραφείο Τύπου ΕΚΠΑ, Τ 210 3689750, press[at]uoa[dot]gr