ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ COPERNICUS ACADEMY ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπροσωπούμενο από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος (LACAE) του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ανανέωσε για το 2018 την ιδιότητά του ως μέλους του ευρωπαϊκού δικτύου «Copernicus Academy».

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Copernicus Academy» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να προσελκύσει και να εκπαιδεύσει νέους χρήστες των δορυφορικών δεδομένων του προγράμματος Copernicus.

Μέλη του δικτύου Copernicus Academy αποτελούν πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από τη δημιουργία πανευρωπαϊκών δομών ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού, τα μέλη του δικτύου προωθούν την μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικών με τη δορυφορική παρακολούθηση της Γης και ιδιαίτερα των φυσικών φαινομένων και καταστροφών που συμβαίνουν σε αυτή.

Το LACAE, ως ιδρυτικό μέλος του Copernicus Academy από τις αρχές του 2017, έχει συστήσει και λειτουργεί την κοινοπραξία CAN-HelP (Copernicus Academy Network of Hellenic Partners) με στρατηγικό εταίρο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη δομών ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού σχετικά με το πρόγραμμα Copernicus στην Ελλάδα.

CAN-HelP είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη δομή του ΕΚΠΑ που καλωσορίζει όσους νέους συνεργάτες θεωρούν ότι μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή. Προς το παρόν, η προσπάθεια υποστηρίζεται ενεργά από τους παρακάτω φορείς:
•    Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ (LACAE - συντονιστής)
•    Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
•    Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
•    Ελληνικό GEO office
•    FORTH/PRAXI Network

Το LACAE και η κοινοπραξία CAN-HelP, στο πλαίσιο του ρόλου που έχουν αναλάβει ως πρεσβευτή του προγράμματος Copernicus σε τοπικό επίπεδο, συμμετέχουν σε μεγάλα φεστιβάλ και γιορτές της Επιστήμης (Βραδιά Ερευνητή, Athens Science Festival, Ημέρα Ανοικτών πυλών του ΕΚΠΑ) για το ευρύ κοινό, ενημερώνοντας για τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα Copernicus στους πολίτες της Ευρώπης.

Τέλος, το LACAE και η κοινοπραξία CAN-HelP έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές σχολείων. Το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών στον σύγχρονο τομέα της δορυφορικής παρακολούθησης της γης με τρόπο παιγνιώδη, διαδραστικό και προσαρμοσμένο στο γνωσιακό επίπεδο των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα  με τον τίτλο «Για τα Μάτια του Κόσμου», έχει λάβει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας και θα αποτελέσει τη συνεισφορά του ΕΚΠΑ στο πανευρωπαϊκό αποθετήριο εκπαιδευτικών πόρων του Copernicus Academy για την κατώτερη εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί πιλοτικά σε διάφορα σχολεία της χώρας, όπου διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα δορυφορικά θέματα, καθώς και η έλλειψη σχετικής ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις ακόλουθες ιστοσελίδες: