ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΙΜΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ MARY KALANTZIS

Στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του ΕΚΠΑ, η Σχολή Επιστημών της Αγωγής απένειμε στις 21 Ιουνίου τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος στην κ. Mary Kalantzis, καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωσης και Ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana / Champaign. Μετά από την προσφώνηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, Καθηγητή κ. Κ. Μπουραζέλη, η καθηγήτρια του ΤΕΑΠΗ κ. Θάλεια Δραγώνα παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα της τιμώμενης. Η ελληνικής καταγωγής κ. Kalantzis σπούδασε Γλωσσολογία και Ιστορία στην Αυστραλία, όπου και έκανε ένα μεγάλο μέρος της λαμπρής ακαδημαϊκής της καριέρας στον χώρο της Εκπαίδευσης πριν μετακινηθεί στις ΗΠΑ. Είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στο χώρο των “νέων γραμματισμών” και είναι γνωστή για την ανάπτυξη των εννοιών της πολυτροπικότητας και της ποικιλομορφίας στη σύγχρονη επικοινωνία.

Η τιμώμενη έκανε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία με θέμα "A Learning Odyssey: The personal and scholarly journey of a Greek emigrant daughter” όπου συνέδεσε την ακαδημαϊκή της ανέλιξη  με την εξέλιξή της στο χώρο των ιδεών και τα στάδια της προσωπικής της ζωής.

Η Mary Kalantzis έδωσε από κάθε πόστο μάχες για την ένταξη των μεταναστών, την αποδοχή των πολλαπλών ταυτοτήτων, την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών, την εδραίωση του πολιτειακού πλουραλισμού, τη μείωση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και τη στήριξη των δημοκρατικών λειτουργιών. Η απονομή του τίτλου της επίτιμης διδάκτορος ήταν μια σημαντική στιγμή για τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής.