Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 11 Μαρτίου το διήμερο Σεμινάριο Χειρουργικής Έρευνας του Χειρουργικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με τη στήριξη της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και τη συμμετοχή 23 μελών ΔΕΠ από όλη την χώρα, ως εισηγητών.
Το παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής, ειδικευόμενοι ιατροί και νέοι χειρουργοί.
Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τη διοργάνωση του σεμιναρίου με το ανθρώπινο δυναμικό της αλλά και συνεισφέροντας οικονομικά, στο πλαίσιο της προσφοράς προς τους φοιτητές μας και τους επαγγελματίες υγείας.
Χαιρετισμό απηύθυναν: o Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μ. - Α. Δημόπουλος, o Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Ε. Πικουλής, o Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Γ. Σιάσος, o Αναπληρωτής Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Ν. Αρκαδόπουλος, o Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα, Καθηγητής Ν. Νικητέας.
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Τούτουζας.
Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Τούτουζα και την οργανωτική επιτροπή στο σύνολό της (κ.κ. Δ. Δελλαπόρτα, Ν. Ζάβρα, Γ.Θεοδωρόπουλο, Α. Κατσαργύρη, Π. Λυκούδη, Α. Μπίμπα, Κ. Νάστο, Ο.Σαββίδου, Δ. Σχίζα, Μ. Φρούντζα και Ε. Χατζηράλλη) για την άρτια αυτή επιστημονική οργάνωση. Ήταν ένα εγχείρημα που το οραματίστηκε ο
καθηγητής Ουρολογίας κ. Διονύσης Μητρόπουλος και υλοποιήθηκε στην πρώτη του έκδοση από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Καθηγητή κ. Ν. Αρκαδόπουλο και τον Πρόεδρο του Τομέα Χειρουργικής Καθηγητή κ. Ν. Νικητέα. Είχα την ευκαιρία να το παρακολουθήσω στο σύνολό του και ήταν ιδιαίτερα σημαντικά όχι μόνο τα θέματα που αναλύθηκαν, αλλά κυρίως η ενεργός εμπλοκή, διάδραση και ανατροφοδότηση των εκπαιδευομένων, όχι μόνο με τους εισηγητές αλλά με και τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ που συμμετείχε ενεργά και τις 2 ημέρες των εργασιών. Αναδείχθηκε στην πράξη η διασύνδεση της χειρουργικής ειδικότητας με την κλινική έρευνα και το εύρος των δυνατοτήτων που υπάρχουν για καινοτομία στην χειρουργική, μέσα από εγχειρήματα εφαρμοσμένης έρευνας και την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής».
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι προσφέρθηκε στους εκπαιδευόμενους γνώση για όλα τα στάδια διεξαγωγής της έρευνας, ξεκινώντας από τις βασικές μορφές της και τα σύγχρονα εργαλεία έρευνας και εκπαίδευσης, όπως είναι η τεχνιτή νοημοσύνη και η προσομοίωση, συνεχίζοντας στις αρχές μορφοποίησης και διατύπωσης ενός ερευνητικού ερωτήματος και καταλήγοντας στην διεξαγωγή και παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.