ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ (ICCMCC 2021): Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ 15 ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ICCMCC 2021 ανακηρύχθηκε μία από τις καλύτερες 15 ομάδες παγκοσμίως ανάμεσα στις 95 ομάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αυτή τη χρονιά, το προφορικό στάδιο του οποίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 7-27 Ιουνίου 2021. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα βραβεία που έλαβαν η κ. Ελένη Τζαβάρα-Ρούσση ως δεύτερη καλύτερη αγορήτρια παγκοσμίως για το ρόλο της Εισαγγελέως του Δικαστηρίου (Best Prosecutor) ενώ η ομάδα της υπεράσπισης (κ.κ. Μαρία Σκαμπέλλα και Αλεξάνδρα Γιάγκου) βραβεύτηκε για το δεύτερο καλύτερο δικόγραφο παγκοσμίως (Best Defense Counsel Memorial).

Την ομάδα της Νομικής Σχολής εκπροσώπησαν επάξια οι φοιτήτριες κ.κ. Μαρία Σκαμπέλλα (Υπεράσπιση), Ελένη Τζαβάρα-Ρούσση (Εισαγγελία), Ζωή Τσιρακοπούλου-Γκλίνου (Κράτος), Αλεξάνδρα Σιδηροπούλου και Αλεξάνδρα Γιάγκου, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη και καθοδήγηση της Δρ. Ε. Μίχα, Ε.ΔΙ.Π. της Νομικής Σχολής και Δικηγόρου. Στην προετοιμασία της ομάδας συνέβαλαν αποφασιστικά ο κ. Ι. Ξένος και οι κ.κ. Ε. Παπαδοπούλου και Δ. Σπέντζου, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2019.

Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης ICCMCC διεξάγεται ανελλιπώς από το 2004 και οργανώνεται από το Κέντρο για Διεθνείς Νομικές Σπουδές Grotius του Παν/μίου του Leiden στην Ολλανδία. Ήδη από το 2017 έχει συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας με το Διεθνή Δικηγορικό Σύλλογο (International Bar Association) ενώ ο τελικός αγώνας διεξάγεται στο χώρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με κριτές τους ίδιους τους δικαστές.

Η προς κρίση υπόθεση του φετινού διαγωνισμού ήταν εμπνευσμένη από την πανδημία και αφορούσε στην ποινική ευθύνη υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους κράτους μη-μέλους στο Καταστατικό της Ρώμης για διασπορά θανατηφόρου ιού και τέλεση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας με διασυνοριακό χαρακτήρα. Τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι φοιτητές αφορούσαν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, στην τέλεση άλλου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας απάνθρωπου χαρακτήρα κατόπιν διαταγής από τον φερόμενο ως δράστη και τυχόν παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. Οι ρόλοι τους οποίους εκπροσώπησαν οι φοιτήτριες ήταν αυτός της Εισαγγελίας, της Υπεράσπισης και του Κράτους στο έδαφος του οποίου φαίνεται ότι τελέσθηκε το έγκλημα.

Η σημαντική αυτή επιτυχία έρχεται να επιβραβεύσει τη συστηματική μελέτη, την οργάνωση, το συλλογικό πνεύμα και γενικά την αφοσίωση όλης της ομάδας σε έναν ιδιαίτερο ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο που απαιτεί συνδυαστική γνώση δύο ξεχωριστών αντικειμένων, του Διεθνούς και του Ποινικού Δικαίου όπως και ιδιαίτερες επαγγελματικές δεξιότητες, κυρίως για τις αγορεύσεις ενώπιον του Δικαστηρίου. Υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί ξεχωριστή διάκριση η κρίση των δικαστών για την απόδοση της Ελ.Τζαβάρα-Ρούσση ως πρότυπο Εισαγγελέως.

Τέλος, ειδική μνεία οφείλεται στον χορηγό της ομάδας, τη δικηγορική εταιρεία Μ. Δημητρακόπουλος, η οποία βρίσκεται πολύτιμος αρωγός και τα 4 χρόνια συμμετοχής στο διαγωνισμό. Επίσης, ειδική μνεία οφείλεται στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου και στο Διεύθυντή του, Καθηγητή κ. Αλ. Σισιλιάνο, για την παραχώρηση του χώρου της βιβλιοθήκης όπου και πραγματοποιήθηκαν οι αγορεύσεις της ομάδας ειδικά λόγω περιορισμένης πρόσβασης στη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας.