ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ

Το ΠΜΣ "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας" -υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής- υλοποιεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018 μία σειρά δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους κάτοικους της Μάνδρας και της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας Αττικής προέβη στην σύσταση Συναντησιακής Ομάδας Ψυχολογικής Στήριξης (Encounter Group – Psychological Support) για τους πληγέντες, η οποία λειτουργεί από την 1η Φεβρουαρίου 2018. Σκοπός της Ομάδας είναι η παροχή  υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης. Η ομάδα είναι κλειστού τύπου και τηρεί τις αρχές εχεμύθειας και δεοντολογίας που επιτάσσει ο κλάδος. Στεγάζεται στους χώρους του Δημαρχείου Μάνδρας και λειτουργεί κάθε Πέμπτη απόγευμα από τις 5.00 μμ. έως τις 7.00 μ.μ. Συντονίστρια της επιστημονικής  αυτής δράσης και διευκολύντρια της εν λόγω Ομάδας είναι η Δρ. Άννα Πολεμικού (Νευροψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Επ. Συνεργάτης του ΠΜΣ "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας"). Υποστηρίζεται επιστημονικά από τους δευτεροετείς φοιτητές του ΠΜΣ κ. Ηλία Μανωλάκη (Παθολόγο) και κ. Εύη Ηρακλέους (Στρατιωτική Ψυχολόγο).

Μέχρι στιγμής, η Ομάδα έχει υποδεχτεί και στηρίξει περισσότερους από 40 συμμετέχοντες, κατοίκους της περιοχής. Μεταξύ άλλων, τα θέματα τα οποία αναδύονται κατά τις συνεδρίες και απασχολούν τα μέλη, επικεντρώνονται γύρω από ζητήματα πένθους και απώλειας, δυσκολίες στέγασης (προσωρινή ή μόνιμη μετεγκατάσταση, επιδιόρθωση κατοικίας, βιωσιμότητα στην πληγείσα κατοικία, κάλυψη εξόδων ενοικίου), δυσκολίες μετακίνησης εξαιτίας της καταστροφής των βασικών μέσων μεταφοράς κάθε οικογένειας, τη διαχείριση προϋπαρχόντων (χρόνιων) προβλημάτων υγείας (λ.χ. καρκίνος, αναπηρία) ή προβλημάτων υγείας που προέκυψαν εξαιτίας του συμβάντος (λ.χ. πνευμονοπάθεια), την επαγγελματική αποκατάσταση, την φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών της οικογένειας κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα, τα περισσότερα μέλη παρουσιάζουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, με ανήσυχο ύπνο/επαναλαμβανόμενα όνειρα με περιεχόμενο το συμβάν, φοβίες ότι θα επαναληφθεί το συμβάν, ενοχή για το γεγονός ότι επέζησαν ή ότι δεν υπέστησαν υλικές ζημιές (ή ότι έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά ενώ άλλοι έχασαν π.χ. ζωές και περιουσίες), μνήμες περιστατικών των οποίων υπήρξαν αυτόπτες ή αυτήκοοι μάρτυρες κ.ο.κ.

Μεθοδολογικά οι πληροφορίες που προκύπτουν προσφέρουν μία μοναδική δυνατότητα βελτίωσης της κατάστασης διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, επίσπευσης της παρέμβασης από τις τοπικές αρχές σε ζητήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη προτεραιότητα για τους ίδιους, και συλλογικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μιας κοινότητας που επιδιώκει να ξαναστήσει τη λειτουργικότητα του τόπου.

Παράλληλα φαινομενολογική/βιωματική προσέγγιση των θεμάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν, προσφέρει δυνατότητες ενόρασης σχετικά με το πώς εξελίσσεται η ποιότητα ζωής μετά το συμβάν, τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, συστάσεις ψυχικής ανθεκτικότητας και ευμάρειας στο παρόν και στο μέλλον. Ιδιαίτερα οφέλη παρουσιάζει η Ομάδα ως προς τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων, καθώς δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν μέσα σε ένα κλίμα άνευ όρων αποδοχής, ενσυναίσθησης και αυθεντικότητας, το οποίο διευκολύνει την αλληλοκατανόηση, τη συμπόνια, την αλληλεγγύη και παρουσιάζει ιαματικές παραμέτρους μέσα από τη δυνατότητα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, και την ενθουσιώδη συμμετοχή των μελών, προκύπτει η ανάγκη συνέχισης και περαιτέρω εμβάθυνσης της παρεχόμενης υποστήριξης. Για τον σκοπό αυτό θα συνεχιστεί για μια περίοδο 3 μηνών η λειτουργία της.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκαινιαστεί μια παράλληλη δράση υγειονομικού χαρακτήρα, απαρτιζόμενη από εβδομαδιαίες συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ιατρικά θέματα που εν δυνάμει μπορούν να αποτελέσουν δευτεροπαθείς συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων, όπως  λοιμώξεις αναπνευστικού, καρδιολογικά, δερματολογικά θέματα και οφθαλμολογικά προβλήματα.

Πληροφορίες
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
"Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας"
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
τηλ 210 74 61 451 & 5

Ενημερωτικό αρχείο