ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων, έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται επιπλέον οι παρακάτω δράσεις από τα διάφορα Τμήματα, Σχολές και μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ (ενδεικτική αναφορά):

  • Έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας και του Τμήματος Ψυχολογίας το ακόλουθο έντυπο: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων μετά από φυσικές καταστροφές: Χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή παιδιών και εφήβωνμετά από πυρκαγιά (2018). Αθήνα: Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/index.php/2016-05-05-17-58-45/150-blog-article-10

  • Το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα συμμετάσχει με εθελοντές Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Μαραθώνα από 01.08.2018 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.

  • Από την Τετάρτη 25 Ιουλίου, το  Κλιμάκιο του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ (αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους)  έχει  προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην Ε’ Κατασκήνωση Παιδιών Νέας Μάκρης, όπου φιλοξενούνται πληγέντες. Οι επιστημονικοί συνεργάτες, οι απόφοιτοι και φοιτητές του προγράμματος εξέτασαν και παρείχαν ιατρική φροντίδα στο ιατρείο που οργανώθηκε από τους ιδίους σε συνολικά 67 φιλοξενούμενους. Τα περιστατικά αφορούσαν περιποίηση εγκαυμάτων και άλλων τραυμάτων, καρδιολογικά προβλήματα, μυϊκές κακώσεις, οφθαλμολογικά περιστατικές, υπέρταση, θλαστικά τραύματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα. Παράλληλα έγιναν 15 κατ' οίκον ιατρικές επισκέψεις στα καταλύματα που διαμένουν πληγέντες. Υπό ψυχολογική παρακολουθηση  βρίσκονται  16  φιλοξενούμενοι και υπό ψυχιατρική παρακολούθηση 3 φιλοξενούμενοι.

  • Κλιμάκιο του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων" του Τμήματος Γεωλογίας βρίσκεται στην περιοχή και καταγράφει:

    • (α) την έκταση των επιπτώσεων σε κατασκευές, που αφορούν στην τρωτότητά τους στην θερμότητα, στην ευπάθεια του φέροντος οργανισμού στην πυρκαγιά, και την παρουσία περιφερειακών και κινητών εύφλεκτων στοιχείων των οικοδομών,

    • (β) στοιχεία για τη διάκριση διαφορετικών καταστάσεων ευπάθειας εξετάζοντας στατιστική συσχέτιση με την έκλυση ενέργειας από την πυρκαγιά,

    • (γ) στοιχεία της έντασης και της δριμύτητας της πυρκαγιάς όπως αποτυπώνεται μέσω μιας ποιοτικής αποτίμησης των επιδράσεών της σε φυσικά, οικολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της καμμένης περιοχής και συγκεκριμένα στην μεταπυρική κατάσταση των ριζών, των βλαστών και των κλαδιών της ψηλής βλάστησης, στον ιστό του εδαφικού μανδύα, στην υδροφοβικότητα οριζόντων του εδάφους, στις παραμένουσες θερμοκρασίες στον εδαφικό μανδύα,

    • (δ) πιθανές άμεσες μεταπυρικές απειλές και την ανάγκη άμεσων μέτρων μείωσης τους.

Σχετικά με προηγούμενες δράσεις μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ:

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/draseis_ekpa_gia_pyropliktoys/