ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Την Παρασκευή 22/01/2021 έγιναν τα εγκαίνια της νέας Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής (Π.Ψ.Κ.) του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, στο Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Την κλινική εγκαινίασε η Υφυπουργός Υγείας, με αρμοδιότητες την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις,  Ζωή Ράπτη, με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου, και της Κοσμήτορος της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγήτριας Χαρά Σπηλιοπούλου. Ο Διευθυντής της Κλινικής, Καθηγητής Γιώργος Αλεβιζόπουλος, παρουσίασε το ιστορικό της ίδρυσης και τις προοπτικές της νέας Κλινικής.

Η δημιουργία της κλινικής αυτής είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας σχεδόν δεκαετίας. Η ιδέα μιας τέτοιας κλινικής ξεκίνησε από τα διαχρονικά ευρήματα της σχετικής έρευνας, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ψυχιατρική νόσο, έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ακόμη και μετά την εξαίρεση των θανάτων από αυτοκτονία. Οι κύριες αιτίες θανάτου παραμένουν οι ίδιες με αυτές του γενικού πληθυσμού, όπως π.χ. οι καρδιαγγειακές νόσοι. Θεωρείται δε ότι ένας από τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες, αν όχι ο κυριότερος, είναι η ανεπαρκής και ανισότιμη παροχή φροντίδας μεταξύ του γενικού και αυτού του ειδικού πληθυσμού, όταν πάσχουν από αντίστοιχες σωματικές νόσους.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας τέτοιας κλινικής, στο Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» υιοθετήθηκε αρχικά το 2013 από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και υποστηρίχθηκε ενεργά, με την έκδοση των σχετικών Φ.Ε.Κ. από την Πρυτανεία του Ε.Κ.Π.Α. Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν υποστήριξαν το εγχείρημα, επιλύοντας σειρά προβλημάτων που ανέκυπταν αλλά τελικά έγινε πράξη, μόλις το 2020, με την σαφή και αποτελεσματική υποστήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Ακολούθησε η ταχεία ανοικοδόμησή της, με πόρους κυρίως του Υπουργείου Υγείας καθώς και πόρων από ερευνητικά προγράμματα, μέσω ΕΛΚΕ, των μελών Δ.Ε.Π. της κλινικής.

Η Π.Ψ.Κ. αποτελεί μια κλινική με εξειδικευμένο αντικείμενο την Διπλή και Πολλαπλή Διάγνωση με δυναμικότητα 15 κλινών. Είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και διαθέτει υποδομή άμεσης αντιμετώπισης οποιασδήποτε οξείας παθολογικής κατάστασης, πέραν αυτής των ψυχιατρικών νόσων, καθώς και την υποστήριξη των λοιπών κλινικών του νοσοκομείου. Προϋπόθεση νοσηλείας σε αυτήν, είναι ο ασθενής να πάσχει από μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή σε οξεία φάση και ταυτόχρονα μία ή περισσότερες σωματικές νόσους ή καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι εφικτό να αντιμετωπισθούν σε μια γενική ψυχιατρική κλινική. Όπως είναι αυτονόητο, μια τέτοια κλινική θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο σε ένα γενικό νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει όλο το φάσμα των συν-νοσήσεων. Η κλινική αποτελεί, λόγω του ειδικού εστιασμού της,  μοναδικότητα στον Ελλαδικό χώρο και μία από τις ελάχιστες αντίστοιχες διεθνώς.

Η ένταξή της στο σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., αφορά εφημερία 24 ωρών καθημερινά, δεχόμενη παραπομπές και μεταφορές από άλλες ψυχιατρικές ή άλλες νοσοκομειακές δομές για ασθενείς οι οποίοι θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί, ότι στο πλαίσιο της Π.Ψ.Κ., λειτουργεί Πανεπιστημιακό Κ.Ψ.Υ., το οποίο στο άμεσο μέλλον θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο ειδικό αντικείμενο της Π.Ψ.Κ. με απώτερο στόχο την ανάπτυξη πρωτοβάθμιων δομών ημερήσιας φροντίδας, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν με την εποπτεία υψηλά καταρτισμένων νοσηλευτών.  

Στόχοι μας είναι η βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, στους ψυχιατρικούς ασθενείς με περισσότερες από μία διαγνώσεις, η απόκτηση σχετικής τεχνογνωσίας και η μεταφορά της σε νεότερους συναδέλφους καθώς και η έρευνα η οποία θα συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν τους ψυχιατρικά πάσχοντες να αποτελούν μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες ασθενών.