ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 2ου ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ Α’ ΠΑΝ/ΚΗΣ ΚΑΡΔ/ΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α. ΣΤΟ Γ.Ν.Α. "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ"

Εγκαινιάστηκε  στις 30/1/2019 από τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μ.-Α. Δημόπουλος τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει αυτή η πλήρης ανακαίνιση του αιμοδυναμικού με την αντικατάσταση και των τριών μηχανημάτων για τον άρρωστο στο πλαίσιο του ΕΣΥ, αλλά και για την ερευνητική προσπάθεια της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής. Επιπρόσθετα τόνισε ότι η Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι από τις κορυφαίες στην Ελλάδα σε κλινικό, διδακτικό, και ερευνητικό επίπεδο και συμβάλλει καθοριστικά στο υψηλό επίπεδο κατάταξης διεθνώς του ΕΚΠΑ.

Ο καθηγητής-Διευθυντής Καρδιολογίας και Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "Η ανακαίνιση αυτή περιλαμβάνει την αντικατάσταση και των 3 παλαιών μηχανημάτων του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Αυτή η αντικατάσταση των 3 μηχανημάτων άρχισε πριν 2 χρόνια αρχικά με τη μεγάλη δωρεά ιδιωτικής εταιρείας (αντικατάσταση του πρώτου μηχανήματος το 2017), συνεχίστηκε με δαπάνη του Υπουργείου Υγείας (αντικατάσταση δεύτερου μηχανήματος το 2018) και τελείωσε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια τον Οκτώβριο του 2019 (αντικατάσταση του τρίτου μηχανήματος).  Η Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική αποκτώντας πλέον τα 3 αυτά σύγχρονα μηχανήματα θα έχει την δυνατότητα να επιτελεί απρόσκοπτα το μεγάλο κλινικό και ερευνητικό έργο της. Ήδη ενδεικτικά αναφέρεται  ότι με αυτά τα μηχανήματα επιτελούνται ετησίως στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο 5.000 στεφανιογραφίες πλέον των 1.200 αγγειοπλαστικών, 100 διαδερμικές αποκαταστάσεις αορτικών βαλβίδων, τοποθέτηση 1100 βηματοδοτών και τοποθέτηση 300 απινιδωτών, όπως και άλλες εξειδικευμένες επεμβάσεις καρδιάς.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης αφού συνεχάρη την προηγούμενη διοίκηση για αυτήν την προσφορά τόνισε ότι η Περιφέρεια ετοιμάζει ένα πρόγραμμα εξοπλισμού των νοσοκομείων που αποβλέπει στην περαιτέρω αναβάθμιση τους.

Τέλος ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής είναι ιδιαίτερα σημαντικές διότι αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον ασθενή και συνεχάρη τον Καθηγητή-Διευθυντή Δημήτριο Τούσουλη.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αξιοπρέπεια του πολίτη και του ασθενή το νέο πρόγραμμα όπου εντός τριών μηνών σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής θα ανακαινισθούν 2.700 χώροι υγιεινής, μπάνια, τουαλέτες, WC, πόρτες, πλακάκια και λοιπά, με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ 150.000 κλινοσκεπάσματα, σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια και λοιπά, θα διατεθούν για όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.  Και κατέληξε λέγοντας ότι το Υπουργείο εξασφαλίζει την δωρεάν και δημόσια υγεία και δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος.