ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Η συμμετοχή στις επικείμενες εθνικές εκλογές μελών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους. Παράλληλα, όμως, τιμά και το Πανεπιστήμιό μας, καθώς η παρουσία άξιων και δοκιμασμένων στελεχών του στην εκλογική διαδικασία και πιθανότατα στη Βουλή δείχνει την εμβέλεια των πανεπιστημιακών και του Πανεπιστημίου μας στην Κοινωνία

Ακολουθεί πίνακας με τους υποψηφίους, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε.

Βαρουφάκης Γιάνης
Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
ΜεΡΑ25, περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Β’ Πειραιά

 

 

 

Βελισσαρίου Ασπασία (Σίσσυ)
Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
ΜεΡΑ25, Β Περιφέρεια Αθηνών, Βόρειος Τομέας [Β1]

Είναι Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό δοκιμίων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους  για την Αγγλική λογοτεχνία και πολιτική θεωρία του 17ου αιώνα, το αγγλόφωνο και ευρωπαϊκό θέατρο και τον πολιτισμό. Έχει συγγράψει τρείς μονογραφίες με αντικείμενο το Ιακωβιανό θέατρο και την Κωμωδία της Παλινόρθωσης. Έχει μακρά διοικητική πείρα ως Διευθύντρια του Τομέα Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Αντιπρόεδρος του ΤΑΓΦ και Διευθύντρια του ΠΜΣ. Για δέκα χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής και συμμετείχε μαχητικά στο κίνημα κατά της Αναθεώρησης του Α 16, του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και των διαθεσιμοτήτων των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς» του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων για την πολιτική, την παιδεία και τον πολιτισμό. Υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και της Επιτροπής Κυβερνητικού Προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίον αποχώρησε μετά το Δημοψήφισμα του 20015.

http://scholar.uoa.gr/abelis/home

 

 

Βλάσσης Κώστας
Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή.
ΝΔ, περιφέρεια Αρκαδίας

 

 

Γεραπετρίτης Γεώργιος
Καθηγητής, Νομική Σχολή.
ΝΔ, Επικρατείας

 

 

Γρηγοράκος Λεωνίδας
Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής.
ΚΙΝΑΛ, περιφέρεια Λακωνίας

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος γεννήθηκε το 1953 στη Σπαρτιά Λακωνίας. Σπούδασε Ιατρική και είναι Πνευμονολόγος - Εντατικολόγος, με μετεκπαίδευση στις Η.Π.Α. Είναι Τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ/ντης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Από τις εκλογές του 2000 εκλέγεται Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και Υγείας, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Ανδριτσοπούλου και έχουν δύο κόρες, τη Νάγια και τη Μαρκέλλα.

 

 

Κακλαμάνης Νικήτας
Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή.
ΝΔ, περιφέρεια Α' Αθηνών

 

 

Καμίνης Γεώργιος
Επίκουρος Καθηγητής, Νομική Σχολή.
ΚΙΝΑΛ, Επικρατείας

 

 

Καθηγητής Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός MD, PHD, FESC, FACC
Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Υποψήφιος Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής
Νομού Δωδεκανήσου

Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καθηγητής Καρδιολογίας
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών
Διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας
Ιδρυτής της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν»

Διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο αποτυπωμένο σε 490 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά υψηλού impact factor, βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών.

Πανεπιστημιακά συγγράμματα:
•    Εξελίξεις στην ηχωκαρδιολογία - Σύγχρονες τεχνικές (2005)
•    Καρδιολογία  - Επίτομη κλινική καρδιολογία (2005)
•    Τρίτομη καρδιολογία (2008)

Καρδιολογία για το ευρύ κοινό:
•    Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς, (2007)
•    Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες, (2010)
•    Τώρα νικάμε  τις καρδιοπάθειες, (2018)


Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1993-96)

Έργο:
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» και 10 μεγάλα περιφερειακά Νοσοκομεία
Ίδρυση των ΚΕΚΥΚΑμεΑ
Επέκταση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα με ειδικευμένους ιατρούς στα ασθενοφόρα
Δημιουργία υπηρεσίας ΕΚΑΒ αεροδιακομιδών επειγόντων από τα νησιά
Ίδρυση του ΟΚΑΝΑ
Πρώτη εφαρμογή της τηλεϊατρικής στα απομακρυσμένα νησιά
Αναμόρφωση της ψυχική υγεία με έμβλημα το ψυχιατρείο Λέρου που από διεθνές όνειδος αναγνωρίστηκε ως πρότυπο ψυχιατρικό κέντρο.

Από το 2009 έως σήμερα:
Εκλέγεται Βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.
Διετέλεσε Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από 2009 έως και το 2014.
Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στις 4.10.2015 θέση την οποία κατέχει έως σήμερα.

 

 

Λεβεντίδης Ιωάννης
Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών,
ΜεΡΑ25, Β Περιφέρεια Αθηνών, Δυτικός Τομέας [Β2]

 

 

Μανιάτης Θανάσης
Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
ΚΚΕ, Περιφέρεια Β' Πειραιά

 

 

Μανωλακάκη Ελένη
Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
ΜεΡΑ25, περιφέρεια Μεσσηνίας

Η Ελένη Μανωλακάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Υπηρετεί επί σειρά ετών το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στη σύγχρονη Aναλυτική Φιλοσοφία και στη Φιλοσοφία της Γλώσσας σε διεθνή και ελληνικά ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει επιμεληθεί τόμους όπως το Αλήθεια και Κατηγόρηση του Donald Davidson (Εκκρεμές 2016). Η μονογραφία της Truth-Evaluability in Radical Interpretation (2007) κρίθηκε από διεθνή ακαδημαϊκή επιτροπή για ηλεκτρονική δημοσίευση στο Edinburgh Research Archives. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 είναι υποψήφια βουλευτής με το ΜέΡΑ25 στη Μεσσηνία.

 

 

Μητραλέξης Σωτήρης
Εντεταλμένος διδάσκων,
Τμήμα Φ.Π.Ψ.
ΜέΡΑ25, περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Ο Σωτήρης Μητραλέξης είναι υποψήφιος με το ΜέΡΑ25 στην Ανατολική Αττική. Γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Σήμερα διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως εντεταλμένος διδάσκων στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. και είναι ερευνητικός εταίρος του Πανεπιστημίου του Winchester στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας (FU Berlin 2014), διδάκτωρ θεολογίας (ΑΠΘ 2018) και διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων (ΠΕΔιΣ 2019). Έχει κερδίσει σειρά διεθνών υποτροφιών. Έχει εργαστεί ως ερευνητής ή διδάσκων σε πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Princeton και το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου. Στα πρόσφατα βιβλία του συμπεριλαμβάνεται το Slavoj Žižek and Christianity (Routledge 2019), Between Being and Time (Fortress 2019) και το Σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους (Αρμός 2019), ενώ είναι γνωστός στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα για το έργο του στη θεωρία του χρόνου στον Μάξιμο Ομολογητή (Ever-Moving Repose, Cambridge: James Clarke & Co 2018). Είναι ιδρυτικό μέλος του ΜέΡΑ25.
Πλήρες ακαδημαϊκό βιογραφικό:

http://users.uoa.gr/~sotmitral/Ιστοσελίδα: www.mitralexis.gr

 

 

Μπάσδρα Ευθυμία (Έφη)
Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή.
ΝΔ, περιφέρεια Πιερίας

Η Έφη Μπάσδρα είναι καθηγήτρια Βιοχημείας-Εμβιομηχανικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 • Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, ΗΠΑ με ειδίκευση στην Ορθοδοντική.
 • Εκπόνησε το διδακτορικό της (Magna cum Laude), την υφηγεσία της (Habilitation) και ανακηρύχτηκε εντεταλμένη Υφηγήτρια (Priv.Doz.) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, Γερμανία.
 • Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία. Το βιογραφικό της έχει συμπεριληφθεί στο «Who is Who in the World 16th Edition» και στο «The World Who's Who of Women 14th Edition».
 • Έχει διδάξει ως προσκεκλημένη καθηγήτρια στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, από το Harvard των ΗΠΑ ως το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στο Ιράν, την Τουρκία κα.

Είναι:

 • Πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης Ειδικών Ορθοδοντικών της χώρας, ΕΟΓΜΕ
 • Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της δεξαμενής σκέψης ‘ΔιαΝεοσις’
 • Μέλος του Advisory Board του Greek Diaspora Fellowship Program του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’

Διετέλεσε:

 • Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) (2013-16)
 • Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
 • Ειδικός σύμβουλος της Eurobank σε θέματα υποτροφιών αριστείας και καινοτομίας
 • Αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας
 • Αντιπρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος
 • Μέλος της Επιτροπής Εξετάσεων Ειδικότητας του Υπουργείου Υγείας

Ασχολείται συστηματικά με τη διεθνή προβολή του Ολύμπου. Εξέδωσε το δίγλωσσο λεύκωμα "Flowers, Olympus Terra & Mare" [«Τα Λουλούδια του Ολύμπου»], με πρόλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Ακαδημαϊκού καθ. Χρ. Ζερεφού, και το ημερολόγιο «Πεταλούδες του Ολύμπου».
Αρθρογραφεί συστηματικά στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο για επίκαιρα πολιτικά θέματα.
Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για δύο θητείες (2010-2016) και Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων. Έχει αχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του σωματείου «Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών» και Επίτιμο Μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, Παράρτημα Πιερίας.
Είναι παντρεμένη με τον Θανάση Παπαβασιλείου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει δύο γιούς: τον Γιώργο που σπούδασε στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ, Ιδρυτή-Διευθυντή της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης Avlos στη Βοστώνη των ΗΠΑ, και τον Κώστα, απόφοιτο Μοριακής Βιολογίας του Χάρβαρντ και τελειόφοιτο Ιατρικής και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Πνευματικός Σπυρίδων (Σπύρος)
Καθηγητής, Ιατρική Σχολή.
ΝΔ, περιφέρεια Ευβοίας

Γεννήθηκε το 1964 και η καταγωγή του είναι από τη Χαλκίδα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έκανe ειδικότητα στην Ορθοπεδική στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και εξειδικεύτηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του πήρe τον τίτλο του Assistant Professor στο Baylor College of Medicine και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ορθοπεδικής σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος της Αμερικής, το Ben Taub General Hospital.

Έζησε 14 χρόνια στις ΗΠΑ ακολουθώντας ακαδημαϊκή και κλινική σταδιοδρομία και το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ.

Σήμερα είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ.  Παράλληλα είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας από το 2013 μέχρι το 2015. Είναι μέλος διεθνών ιατρικών εταιριών όπως American Academy of Orthopedic Surgeons, North American Spine Society, European Spine Society, AO Trauma, AO  Spine. Έχει συμμετάσχει σε πολλαπλά επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε υψηλού επιστημονικού κύρους περιοδικά.

Είναι παντρεμένος με την επίσης ιατρό και Καθηγήτρια Σοφία Χατζηιωάννου και έχει δύο παιδιά, την Αγγελική και το Γιώργο.   

 

 

Ρηγοπούλου Καλλιόπη (Πέπη)
Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε.
ΜεΡΑ25, Επικρατείας

Ομότιμη καθηγήτρια Τέχνης / Πολιτισμού / Επικοινωνίας και συγγραφέας σχετικών βιβλίων.

 

 

Σαλμάς Μάριος
Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή.
ΝΔ, περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας

 

 

Στεφανάδης Χριστόδουλος
Επίτιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή.
ΝΔ, περιφέρεια Σάμου-Ικαρίας

Καθηγητής Καρδιολογίας

Σημαντικότερες  Ακαδημαϊκές - Διοικητικές θέσεις

Στην Ελλάδα

 • Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (δύο θητείες - 2007-2009 και 2009-2011)
 • Πρόεδρος  της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1997 - 1999)
 • Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (2007 - 2009)
 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (1995-σήμερα)
 • Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας - ΕΣΕΤ (2005-2009)
 • Πρόεδρος Εθνικής  Επιτροπής Βιοηθικής (2014-2015)
 • Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Νοσηλευτικού Ιδρύματος ‘Ευγενίδειο Θεραπευτήριο’  (2015-σήμερα)
 • Διευθυντής του Κέντρου Καρδίας και Αγγείων στον Όμιλο Ιατρικού  Κέντρου Αθηνών  (2015 έως σήμερα)

Στο Διεθνή χώρο

 • Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο  EMORY Atlanta USA (2007 έως σήμερα)
 • Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο  YALE New Heaven Connecticut USA (2014 έως σήμερα)
 • Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 1600 πλήρεις και πρωτότυπες δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες οπού το κατατάσσει  σύμφωνα με επίσημα διεθνή, δημοσιευμένα, στατιστικά στοιχεία, ως  τον επιστήμονα με το μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών εργασιών παγκοσμίως για την τελευταία 20ετία, στο πεδίο της καρδιολογίας
 • Έχει περισσότερες από 3.500 ανακοινώσεις σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια
 • Έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής.
 • Έχει εκδώσει 6 βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει συγγράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα
 • Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ή έχει συγγράψει κεφάλαια σε πάνω από 50 συγγράμματα Καρδιολογίας, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ελληνικά συνέδρια.
 • Έχει τιμηθεί με 2 παγκόσμια βραβεία για την έρευνά του στην Επεμβατική Καρδιολογία
 • Το 2008 του απενεμήθη ο τίτλος του "Άρχοντος" από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
 • Το 2011, το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας του απένειμε το Βραβείο Simon Dack, το οποίο δίδεται στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στα επιστημονικά περιοδικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας

Ερευνητική Δραστηριότητα

Εκτός από πολλές πειραματικές και κλινικές μελέτες, εφηύρε και εφάρμοσε ερευνητικά και κλινικά 18 νέους καρδιαγγειακούς καθετήρες, πρωτοποριακά stents και συσκευές οπού βοήθησαν και βοηθούν καθημερινά χιλιάδες ασθενείς ανά το κόσμο.

 

 

Τσακαλώτος Ευκλείδης
Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
ΣΥΡΙΖΑ, Β Περιφέρεια Αθηνών, Βόρειος Τομέας [Β1]

 

 

Φορτσάκης Θεόδωρος
Καθηγητής, Νομική Σχολή.
ΝΔ, περιφέρεια Α' Αθηνών

Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών.
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ (από το 2015).
Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών (Δημόσιο Δίκαιο, κυρίως Διοικητικό και Φορολογικό). Για πολλά χρόνια Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, Πρόεδρος της Νομικής Σχολής και μετά Πρύτανης.
Επισκέπτης Καθηγητής Νομικής για 15 χρόνια στη Σορβόννη και στο Αιξ-Μασσαλία.
Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο.
Παλαιότερα Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.
Παλαιότερα Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Εσόδων, Πρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Συγγραφέας περισσοτέρων από 10 βιβλίων και 150 επιστημονικών μελετών στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά. Εισηγητής σε περισσότερα από 90 ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Πρόεδρος ή Μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών φορέων.
Άρχοντας Δικαιοφύλακας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Αξιωματικός της Λεγεώνας τιμής (Γαλλία).
Αξιωματικός του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Γαλλία).
Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.