ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΓΡΙΠΗ, ΝΕΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (SARS-COV-2), ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (ΠΡΟΛΗΨΗ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ) ΕΚΔΗΛΩΣΗ 5/10/20

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας όπως η γρίπη, ο νέος κορωνοϊός (SARS-Cov-2) και οι παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2020-2021 δόθηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε στις 5/10 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μέσω τηλεδιάσκεψης και ταυτόχρονης απευθείας μετάδοσης μέσω διαδικτύου (live streaming).

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Έγινε ειδική αναφορά στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στον νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2), με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: η κ. Β. Παπαευαγγέλου (Καθηγήτρια Παιδιατρικής ― Λοιµωξιολογίας, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ) που ανέπτυξε το θέμα «Προκλήσεις στη διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην εποχή της πανδημίας», ο κ. Α. Τσακρής (Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής,  Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ) που ανέπτυξε το θέμα «Η συμβολή του εργαστηρίου στην Covid-19 και άλλες επιδημίες», ο κ. Σ. Τσιόδρας (Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, - Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ) που ανέπτυξε το θέμα «Τελευταία παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα», ο κ. N. Θωμαΐδης (Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ) που ανέπτυξε το θέμα «Η επιδημιολογία λυμάτων ως εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης της πορείας της COVID-19 στην κοινότητα και σε κλειστές δομές», η κ. Α. Κοτανίδου (Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Α' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, ΠΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας) που ανέπτυξε το θέμα «Η εμπειρία από τη νοσηλεία των ασθενών με COVID-19 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός“», ο κ. Ε. Θηραίος (Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ ― Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών) που ανέπτυξε το θέμα «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα υγείας την περίοδο της πανδημίας covid-19 και ο ρόλος της τηλεσυμβουλευτικής», ο  κ. Σ. Σαπουνάς (Ιατρός ΕΟΔΥ – Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ) που ανέπτυξε το θέμα «ΚΟΜΥ και παρεμβάσεις σε συρροές» και η κ. Φ. Κοντοπίδου (Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος (Phd), Υπεύθυνη Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του ΕΟΔΥ που ανέπτυξε το θέμα «Τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από την Ελλάδα».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος.  Ο κ. Δημόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για επίκαιρα θέματα υγείας, τονίζοντας την ανάγκη της ενίσχυσης της πρόληψης, ιδιαιτέρως σε μια χρονιά που κυριαρχεί το πρόβλημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Π. Πρεζεράκος απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία που έχει ήδη η Πολιτεία σε θέματα Υγείας με πανεπιστημιακούς και του ΕΚΠΑ. Εκ μέρους του ΕΟΔΥ, ο κ. Π. Αρκουμανέας, Πρόεδρος του ΔΣ, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί και στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από τον Οργανισμό σε όλη τη χώρα.

Στον χαιρετισμό της η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια κ. Χ. Σπηλιοπούλου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για τα θέματα Υγείας, έτσι ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση τόσο του ευρύτερου κοινού, όσο και του προσωπικού υγείας. Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε, σε μήνυμά του, στη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, εξήρε το έργο των μελών της Ιατρικής Σχολής και τόνισε τη σημασία της πρόληψης και των εμβολιασμών. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Π. Μυριανθέας, αναφέρθηκε στην ανάγκη πρόληψης σε όλα τα θέματα υγείας και στη σημασία των εμβολιασμών γενικότερα του πληθυσμού και ειδικότερα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδικότερα, o καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας κ. Σ. Τσιόδρας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο  (κυρίως Λατινική Αμερική και την Ασία (κυρίως Ινδία). Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας. Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκατραγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης  σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία. Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο». 


Το σχετικό βίντεο και οι διαθέσιμες παρουσιάσεις είναι διαθέσιμα εδώ:

Βίντεο εκδήλωσης:
https://delos.uoa.gr/opendelos/search?ev=a955e957

Βίντεο χαιρετισμού Προέδρου Ιατρικής Σχολής:
http://share.uoa.gr/protected/all-download/Press_Emvolia2020/sfikakis_emvoliasmoi_2020.mp4

Παρουσιάσεις:
http://share.uoa.gr/protected/all-download/Press_Emvolia2020/parousiaseis.zip