ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - 184 ΧΡΟΝΙΑ

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 184 χρόνια

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 184 χρόνια

3 Μαΐου 1837 - 3 Μαΐου 2021

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 184 χρόνια λειτουργίας, από την ίδρυσή του στις 3 Μαΐου 1837. Ιδρύθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση του Ελληνικού Κράτους. Βάδισε, δηλαδή, σχεδόν παράλληλα με το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση και τη λειτουργία του. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρξε για πολλά χρόνια ο μόνος, και παραμένει πάντα, κορυφαίος εκφραστής του θεσμού του Δημόσιου Πανεπιστημίου στη χώρα μας. Έως τις αρχές του 20ού αιώνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο παρείχε στην ελληνική κοινωνία, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις ανθρωπιστικές και φυσικομαθηματικές επιστήμες, τη νομική και τα οικονομικά, την εκπαίδευση, καθώς και στον κλήρο.

Το Ίδρυμα με το προσωπικό και τους φοιτητές του συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη συγκρότηση και την προβολή της ταυτότητας του ελληνικού κράτους. Ο μόνιμος και σταθερός προσανατολισμός του, σε όλη την ιστορική διαδρομή του έως σήμερα είναι η προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα με την εξωστρέφεια στο Ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Όπως και το 1837 η ίδρυση Πανεπιστημίου αποτέλεσε πρώτιστη και καίρια επιλογή του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, έτσι και σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία, το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο με το στελεχιακό δυναμικό και τις δομές του, βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων της Πολιτείας για την ασφαλή και οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας και αποδεικνύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελεί βασικό έρεισμα της Πολιτείας, γιατί είναι σε θέση να λειτουργεί ως στέρεο υπόβαθρο για την ασφαλή πορεία και ανάπτυξη της χώρας.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι Πρυτανικές αρχές ευχαριστούν τους Καθηγητές και όλο το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, για την καθημερινή διαχρονική προσφορά του Πανεπιστημίου μας στην Ελληνική κοινωνία.

Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ