ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ARISTOIL ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΑΙΩΝΑ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ARISTOIL» ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στις 31/5/2019 ανακοινώθηκε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTERREG MED “ARISTOIL” του οποίου το ΕΚΠΑ έχει τον επιστημονικό συντονισμό αναδείχθηκε ως το κορυφαίο πρόγραμμα στην κατηγορία του για το 2019 ανάμεσα σε δεκάδες διαπεριφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα (http://www.interact-eu.net/#o=node/2613) και θα διαγωνιστεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες μαζί με άλλα 7 κορυφαία προγράμματα από άλλες κατηγορίες για την ανάδειξη του καλύτερου προγράμματος https://europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/302_en στα πλαίσια του διαγωνισμού Interreg project Slam.

Το πρόγραμμα ARISTOIL https://aristoil.interreg-med.eu/ εκπονείται στον τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, υπό την ευθύνη του αν. καθ. Προκόπη Μαγιάτη και της Δρ. Ελένης Μέλλιου, από το 2016 και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2020 σε συνεργασία με 10 φορείς από 5 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο συντονιστής του έργου ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη». Στόχος του ARISTOIL είναι η ενίσχυση της οικονομικής αξίας του ελαιολάδου μέσω της ανάδειξης και πιστοποίησης του υγειοπροστατευτικού του χαρακτήρα και αφορά άμεσα περισσότερους από 3000 ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλο όγκο εργασίας και μεγάλη διάχυση στην κοινωνία με αναλύσεις σε πάνω από 5000 δείγματα ελαιολάδου και δεκάδες παρουσιάσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, συνέδρια και προβολή σε έντυπα και τηλεοπτικά μέσα.

Η παραπάνω διάκριση αποτελεί συνέχεια των βραβεύσεων της ερευνητικής ομάδας του κ.Μαγιάτη στο αντικείμενο του ελαιολάδου, 2018: 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Olive Challenge, 2016: 1ο βραβείο καλύτερης εφεύρεσης στην Ελλάδα στο διαγωνισμό ΣΕΒ-Eurobank για το Aristoleo kit, και σειρά βραβεύσεων για καλύτερες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.