ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (2017)

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Λέκτορα Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο αεροπορικό δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition), στη Βαλέττα της Μάλτας, κατέλαβε, μετά σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, την 5η θέση ανάμεσα στα διαγωνιζόμενα Πανεπιστήμια στην γενική κατάταξη του ενάγοντος, καθώς και την 5η θέση στα γραπτά υπομνήματα αμφοτέρων των διαδίκων μεταξύ είκοσι δύο (22) πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. 

H Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτές αφού, σύμφωνα με σχόλιά τους, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, τα γραπτά υπομνήματα της ομάδας «περιείχαν μια εξαιρετική ανάλυση των Κανονισμών του ICAO σχετικά με τις κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς και των χρησιμοποιούμενων εννοιών του δημοσίου διεθνούς δικαίου, των ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), αλλά και αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με ξεκάθαρη λογική και πρωτότυπα νομικά επιχειρήματα».  Παράλληλα, κατά την ακροαματική διαδικασία, οι Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν τον έπαινο των δικαστών για «την εξαιρετική προετοιμασία των επιχειρημάτων τους, που άντεχαν σε ισχυρό αντίλογο» καθώς και για τις γνώσεις τους στο επίπεδο της σχετικής νομικής πρακτικής και νομολογίας, όχι δε μόνο του Διεθνούς Δικαίου αλλά και στο επίπεδο του ICAO και του WTO.

Η επιτυχία αυτή των φοιτητριών της Σχολής μας συνιστά μια ακόμα κορυφαία διάκριση του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, στους οποίους έχει ήδη δημιουργήσει σπουδαία παράδοση.

H Νομική Σχολή Αθηνών συμμετείχε φέτος για τρίτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, με γνωστικό πεδίο το Αεροπορικό Δίκαιο, ο οποίος διοργανώνεται από το Sarin Memorial Legal Aid Foundation (Ινδία) σε συνεργασία με το International Institute of Air and Space Law του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία). 

Είναι η όγδοη φορά που ο εν λόγω διαγωνισμός οργανώνεται από τους ως άνω φορείς. Η ενασχόληση και η συμμετοχή σ’ αυτόν επιτρέπει στους φοιτητές  να διευρύνουν την εμπειρία τους και να αναπτύξουν νομικούς ισχυρισμούς στο πεδίο τόσο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και σ’ αυτό του Διεθνούς Αεροπορικού Δικαίου. 

Η υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε στο ακανθώδες ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων στην αεροπορική μεταφορά, ειδικότερα δε στο κατά πόσο οι επιδοτήσεις αυτές μπορεί να είναι νόμιμες στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού ή αποτελούν αθέμιτες πρακτικές για την προώθηση και οικονομική ενίσχυση αεροπορικών εταιρειών, με τελικό στόχο την απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των υπηρεσιών παροχής αερομεταφορών. Το θέμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν το γενικότερο νομικό πλαίσιο των κρατικών επιδοτήσεων και την εφαρμογή τους στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, όπου οι περισσότερες σχετικές ρυθμίσεις παρέχονται με τη μορφή μη δεσμευτικών πολιτικών και κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Εξετάστηκε, επίσης, η σημασία και η εφαρμογή συγγενών ρυθμίσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

Από οργανωτική άποψη, ο φετινός διαγωνισμός, ο οποίος έχει ενιαίο τελικό γύρο σε παγκόσμιο επίπεδο, έλαβε χώρα στη Βαλέττα της Μάλτας, κατά το διάστημα 6-9 Απρίλιου 2017.

Την ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών απετέλεσαν οι φοιτήτριες Μαρία Πολυξένη Κωφοπούλου, Γεωργία Μαρίνου και Γεωργία Σαμαρτζή (προπτυχιακές φοιτήτριες), ενώ τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο, Λέκτορα Γιώργο Κυριακόπουλο, συνεπικούρησε στην προετοιμασία της ομάδας η Καλλιόπη Ζερμιώτη, προπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της περυσινής ομάδας της Σχολής στο Διαγωνισμό.

Η εν λόγω διάκριση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά την υψηλή κατάρτιση και τις ερευνητικές ικανότητες των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη δίψα τους για μάθηση, καθώς και το υψηλότατο επίπεδό τους διεθνώς. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στη Δικηγορική Εταιρεία «Ποταμίτης Βεκρής» καθώς και στη Δικηγορική Εταιρεία «Καρατζάς & Συνεργάτες», που είχαν την ευγενή καλοσύνη να καλύψουν ουσιαστικά το σύνολο των εξόδων της όλης προετοιμασίας της ομάδας και της αποστολής στη Μάλτα, χωρίς τη συμβολή των οποίων η συμμετοχή στο διαγωνισμό δεν θα ήταν εφικτή.