ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΜΝΗΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ ΦΕΡΤΑΚΗ

Αξιαγάπητε Γιατρέ, Δάσκαλε,
μελετητή των Αιματολογικών Νοσημάτων,
Συνάδελφε και Φίλε Αριστομένη Φερτάκη,

Σε μένα έλαχε το καθήκον, εκπροσωπώντας την Κλινική και το Εργαστήριο της Παθολογικής Φυσιολογίας να σου απευθύνω με θλίψη τον ύστατο χαιρετισμό.
Εκπαιδεύτηκες από εμπνευσμένους δασκάλους στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Ως νέος γιατρός δούλεψες για μια δεκαετία (1956-1967) δίπλα στον Καθηγητή Αρκάγαθο Γούτα στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου εξελισσόμενος σε έναν από τους γνήσιους αντιπροσώπους εκείνης της περίφημης Σχολής. Την εκπαίδευσή σου στην Αιματολογία την ολοκλήρωσες μεταβαίνοντας για μια τριετία στο Παρίσι όπου δούλεψες στο Hôpital Saint-Antoine δίπλα στον Καθηγητή Marcel. Στον ίδιο χώρο ξαναβρέθηκες γι’ άλλα δυο χρόνια προετοιμαζόμενος να εκλεγείς σε Υφηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επανερχόμενος από το Παρίσι εντάχθηκες στο διδακτικό προσωπικό της Παθολογικής Φυσιολογίας από όπου και αφυπηρέτησες ως Καθηγητής Παθοφυσιολογίας.
Σε χαρακτήριζε  η προσήνεια, η ηπιότητα και η ευγένεια του χαρακτήρα σου. Δίδασκες με τη στάση της ζωής σου ήθος και σεβασμό στο συνάνθρωπο και, πάνω απ’ όλα, τη μετριοφροσύνη που πρέπει να χαρακτηρίζει τον αληθινό επιστήμονα.
Υπηρέτησες τον ασθενή με ενσυναίσθηση, αφιλοκέρδεια και πατρικό ενδιαφέρον. Η παιδεία των γιατρών και των νοσηλευτών ήταν κυρίαρχος στόχος σου. Μετέδιδες αφειδώλευτα τις γνώσεις σου στους φοιτητές της Ιατρικής, στο Νοσηλευτικό προσωπικό, τους νέους γιατρούς και τους συνάδελφους σου.

Συμπλήρωσες την προσφορά στην παιδεία  συγγράφοντας  πέντε ιατρικά πονήματα:

1. Επίτομη Παθολογία
2. Αιματολογία
3. Εισαγωγή στην Ιατρική Γενετική και
4. το διδακτικό βιβλίο της Παθολογικής  Φυσιολογίας με τους συνεργάτες σου και ,
5. το 2007 το Εθνικό Συνταγολόγιο.

Βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου ήταν το βαθύτατα δημοκρατικό πνεύμα, η ευρυμάθειά και η αγάπη σου για τη μουσική και για την ελληνική γλώσσα. Ως στέλεχος της ομάδας της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών δούλεψες επί μακρόν για τη μετάφραση στα ελληνικά των ιατρικών όρων του καταλόγου των εθνικών ινστιτούτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που εκδόθηκε το 1992.
Ισότιμα με την φροντίδα των ασθενών και τη διδασκαλία υπηρέτησες την Ιατρική Έρευνα.
Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων σου ήταν τα κακοήθη νοσήματα του αιμοποιητικού ιστού, όπως η μυελοσκλήρυνση και το πολλαπλούν μυέλωμα. Στο πλαίσιο αυτό σε απασχόλησε η τεχνολογία για την μελέτη των πρωτεϊνών, την οποία μετέφερες στην Ελλάδα, έχοντας ζήσει στο Παρίσι το τέλος της εποχής της Ανοσοχημείας.
Κατά την επάνοδό σου από την πρώτη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι, υπήρξες από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, με κύριο έργο την εκπαίδευση των γιατρών στο νέο αντικείμενο της εποχής. Για το σκοπό αυτό θεσμοθέτησες εβδομαδιαία μαθήματα. Γίνονταν επί σειράν ετών κάθε Τρίτη μεσημέρι στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Χωρεμείου.
Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων σου βρέθηκε, επίσης, η γενετική των ανθρωπίνων νοσημάτων.
Ήσουν πραγματικά ένα κόσμημα της Κλινικής και του Εργαστηρίου της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το παράδειγμα σου οδήγησε τους νέους συναδέλφους στη πορεία της ζωής τους.
Όλοι εμείς οι μαθητές και συνεργάτες σου θα σε θυμόμαστε.
Η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια.
Καλό ταξίδι Φίλε, Συνάδελφε Μένη.

Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος
Ακαδημαϊκός
Πρώην Διευθυντής Παθολογικής Φυσιολογίας