ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ (ΔΙΑ) ΔΙΚΤΥΑ. ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ, ΝΕΟ ΚΟΙΝΟ

Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018 με θέμα «Μουσεία και (δια) δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) διοργάνωσε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 στις 18:30 ομότιτλη ημερίδα με βασικό σκοπό την ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου για την δημιουργία συνεργειών στο σύγχρονο μουσειακό περιβάλλον. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Ιστορίας οι κύριοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην διεπιστημονικότητα, στο εύρος των τεχνολογικών δυνατοτήτων για την εφαρμογή ψηφιακών αφηγήσεων και προϊόντων στα Μουσεία καθώς και στις διάφορες προκλήσεις της νέας μουσειακής πραγματικότητας.

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητής Κ. Μπουραζέλης, και η κα Τ. Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) τόνισαν την ιδιαιτερότητα των μουσείων στις μέρες μας, αφού αυτά κατέχουν κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Ο κ. Ι. Ιωαννίδης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α. ανέλυσε τις τεχνολογικές προκλήσεις των ψηφιακών αφηγήσεων στα Μουσεία, ενώ ο κ. Δημ. Χαρίτος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης E.Κ.Π.Α., αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην ενίσχυση των επικοινωνιακών δυνατοτήτων των Μουσείων μέσω του ψηφιακού περιβάλλοντος εμβύθισης. Η κ. Φαίη Τσίτου, επιμελήτρια – μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α, παρουσίασε τρεις συγκεκριμένες ψηφιακές εφαρμογές που έχει αναπτύξει το Μουσείο Ιστορίας Ε.Κ.Π.Α. για το ευρύ κοινό σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α.: το διαδραστικό παιχνίδι, με το οποίο δύο επισκέπτες «θέτουν» σε λειτουργία τον αλφαβητικό τηλέγραφο του 19ου αιώνα, την ψηφιακή διαδρομή σε διαφορετικά ιστορικά κτήρια του Ε.Κ.Π.Α. στο κέντρο της Αθήνας με τίτλο «Οι προσωπογραφίες του Πανεπιστημίου Αθηνών: η συγκρότηση της συλλογής», και, τέλος, την ψηφιακή αφήγηση με τίτλο «Τι να σπουδάσω;», με την οποία ο χρήστης γνωρίζει τα εκθέματα του Μουσείου και τη ζωή στο Πανεπιστήμιο κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του μέσα από τα μάτια ενός φοιτητή του 1840. Τέλος, ο εικονογράφος – δημιουργός κόμικς κος Π. Χριστούλιας, αναφέρθηκε στην δική του εμπειρία από την συνεργασία του με το Μουσείο Ιστορίας και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ε.Κ.Π.Α.  
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την κοινή διαπίστωση της συνεχούς διεύρυνσης του κοινού στις μέρες μας με την ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους με πολλαπλές δράσεις και συνέργειες. Μετά το πέρας των ομιλιών, το Μουσείο Ιστορίας παρέμεινε ανοικτό μέχρι τις 22:30, για να έχει την δυνατότητα το κοινό να χρησιμοποιήσει τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που τέθηκαν σε λειτουργία.

http://www.historymuseum.uoa.gr/