ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ “LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD”

Ευρωπαϊκή Εταιρεία της Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης

Πρώτη Απονομή του βραβείου “Lifetime Achievement Award”

Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης

13 Οκτωβρίου 2018

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία της Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης (European Society for the History of Political Thought) ιδρύθηκε το έτος 2008 από μια ομάδα πρωτοβουλίας οκτώ ειδικών καθηγητών από οκτώ ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, περιλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διαρρεύσασα δεκαετία η ESHPT διοργάνωσε πέντε συνέδρια σε διαφορετικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, από τα οποία το δεύτερο διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2012, εξέδωσε τρία βιβλία σε έγκυρους εκδοτικούς οίκους με επιλογές εισηγήσεων από τα τρία πρώτα συνέδρια, ενώ υπό έκδοση είναι και ο τόμος των πρακτικών του τέταρτου συνεδρίου.

Πρόσφατα, 11-13 Οκτωβρίου 2018, η ESHPT διοργάνωσε το πέμπτο διεθνές της συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με θέμα, “Crisis and renewal in the history of political thought”. Την καταληκτήριο διάλεξη του συνεδρίου προσκλήθηκε να δώσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος του ιδρυτικού Δ.Σ. της ESHPT και επιμελητής των δύο πρώτων από τις εκδόσεις της, των βιβλίων, In the footsteps of Herodotus. Toward European Political thought (2012) και Athenian Legacies. European Debates on Citizenship (2014), αμφότερα εκδόσεις του έγκυρου εκδοτικού οίκου της Φλωρεντίας Leo Olschki. Με την ευκαιρία του συνεδρίου και της συμπλήρωσης δεκαετούς δράσεως της Εταιρείας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής Laszlo Kontler του Κεντροευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, απένειμε στις 13 Οκτωβρίου 2018 στον Καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, εκ μέρους των μελών και της εκτελεστικής επιτροπής της Εταιρείας το για πρώτη φορά απονεμόμενο βραβείο, Lifetime Achievement Award, «σε αναγνώριση της εξαιρετικής σημασίας προσφοράς του στον κλάδο και στην οικοδόμηση της Εταιρείας».