ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΑΓΤΟΓΛΟΥ

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου

ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΑΓΤΟΓΛΟΥ

Ομότιμου Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Σχολής.

Ο εκλιπών υπήρξε διεθνώς διακεκριμένος Έλληνας νομομαθής και καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου δίδαξε ως τακτικός καθηγητής από το 1976 μέχρι και την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία και την ανακήρυξή του ως Ομότιμου Καθηγητή το 1997. Παράλληλα με το διοικητικό δίκαιο δίδαξε επίσης συνταγματικό δίκαιο, ατομικά δικαιώματα, δίκαιο τύπου και ραδιοτηλεόρασης και ευρωπαϊκό κοινοτικό και μετέπειτα ενωσιακό δίκαιο. Συνέγραψε διδακτικά συγγράμματα, και εγχειρίδια και επιστημονικά βιβλία, μονογραφίες, μελέτες και άρθρα και στους τρεις αυτούς τομείς, τους οποίους θεωρούσε ανέκαθεν αναπόσπατα συστατικά μέρη του ενιαίου κλάδου του ελληνικού και ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου.

Ο εκλιπών, ο οποίος ενέπνευσε και καθοδήγησε γενεές φοιτητών και επιστημόνων, ανακηρύχθηκε το 1964 υφηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ως εντεταλμένος υφηγητής, δίδαξε επί τριετία (1964-1967), μοιράζοντας κάθε ακαδημαϊκό έτος μεταξύ Αθηνών και Χαϊδελβέργης.

Μετά την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 και με αφορμή την ωμή παρέμβαση της Χούντας των συνταγματαρχών στο ακαδημαϊκό ζήτημα της διδακτέας ύλης εγκατέλειψε την Ελλάδα, θεωρώντας με παρρησία ότι δεν μπορεί να εργαστεί με όρους ακαδημαϊκής ελευθερίας ως δημοσιολόγος στην πατρίδα του.

Τον Φεβρουάριο του 1968 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Regensburg της Γερμανίας στην έδρα του δημοσίου, συγκριτικού και ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας διδάσκοντας από το  1976 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1997 διοικητικό, συνταγματικό και ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο.

Από το 1981 ο εκλιπών υπήρξε Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Regensburg και Senior Honorary Lecturer στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιαπωνίας, μεταξύ των οποίων τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Buckingham, του Berkley και της Yokohama. Έδωσε διαλέξεις στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και σε δεκάδες Πανεπιστήμια της Β. Αμερικής και της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ταϊβάν) στο πλαίσιο πολυάριθμων προσκλήσεων.

Η επιστημονική δράση του εκλιπόντος στους πολυσχιδείς τομείς της νομικής επιστήμης υπήρξε τεράστια και πρωτοφανούς διεθνούς εμβέλειας. Ο εκλιπών πλούτισε με το έργο του το συνταγματικό δίκαιο, τα ατομικά δικαιώματα, το γενικό διοικητικό δίκαιο, επιλεγμένους κλάδους του ειδικού διοικητικού δικαίου, το διοικητικό δικονομικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο. Τα πολυσέλιδα πρωτοποριακά συγγράμματά του Γενικού Διοικητικού Δικαίου, Διοικητικού Δικονομικού Δικαίου, Ατομικών Δικαιωμάτων και Ευρωπαϊκού Δικαίου διδάσκονται μέχρι σήμερα σε πολλές Σχολές και Τμήματα Α.Ε.Ι. της χώρας και αποτελούν έργα αναφοράς του κλάδου.

Το βάθος και η ποιότητα του έργου του εκλιπόντος το διακρίνουν ως κορυφαίο και δη ως έργο διεθνούς ακτινοβολίας, το οποίο άνοιξε σε δεκάδες μαθητές του τις πόρτες σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Β. Αμερικής και της Άπω Ανατολής.

Ο Πρόδρομος Δαγτόγλου σφράγισε όσο λίγοι την εποχή του στους χώρους του Δημοσίου, Συγκριτικού και Ευρωπαϊκού δικαίου.

Η Σχολή τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου και αγαπητού συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για το ακαδημαϊκό του ήθος, την προσφορά του στη νομική επιστήμη, στην ανώτατη παιδεία και στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών:

1. Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής.

2. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια της Σχολής στους συγγενείς του εκλιπόντος.

3. Να αναρτηθεί η φωτογραφία του στη Νομική Σχολή.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής και στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αθήνα, 11 Απριλίου 2022

Ο Κοσμήτορας