ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α. ΔΟΥΓΑΛΗ

Το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την τραγική και απροσδόκητη απώλεια του διακεκριμένου Ομότιμου Καθηγητή Βασίλειου Α.Δουγαλή.

Ο Βασίλειος Δουγαλής ήταν ηθικός, έντιμος και δίκαιος, διακριτικός και χαμηλών τόνων, προσηνής,γενικά και κοινωνικά ευαίσθητος, υψηλής αισθητικής και βαθιάς πνευματικής καλλιέργειας και ευρυμάθειας και με
λεπτή αίσθηση χιούμορ. Υπήρξε εξαιρετικά εργατικός, δραστήριος και διακεκριμένος στην ευρύτερη περιοχή των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και ειδικότερα στην Αριθμητική Ανάλυση, στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις, στα Μη Γραμμικά Κυματικά Φαινόμενα και στην Υδροακουστική. Είχε τεράστια συνεισφορά στην έρευνα και στη διδασκαλία στο University of Tennessee,στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Κρήτη), στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έδινε πολύ μεγάλη σημασία στη διδασκαλία και είχε βραβευτεί με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Σ. Πνευματικού. Είχε επίσης μεγάλη αγάπη για τους μαθητές του και η φροντίδα του για αυτούς ήταν ένας λόγος για τον οποίο η ερευνητική του δραστηριότητα συνεχίστηκε και μετά την αφυπηρέτησή του.

Ως μέλος της Συνέλευσης του Τμήματος και του Τομέα Μαθηματικής Ανάλυσης ξεχώριζε για την ευθυκρισία του, την ηπιότητά του και το σεβασμό στους συνομιλητές του και τις απόψεις τους.

Η αγάπη και η εκτίμηση που τρέφουν για τον Βασίλη Δουγαλή οι προ- και μετα-πτυχιακοί φοιτητές, οι μαθητές, οι συνεργάτες και οι συνάδελφοί του θα τον ακολουθούν πάντα.

Συνολικά, oΒασίλειος Δουγαλής υπήρξε αληθινό πρότυπο Ακαδημαϊκού Δασκάλου. Η απώλειά του αφήνει ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Εκτιμώντας την προσωπικότητα, το ήθος και την προσφορά του στην έρευνα και στη διδασκαλία, η Συνέλευση του Τμήματος Μαθηματικών αποφάσισε:

·Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

·Να καταθέσει χρηματικό ποσό σε κοινωφελές ίδρυμα που θα επιλέξει η οικογένεια.

·Να δημοσιεύσει το ψήφισμα αυτό στην ιστοσελίδα του Τμήματος Μαθηματικών, της Σχολής Θετικών Επιστημών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.