ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Σημαντικές Προτάσεις για την υγεία του εγκεφάλου με τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ

Η Αμερικανική Ένωση Συνταξιούχων (ΑΕΣ / https://www.aarp.org/about-aarp/?intcmp=AE-HP-FTR-ABOUT) είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κομματική οργάνωση κοινωνικής πρόνοιας με περίπου 38 εκατομμύρια μέλη, η οποία βοηθά ενήλικες ηλικίας 50 και άνω. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγείας του Εγκεφάλου (ΠΣΥΕ / https://www.aarp.org/health/brain-health/global-council-on-brain-health/), συγκαλούμενο με υποστήριξη της ΑΕΣ και της οργάνωσης Age UK / https://www.ageuk.org.uk/, είναι μια ανεξάρτητη συνεργασία επιστημόνων, επαγγελματιών υγείας, και εμπειρογνωμόνων πολιτικής από όλο τον κόσμο, που δραστηριοποιείται στα ζητήματα της υγείας του εγκεφάλου σε σχέση με την ανθρώπινη νόηση, σε μια προσπάθεια να προσφέρει συμβουλές στους ηλικιωμένους ως προς το τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου τους.

Έντεκα εμπειρογνώμονες του ΠΣΥΕ από μεγάλα Πανεπιστήμια και Ιδρύματα παγκοσμίως (ένα εκ των οποίων το ΕΚΠΑ – Ιατρική Σχολή) εξέτασε με προσοχή τι μπορεί να συναχθεί ως προς εάν και σε ποιο βαθμό διατροφικές επιλογές επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου σε ενήλικες 50 ετών και άνω. Το πόρισμαhttps://www.aarp.org/health/brain-health/global-council-on-brain-health/nutrition/ παρέχει ειδικές συστάσεις ως προς το ποιες τροφές πρέπει να ενθαρρύνονται, περιλαμβάνονται ή περιορίζονται στη διατροφή των ενηλίκων.

Αναφέρει ότι η υγιεινή διατροφή για την καρδιά είναι επίσης υγιεινή διατροφή για τον εγκέφαλο. Επιπροσθέτως, ότι μια φυτικής σύστασης διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μούρα συνεισφέρει σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, ενώ μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου.

Η συνεισφορά του κρασιού, της σοκολάτας και του καφέ ως προς την υγεία του εγκεφάλου είναι ακόμη ασαφές και επιστημονικά αμφισβητούμενο. Προτείνεται επιλογή ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και υγειών δημητριακών, καθώς και αντικατάσταση του βουτύρου και του κόκκινου κρέατος με περισσότερο ελαιόλαδο και ψάρι πλούσιο σε λιπαρά τύπου ω3.

https://www.aarp.org/health/brain-health/global-council-on-brain-health/nutrition/

Προτάσεις για την υγεία του εγκεφάλου