ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ IGEM ATHENS 2019

H ερευνητική ομάδα Συνθετικής Βιολογίας iGEM Athens 2019, μια διεπιστημονική ομάδα φοιτητών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιατρική Σχολή, Τμήμα Βιολογίας, Athens International Master’s Programme in Neurosciences) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών) συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας International Genetically Engineered Machine 2019 (IGEM2019) που πραγματοποιήθηκε 31 Οκτωβρίου - 4 Νοεμβρίου στη Βοστώνη, υπό την αιγίδα του ΜΙΤ.

Η iGEMAthens 2019 κατάφερε να αποσπάσει χρυσό μετάλλιο και να είναι υποψήφια για το Best New Application, με 5 υποψήφιους ανάμεσα σε 40 ομάδες της κατηγορίας. Τόσο οι επιστήμονες, που ήταν παρόντες, όσο και επενδυτές βιοτεχνολογικών εταιρειών έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ερευνητική τους εργασία την οποία χαρακτήρισαν πολύ καινοτόμα. Η διάκριση αυτή λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς διαγωνίστηκαν πάνω από 350 ομάδες με περισσότερους από 5000 συμμετέχοντες.

Η ομάδα μας συμμετείχε με το έργο που έχει τίτλο «iGEM Athens 2019 – In vivo εξέλιξη απταμερών κατευθυνόμενη από in silico σχεδιασμό». Οι φοιτητές σχεδίασαν μια πρωτοπόρο μέθοδο για την ανάπτυξη ειδικών μορίων, γνωστών ως απταμερή. Τα απταμερή είναι ολιγονουκλεοτίδια, RNA ή DNA, που μπορούν να συνδεθούν ειδικά με μόρια στόχους, όπως και τα αντισώματα. Τα απταμερή, ως καινούργια τεχνολογία, προσφέρουν πολυάριθμες εφαρμογές στην Ιατρική, την Έρευνα, τη Βιομηχανία και το Περιβάλλον, χωρίς να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους και τη φύση. Όσον αφορά την Ιατρική θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων μόνο σε καρκινικούς ιστούς περιορίζοντας σημαντικά τις παρενέργειες. Η ερευνητική τους ιδέα συνιστά μια καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο στο πεδίο των απταμερών, διότι είναι η πρώτη ριζικά καινούρια πρόταση για παραγωγή απταμερών τα τελευταία 30 χρόνια.

Όσον αφορά την κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της εργασίας, η ομάδα βοήθησε ενεργά στη διάδοση και την έμπρακτη υποστήριξη της πρόσβασης στην Επιστήμη, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την ανάπτυξη μικρού κόστους ερευνητικών μεθόδων.

Η ερευνητική αυτή δραστηριότητα υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας, CSL Behring Hellas και τις Υπεραγορές Σκλαβενίτης. Υποστηρίχθηκε επίσης από τις εταιρείες IDT (Integrated DNA Technologies), Twist, Arbor Biosciences, Jena Bio, SnapGene, MathWorks, και New England Biolabs Inc.

Υπεύθυνος της ομάδας ήταν ο κ. Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας. Η ερευνητική εργασία πραγματοποιήθηκε στον Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Γεωργίου Διαλλινά. Επιπλέον, η προσπάθεια αυτή υποστηρίχθηκε σημαντικά από τον κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρη, καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας και τον κ. Αναστάσιο Φιλίππου, αναπληρωτή καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας, από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διάκριση της ομάδας στο διαγωνισμό αποδεικνύει για άλλη μια φορά το δυναμικό που διαθέτει η ελληνική επιστημονική και φοιτητική κοινότητα. Η ομάδα μέσω της προσπάθειας της κατάφερε να προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως αλλά και να εφοδιαστεί με σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες, πολύτιμες για τα διαρκώς αναπτυσσόμενα πεδία της Βιολογίας και της Βιοϊατρικής. Τα μέλη της πιστεύουν η συμμετοχή αυτή ότι υπήρξε μόλις η αρχή στη πορεία τους στην επιστήμη και να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες από μέλη της φοιτητικής κοινότητας.