ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΑΤΤΙΚΟΝ” ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η διεπιστημονική ομάδα (multidisciplinary team) αντιμετώπισης του διαβητικού ποδιού, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “ΑΤΤΙΚΟΝ”, προσκλήθηκε να διοργανώσει μια στρογγυλή τράπεζα στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας (European Congress of Radiology; 27-3 March 2019, Vienna, Austria), με σκοπό την  ανάδειξη της βέλτιστης, θεραπευτικής προσέγγισης του διαβητικού ποδιού. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 30.000 συμμετέχοντες. Η ομάδα του ΠΓΝ “ΑΤΤΙΚΟΝ” εκπροσωπήθηκε από τον Ηλία Μπρούντζο, Καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας (Προεδρεύων της τράπεζας), τον Γεώργιο Γερουλάκο, Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, την Βάια Λαμπαδιάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Διαβητολογίας, την Ολυμπία Παπακωνσταντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής και τον Σταύρο Σπηλιόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας παρουσιάστηκε από τον Καθ. H. Μπρούντζο η σοβαρότητα της νόσου και η συνεχώς αυξανόμενη επίπτωσή της στον παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ τονίστηκε η σημασία συγκρότησης ενός τακτικού διεπιστημονικού συμβουλίου γαι την έγκαιρη διάγνωση και την επιτυχή θεραπευτική προσπέλαση του διαβητικού ποδιού, με ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη άμεσης ενδαγγειακής ή χειρουργικής επαναγγείωσης. Στη συνέχεια η κ. Λαμπαδιάρη ανάπτυξε την έκταση του κοινωνικού προβλήματος που σχετίζεται με το διαβητικό πόδι καθώς και την σύγχρονη κλινική προσέγγιση στη διάγνωση και την θεραπεία της νόσου. Η κ. Παπακωνσταντίνου ανάλυσε εκτενώς τα σύγχρονα διαγνωστικά πρωτόκολλα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας με σκοπό την ταυτοποίηση της λοίμωξης και της αποφρακτικής αρτηριοπάθειας, καθώς και τη σημασία τους στον θεραπευτικό αλγόριθμο, ενώ ο κ. Σπηλιόπουλος παρουσίασε τις ενδείξεις και τα αποτελέσματα των ελάχιστα επεμβατικών, ενδαγγειακών, μεθόδων επαναγγείωσης, καθώς και τις τελευταίες ερευνητικές κατευθύνσεις της ενδαγγειακής χειρουργικής στον συγκεκριμένο τομέα. Τέλος ο Καθ. Γ. Γερουλάκος ανάπτυξε τις ενδείξεις και τα αποτελέσματα των ανοιχτών χειρουργικών τεχνικών επαναγγείωσης του άκρου ποδός, ενώ επισήμανε την σημαντική συνεισφορά του χειρουργικού καθαρισμού στην επούλωση του έλκους και του επιπέδου του ακρωτηριασμού στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών που έχουν αντιμετωπιστεί στο ΠΓΝΠ “ΑΤΤΙΚΟΝ”, καθώς και σχετική συζήτηση, ενώ το γενικό συμπέρασμα της στρογγυλής τράπεζας ήταν η ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων ιατρικών ειδικοτήτων για την βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης του διαβητικού ποδιού.

 

https://www.myesr.org/sites/default/files/2019-03 /ECR%20Today%202019_Sunday_March%203.pdf