ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ 2021

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνεδρία της 16ης-10-2018, τροποποιώντας την από 6-6-2018 με ΑΔΑ: 75ΕΩ46ΨΖ2Ν-ΨΗΦ απόφαση της σχετικά με το θέμα, ανασυγκρότησε την Επιτροπή για τον εορτασμό διακοσίων χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821, η οποία θα προετοιμάσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών ως συμμετοχή στον γενικότερο εορτασμό.

Ειδικότερα έργο της επιτροπής είναι η οργάνωση της συμμετοχής του ΕΚΠΑ στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Η κατανόηση της ίδιας της Επανάστασης ως ένα πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο γεγονός, ο προεπαναστατικός κόσμος και η σημασία του Αγώνα για τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, η ανάδειξή του ως μείζον ευρωπαϊκό και διεθνές φαινόμενο, η συμβολή του ΕΚΠΑ στη μελέτη και στη διατήρηση της μνήμης του αποτελούν ορισμένους από τους άξονες του έργου της Επιτροπής.

Μέσα από συνέδρια, εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας θέλει να τιμήσει την Επανάσταση του 1821 και παράλληλα να συμβάλλει στον αναστοχασμό και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα σε εκείνες του 21ου.

 

Η Επιτροπή συγκροτείται ως κάτωθι:

  1. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης, ως Πρόεδρος.
  2. Ναπολέων Μαραβέγιας, Αναπληρωτής Πρύτανης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης.
  3. Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη συνταγματική ιστορία και την ιστορία των συνταγμάτων του Αγώνα.
  4. Αθανασία Γιακωβάκη, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την διαμόρφωση της νεοελληνικής δημόσιας σφαίρας στα χρόνια του Διαφωτισμού, και για την ιστορία της Φιλικής Εταιρείας.
  5. Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια. Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στη νεότερη ελληνική ιστορία και στην Επανάσταση του 1821.
  6. Άννα Καρακατσούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για τη μελέτη του φιλελληνισμού στο 1821, στο γενικότερο πλαίσιο του διακρατικού επαναστατικού κινήματος των αρχών του 19ου αιώνα.
  7. Ευάγγελος Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την ιστοριογραφία και τη μνήμη του 1821 στο ελληνικό κράτος και την κοινωνία.
  8. Όλγα Κατσιαρδή-Hering, ομότιμη καθηγήτρια, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την ιστορία του νέου ελληνισμού, τον παροικιακό ελληνισμό και την ιστοριογραφία της Επανάστασης του 1821.
  9. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής, με επιστημονικό και ερευνητικό έργο για τη μελέτη του νεοελληνικού διαφωτισμού και της ιστορίας των ιδεών στη Νοτιανατολική Ευρώττη.
  10. Παρασκευάς Κονόρτας, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  11. Κωνσταντίνος Κωστής, καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στη νεώτερη και σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία.
  12. Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι και την ιστορική αναδρομή του ελληνικού τραγουδιού με έμφαση στην περίοδο 1821-1950.
  13. Αντώνιος Μακρυδημήτρης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην πολιτική και τη δημόσια διοίκηση στην οθωμανική περίοδο στην Ελλάδα και στη μετέπειτα διακυβέρνηση του ελληνικού κράτους.
  14. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην ιστορία του ελληνικού κράτους (19ος-20ος αι.), των θεσμών και της εκπαίδευσης.
  15. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ομότιμος καθηγητής, με ερευνητικό έργο για την Ελληνική Αρχαιότητα και τη σχέση της με την ττνευματική προετοιμασία και την πραγματοποίηση της Επανάστασης.
  16. Ιωάννης Ξούριας, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην ιστορία της νεοελληνικής φιλολογίας και ειδικότερα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.
  17. Αναστασία Παπαδία-Λάλα, καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στον υπό βενετική κυριαρχία νέο ελληνισμό και τις σχέσεις του με τη Δύση.
  18. Δημήτρης Παυλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.
  19. Βασιλική Σειρηνίδου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με επιστημονικό και συγγραφικό έργο στη νεότερη ελληνική ιστορία και στον υπό οθωμανική κυριαρχία νέο ελληνισμό.
  20. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής-Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με ερευνητικό και συγγραφικό έργο στην ελληνική εξωτερική πολιτική και διπλωματία στα σύγχρονα χρόνια.
     

Εντός των δύο προσεχών μηνών η Επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα κοινοποιήσει σε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ

Παρουσίαση των δράσεων του ΕΚΠΑ