ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α. ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Μία από τις κατευθυντήριες προτεραιότητες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αυτές εγκρίθηκαν κατ'αρχήν το Μάιο 2018 στο πλαίσιο του δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου 2018-2028 του Ιδρύματος, είναι η  ενίσχυση της διεθνούς φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου μέσα από διεθνείς συνεργασίες του με εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, παραγωγικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς αλλά κυρίως μέσω της κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού με την προσέλκυση ξένων φοιτητών, καθηγητών  και ερευνητών.

Tο Ε.Κ.Π.Α. από το 1987 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+. Από την αρχή λειτουργίας του προγράμματος έχουν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πάνω από 5.300 φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ενώ περισσότεροι από 13.000 φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. έχουν μετακινηθεί για σπουδές και πρακτική άσκηση προς Ιδρύματα και φορείς υποδοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, περισσότεροι από 730 διδάσκοντες του Ε.Κ.Π.Α. έχουν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες μετακίνησης που τους παρέχει το πρόγραμμα προς Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 12 χρόνια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει λάβει 18,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, ποσό που αντιστοιχεί σε υποτροφίες περίπου 8.250 φοιτητών, καθηγητών και προσωπικού.

Την χρονιά 2015-2016 ξεκίνησε με επιτυχία και η συμμετοχή  του Ε.Κ.Π.Α. στη νέα δράση «Διεθνής Κινητικότητα Erasmus» με χώρες εκτός Ευρώπης, και έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ανταλλαγές τριάντα έξι (36) φοιτητών και καθηγητών με πανεπιστήμια της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Σερβίας, ενώ για το 2018-19 αναμένεται να μετακινηθούν άλλοι πενήντα (50) φοιτητές και καθηγητές.

 

Χρηματοδότηση και διμερείς συμφωνίες συνεργασίας

Κατά την τελευταία τετραετία παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση τόσο του αριθμού των διμερών συμφωνιών Erasmus με Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όσο και των συνεργαζόμενων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το Ε.Κ.Π.Α.

Ενδεικτικά απεικονίζεται για την τετραετία 2014-18 ο αριθμός των συμφωνιών Erasmus και συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων κατ' έτος.

Πρόγραμμα ERASMUS

Ακαδημαϊκά έτη: 2014-15 έως 2017-18

Ακαδημαϊκό έτος

Διμερείς Συμφωνίες

Συνεργαζόμενα Ιδρύματα

2014-2015

442

252

2015-2016

565

308

2016-2017

615

316

2017-2018

655

336

 

Διάγραμμα 1 - Απεικόνιση αριθμού συμφωνιών Erasmus και συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων κατ' έτος

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 η επιχορήγηση του Ε.Κ.Π.Α. ανήλθε σε 1.959.851 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης για τη διεθνή κινητικότητα) και οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ανήλθαν σε εξακόσιες πενήντα πέντε (655), με τριακόσια τριάντα έξι (336) Ευρωπαϊκά Ιδρύματα από τριάντα μία (31) Ευρωπαϊκές χώρες.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 παρατηρείται αύξηση της χρηματοδότησης του Ε.Κ.Π.Α. για το πρόγραμμα Erasmus (Ευρωπαϊκή και Διεθνής Κινητικότητα) η οποία ανέρχεται σε 2.151.188 ευρώ. Βάσει αυτής της χρηματοδότησης, για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-19 συνάπτονται εξακόσιες ογδόντα (680) διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με τριακόσια σαράντα ένα (341) Ιδρύματα από τριάντα μία (31) ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και 9 συμφωνίες συνεργασίας με Ιδρύματα από 7 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Σερβία) στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το σύνολο χρηματοδότησης της κλασικής κινητικότητας (ΚΑ103) αυξήθηκε κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για την Ελλάδα κατά 8,3% σε σχέση με την περυσινή χρονιά και το Ε.Κ.Π.Α έλαβε την δεύτερη σε ύψος χρηματοδότηση μετά το ΑΠΘ.

Όσον αφορά την κινητικότητα φοιτητών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των εισερχομένων στο Ε.Κ.Π.Α. φοιτητών για σπουδές και πρακτική άσκηση.

Κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού

 

Διάγραμμα 2 - Σύνολο εξερχομένων και εισερχομένων φοιτητών

 

Ενδεικτικά, η τελευταία τριετία 2015-18 σηματοδοτήθηκε από μία σταθερή ετήσια αύξηση των εισερχομένων φοιτητών όπως αυτή απεικονίζεται στο διάγραμμα 2.
Όσον αφορά τον  αριθμό των εξερχόμενων φοιτητών κατά την ίδια περίοδο, αυτός παρουσίασε διακυμάνσεις. Δεδομένου όμως ότι οι εξερχόμενοι φοιτητές προς Πανεπιστήμια του εξωτερικού για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε οκτακόσιους τριάντα (830), αναμένεται αύξηση σε σχέση με τα έτη που αποτυπώνονται στο διάγραμμα 2 και μάλιστα αυτή είναι της τάξης του 10% περίπου σε σχέση με το 2015-16.

Επίσης, εκτιμάται ότι τριακόσιοι πενήντα πέντε (355) φοιτητές θα μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο Ε.Κ.Π.Α.. Αναφερόμενοι δηλαδή σε στοιχεία βάθους τριετίας παρατηρείται διαρκής αύξηση στον αριθμό των εισερχομένων φοιτητών η οποία για το 2018-19 αναμένεται να ανέλθει σε 61,4%, σε σχέση με το 2015-16.

Τα πρωτεία όσον αφορά αριθμό εισερχομένων φοιτητών διατηρεί, σταθερά και με διαφορά, η Νομική Σχολή (με εισδοχή συνόλου 229 φοιτητών για την τριετία 2015-18), ενώ ακολουθούν τα Τμήματα ΕΜΜΕ, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας και το Τμήμα Φιλολογίας.

Από άποψη χώρας προέλευσης εισερχομένων φοιτητών προηγείται με διαφορά η Γαλλία κι ακολουθούν η Γερμανία και η Ισπανία. Στο διάγραμμα 3 παρουσιάζεται η διακύμανση των εισερχόμενων στο Ε.Κ.Π.Α. φοιτητών κατά τα τρία τελευταία ακαδημαϊκά έτη κατά χώρα προέλευσης. Στον κατακόρυφο άξονα αποτυπώνεται ο συνολικός αριθμός τριετίας των εισερχόμενων στο Ε.Κ.Π.Α. φοιτητών ανά χώρα.

Διάγραμμα 3 - Αριθμός εισερχομένων φοιτητών κατά χώρα προέλευσης

Στο Ε.Κ.Π.Α. ενθαρρύνεται η κινητικότητα όχι μόνο των φοιτητών αλλά του ακαδημαϊκού προσωπικού γιατί η εμπειρία όλων αυτών των ετών καταδεικνύει ότι τόσο οι φοιτητές όσο και τα µέλη του προσωπικού που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραµµα Erasmus, αλλά και στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακών ανταλλαγών, έχουν αποκτήσει πολύτιµη εµπειρία από την ένταξή τους σε νέα ακαδηµαϊκά περιβάλλοντα, αλλά και από την καθηµερινή τους ζωή και συναναστροφή σε κοινωνικά και πολιτιστικά διαφοροποιηµένες συνθήκες.

Την τελευταία τριετία 2015-18 εκατόν πέντε (105) μέλη του προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α. (διδακτικού και διοικητικού) έχουν μετακινηθεί μέσω του προγράμματος Erasmus, ενώ για το 2018-19  εκτιμάται, ότι θα υπάρξει κινητικότητα εξήντα (60) ατόμων. Αντιστοίχως, την τριετία 2015-18 τα εισερχόμενα μέλη προσωπικού Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ανέρχονται σε διακόσια ενενήντα δύο (292) με πιθανότητα αύξησης, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δεδομένων του προγράμματος Erasmus+ (mobility tool).  Εκτιμάται τέλος ότι, το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-19, το Ε.Κ.Π.Α. θα υποδεχτεί περισσότερα από εκατόν τέσσερα (104) άτομα.

 

Υποδοχή φοιτητών Erasmus+ και αλλοδαπών φοιτητών μέσω διμερών διεθνών συμφωνιών συνεργασίας για το χειμερινό εξάμηνο 2018-19

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχεται την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου (Προπύλαια) 209 φοιτητές από 63 Πανεπιστήμια 22 Ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία) στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, καθώς και φοιτητές από την Ταϊβάν και την Κίνα οι οποίοι θα φοιτήσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το χειμερινό εξάμηνο  του ακαδημαϊκού έτους 2018-19. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των διμερών διεθνών συμφωνιών του Ε.Κ.Π.Α. αναμένονται 13 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Guangdong University of Foreign Studies για ετήσια φοίτηση σε ειδικώς διαμορφωμένο πρόγραμμα στη Φιλοσοφική Σχολή.