ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ / ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ 23 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

 

Συνάντηση Ε.Κ.Π.Α. με αντιπροσωπεία του Ο.Ο.Σ.Α.


Στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση δύο εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), της Dr Beatriz Pont και του κ. Roger Smyth, πρώην Υπουργού Παιδείας της Ν. Ζηλανδίας, με μέλη και στελέχη της Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συνάντηση οργάνωσε ο κ. Γιάννης Ρουσσάκης εκ μέρους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το νομοθετικό-διοικητικό πλαίσιο και οι πρόσφατες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και η σχέση τους με τη στρατηγική και τη δράση του Πανεπιστημίου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ο.Ο.Σ.Α. αναλαμβάνει τη σύνταξη μελετών κατά χώρες για την εκπαιδευτική πολιτική, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επικεντρωμένων στη βελτίωση της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ο.Ο.Σ.Α. προβαίνει σε ανασκόπηση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, με κύριο άξονα την επίδραση των μεταρρυθμίσεων και των εφαρμοζόμενων πολιτικών στα ελληνικά πανεπιστήμια. 

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδ. Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων καθ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης προέβη σε μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας, της δομής, της ακαδημαϊκής ταυτότητας, της δυναμικής και των πολιτικών διασφάλισης ποιότητας του Ιδρύματος. Εν συνεχεία ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων καθ. Νικόλαος Μυλωνάς παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, τα οποία αναδεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια του Ιδρύματος να διατηρήσει την υψηλή ποιότητα σπουδών και έρευνας παρά τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης οι εμπειρογνώμονες έθεσαν διάφορα ερωτήματα μεταξύ των οποίων τα εξής:
  • Πώς επηρεάζεται η στρατηγική του ιδρύματος από το υπάρχον νομοθετικό-διοικητικό πλαίσιο;
  • Ποια είναι τα περιθώρια βελτίωσης και τί πρέπει να αλλάξει για να αντεπεξέλθουν τα πανεπιστήμια στον σύνθετο ρόλο που διαδραματίζουν στην ελληνική κοινωνία;
  • Ποιες ενέργειες εφαρμόζονται για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των προγραμμάτων σπουδών;
  • Ποια η γνώμη των φοιτητών για τις σπουδές στο ίδρυμα και για τις ευκαιρίες κοινωνικής ζωής που τους προσφέρει;
Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν εκτενώς. Στη συνάντηση εκτός των Αναπληρωτών Πρυτάνεως συμμετείχαν και κατέθεσαν απόψεις και σχόλια η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας καθ. Μαρίζα Φουντοπούλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος καθ. Νικόλαος Βούλγαρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης καθ. Χρήστος Λυριντζής, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης κα. Άννα Κυπριάδου, ο Συντονιστής της ΜΟΔΙΠ/ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, και από το Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων η κα. Μαρία Βαρδάκη. Ιδιαίτερα σημαντική για τη συζήτηση ήταν η παρουσία δύο φοιτητριών του ΕΚΠΑ (μιας προπτυχιακού και μιας μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών), οι οποίες μετέφεραν στους εμπειρογνώμονες τις απόψεις τους ως προς το επίπεδο σπουδών αλλά και την επίδραση του Πανεπιστημίου στη ζωή τους.

Οι συμμετέχοντες μετέφεραν στους εμπειρογνώμονες του Ο.Ο.Σ.Α. τις δυσκολίες που προκαλεί η γραφειοκρατία, οι περιορισμένοι βαθμοί ελευθερίας κινήσεων στη λήψη αποφάσεων εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου (για παράδειγμα ως προς τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα) και το γεγονός ότι σε κρίσιμα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να γνωμοδοτεί με βαρύνοντα τρόπο το Πανεπιστήμιο αποφασίζει μόνο του το Υπουργείο Παιδείας (για παράδειγμα ως προς το ζήτημα του αριθμού εισαγομένων φοιτητών στα Τμήματα).  Παράλληλα ανέδειξαν στους εμπειρογνώμονες την ιδιαίτερα θετική επίδραση και διαχρονική προσφορά του Ιδρύματος στην Ελληνική Κοινωνία κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα προγράμματα για τους πρόσφυγες, στις υπηρεσίες της Ιατρικής Σχολής και στην ευεργετική  δράση των Βιβλιοθηκών και των Μουσείων του Ε.Κ.Π.Α.

Οι εμπειρογνώμονες ευχαρίστησαν κι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εποικοδομητική συνάντηση και συνεργασία, δεσμεύτηκαν δε να αποτυπώσουν στην έκθεσή τους την υπάρχουσα κατάσταση και να προτείνουν, με βάση και την παραπάνω συζήτηση, αλλαγές που θα συμβάλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

................................................................................

Υποδοχή των 23 φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Foreign Studies University του Πεκίνου (BFSU) στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. 

Την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η τελετή  υποδοχής των 23 φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Foreign Studies University του Πεκίνου (BFSU), στο πλαίσιο επέκτασης ήδη υπάρχουσας διαπανεπιστημιακής συμφωνίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου, παρουσία του εκπροσώπου της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Gao  WenQi, του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. καθηγητή Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, καθώς και Προέδρων Τμημάτων και καθηγητών της Σχολής και διδασκόντων του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ε.Κ.Π.Α.

H Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, αφού καλωσόρισε τον εκπρόσωπο της Πρεσβείας και τον Πρύτανη, ευχήθηκε στους φοιτητές του BFSU καλή χρονιά, τους ενημέρωσε για τα ειδικώς σχεδιασμένα μαθήματα και τα τμήματα στα οποία θα φοιτήσουν και τους σύστησε τους παρισταμένους καθηγητές, με τους οποίους οι φοιτητές συνομίλησαν κατ' ιδίαν μετά το πέρας των εναρκτήριων χαιρετισμών.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο Πρύτανης ευχήθηκε στους φοιτητές καλή διαμονή στην Ελλάδα, τους ενθάρρυνε να έχουν συνεχή επικοινωνία με τους καθηγητές τους και τόνισε ότι εκπροσωπούν ένα Πανεπιστήμιο με το οποίο έχουμε ιδιαίτερη φιλία και συνεργασία και αυτή η εξαίρετη συνεργασία θα επιθυμούσαμε  να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αναφέρθηκε στην δική του εμπειρία στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, υποστήριξε ένθερμα αυτή τη συνεργασία μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων και τόνισε ότι και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Κίνα, έχουν αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά και εύχεται και οι δύο χώρες να μπορέσουν να επωφεληθούν από παρόμοιες συνεργασίες.

Η εκπρόσωπος καθηγήτρια του BSFU, Wang Man μίλησε εκ μέρους των φοιτητών ευχαριστώντας όλους για την εκδήλωση αυτή αλλά και τις ευκαιρίες που δίνονται στους φοιτητές του BFSU μέσω αυτής της συμφωνίας με το Ε.Κ.Π.Α.

Στη συνέχεια οι φοιτητές έλαβαν ενημερωτικό υλικό από τον Πρύτανη και την Κοσμήτορα και η εκδήλωση έκλεισε με προσωπική συνομιλία των φοιτητών με τους καθηγητές της Σχολής.