ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ (FEDERATION OF EUROPEAN PUBLISHERS, F.E.P.) ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Συνάντηση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, F.E.P.) στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΕΚΠΑ

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αίθουσα Συγκλήτου, την πρώτη επαγγελματική συνεδρίαση της ετήσιας τακτικής συνάντησης της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, F.E.P.).

Η τακτική συνάντηση της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers, F.E.P.) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 12 & 13 Σεπτεμβρίου 2019, και διοργανώθηκε από τους τέσσερις συλλόγους ελλήνων εκδοτών βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β., ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ., Σ.Ε.Ε.ΒΙ. και Σ.Ε.Β.Α.) και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Ο.Σ.ΔΕ.Λ και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνάντησης της F.E.P., οι Ευρωπαίοι εκδότες, ορισμένοι από τους οποίους εκπροσωπούν κορυφαίους οίκους του βιβλίου παγκοσμίως, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με έλληνες συναδέλφους τους και να συζητήσουν τις εξελίξεις στον χώρο του βιβλίου και τις τάσεις στη διάδοση της γνώσης. Επίσης, έλαβαν χώρα μία επαγγελματική και μία τεχνική συνάντηση, όπου συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για το καθεστώς της προστασίας των δικαιωμάτων διεθνώς, το Geoblocking, σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν τρεις εξειδικευμένες παρουσιάσεις σχετικά με το blοckchain και την τεχνητή νοημοσύνη και το βιβλίο.

Το βιβλίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτιστική βιομηχανία της Ευρώπης, καθώς σε ετήσια βάση εκδίδονται πάνω από 600.000 τίτλοι και οι πωλήσεις υπερβαίνουν τα 22 δισ. ευρώ. Η F.E.P., με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι η σημαντικότερη ομοσπονδία εκδοτών πανευρωπαϊκά, με ισχυρή παρουσία στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντιπροσωπεύει 29 εθνικές ενώσεις βιβλίων, περιοδικών, εκπαιδευτικού υλικού, και εκπροσωπεί άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Κάθε τακτική συνάντηση της F.E.P. – τέσσερις ετησίως– λαμβάνει χώρα σε διαφορετική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Στη συνάντηση της F.E.P. στην Αθήνα συμμετείχαν γύρω στα πενήντα άτομα από όλη την Ευρώπη (από τη Νορβηγία και την Ισλανδία, μέχρι την Πορτογαλία και τη Λετονία).

Η φετινή ετήσια τακτική συνάντηση περιελάμβανε εκτός από τις τεχνικές συναντήσεις συνεδριάσεις και γεύματα εργασίας , και επίσκεψη του Προεδρείου της F.E.P στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξενάγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, και επίσκεψη στο Αρχείο του Κ. Π. Καβάφη. Η F.E.P. είχε ακόμα την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Κεντρικό Κτήριοτου Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και να περιηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, περπατώντας με τον Νίκο Βατόπουλο.

Σε κοινή επιστολή τους οι τέσσερις σύλλογοι  Ελλήνων εκδοτών βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β., ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ., Σ.Ε.Ε.ΒΙ. και Σ.Ε.Β.Α.) εξέφρασαν προς τον Πρύτανη του Ιδρύματος Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκριση και ειλικρινή υποστήριξη στην διοργάνωση της εν λόγω συνάντησης.