ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΗΡΑΚΗ-ΚΟΥΡΜΠΑΝΗ

Τιμητική διάκριση για την Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής Ελισάβετ Πατηράκη-Κουρμπάνη

Η Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Ελισάβετ Πατηράκη, έλαβε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, την ανώτατη διάκριση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογικής Νοσηλευτικής (European Oncology Nursing Society – EONS), το τιμητικό Βραβείο «EONS Lifetime Achievement Award 2019», για τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη και αναγνώριση της επιστήμης και πρακτικής στην Ογκολογική Νοσηλευτική σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ογκολογίας (EONS12 at ESMO2019) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 28.500 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.

Το βραβείο αυτό απονέμεται σε εξαιρετικούς Επιστήμονες/Ογκολογικούς Νοσηλευτές σε αναγνώριση των επιτευγμάτων τους στον τομέα της Ογκολογικής Νοσηλευτικής και της συνολικής τους συνεισφοράς στην ανάπτυξη και αναγνώριση της Ογκολογικής Νοσηλευτικής σε επίπεδο κλινικής πρακτικής, έρευνας, εκπαίδευσης και ηγεσίας.

Η Καθηγήτρια Ελισάβετ Πατηράκη είναι από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους Ογκολογικούς Νοσηλευτές παγκοσμίως που με τις δράσεις της έχει οδηγήσει στη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας ασθενών με καρκίνο, στην ανάπτυξη της Νοσηλευτικής Επιστήμης και παράλληλα έχει συμβάλλει σημαντικά στη σταδιοδρομία Ογκολογικών Νοσηλευτών στην Ευρώπη. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της ασχολήθηκε με την αξιολόγηση και ανακούφιση του πόνου ασθενών με καρκίνο, καθώς και την ολοκληρωμένη παροχή φροντίδας και κάλυψη των αναγκών ασθενών και οικογενειών που έρχονται αντιμέτωποι με μία χρόνια και απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Μέχρι σήμερα η συμβολή και παρουσία της σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για τη βελτίωση της εμπειρίας των ατόμων με καρκίνο και των οικογενειών τους, όπως επίσης και για την εξέλιξη της Νοσηλευτικής Επιστήμης είναι διαρκής. Στην Ελλάδα το όνομά της έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της Ογκολογικής Νοσηλευτικής, ενώ έχει πρωτοστατήσει στην οργάνωση υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας. Έχει ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση κάτι που αποτυπώνεται και με τη συμμετοχή της στην Εθνική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Η κ. Πατηράκη είναι Καθηγήτρια Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας – Ανακουφιστικής Φροντίδας του Τμήματος Νοσηλευτικής, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας, υπεύθυνη των ΠΜΣ «Ογκολογική Νοσηλευτική και Ανακουφιστική Φροντίδα» και «Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων». Η κ. Πατηράκη έχει αποτελέσει ιδρυτικό μέλος και διατέλεσε πρώτη πρόεδρος του Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογικής Νοσηλευτικής (EONS) και μέλος της ομάδας έρευνας της EONS. Έχει υπάρξει, επιπλέον, μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Ανακουφιστικής - Παρηγορητικής Αγωγής και Φροντίδας, της Εταιρείας Νοσηλευτικών Σπουδών και πολλών άλλων. Σήμερα, εξακολουθεί να προσφέρει εθελοντικά ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και ως Υπεύθυνη Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Η βράβευση αυτή αποτελεί μία ακόμη σημαντική διεθνή διάκριση για το Τμήμα Νοσηλευτικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.