EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟ Ε.Κ.Π.Α. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Το Ε.Κ.Π.Α. στην Πόλη: Τίτος Πατρίκιος, η Ποίηση της Ανθρωπιάς

 

Στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα του εμβληματικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων, Κοσμητόρων Σχολών και Προέδρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, αλλά και εν μέσω εξεχουσών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, κάτω από τα φώτα της πόλης μας, σε μια υπέρλαμπρη και συγκινητικότατη τρίωρη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Τίτος Πατρίκιος, η Ποίηση της Ανθρωπιάς», γιορτάστηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, με πανηγυρικό τρόπο, η ποίηση του σπουδαίου μας ποιητή, Τίτου Πατρίκιου, με αφορμή τα θαλερά γενέθλιά του.

Όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν σε αυτήν τη μοναδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ποίηση: Το Αρνητικό της Σιωπής», που αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων «Το Ε.Κ.Π.Α. στην Πόλη» (συνεργασία του Ε.Κ.Π.Α. με τον Δήμο Αθηναίων), βίωσαν ένα ιστορικό γεγονός: είχαν την τύχη  να συναντήσουν από κοντά, να συνδιαλεχθούν και να αλληλεπιδράσουν με τον μεγάλο μας ποιητή, να απολαύσουν την ποίησή του και τον δημόσιο λόγο του, έναν λόγο μετριοπάθειας, σοφίας και βαθιάς κατανόησης για τον άνθρωπο. Είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ποίηση του Τίτου Πατρίκιου, μια ποίηση ανθρωπιάς και αιώνιας αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους απραξία, ευκολία και ολοκληρωτισμό. Ο ποιητής αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Δήμο Αθηναίων και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μοιράστηκε με το πλήθος των παρευρισκομένων πολύτιμες αναμνήσεις, αξιομνημόνευτες εμπειρίες από τη ζωή του αλλά και πολύτιμες απόψεις για την ποίηση και τα ανθρώπινα πράγματα, όλα αυτά με το άσβεστο πνεύμα και τη βαθιά φιλοσοφημένη στάση ζωής που τον διακρίνει.

Την εκδήλωση, πρώτη από έναν ευρύτερο κύκλο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων της σειράς «Ποίηση: το Αρνητικό της Σιωπής», άνοιξε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, που έχει και τη γενική ευθύνη οργάνωσης των υπό τον τίτλο «Το Ε.Κ.Π.Α. στην Πόλη» εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου μας. Ακολούθησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος απηύθυνε εμπνευσμένο χαιρετισμό και επέδωσε τιμητική πλακέτα στον ποιητή. Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια  Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο κ. Maria Caracausi παρουσίασε  την πρόσφατη έκδοση ποιημάτων του Τίτου Πατρίκιου Πολιορκημένος Χρόνος/Tempo Assediato, μεταφρασμένη στα ιταλικά από την ίδια. Για την πολυδιάστατη ποίηση του Τίτου Πατρίκιου μίλησαν η υπεύθυνη για την εκδήλωση και τη σειρά «Ποίηση: το Αρνητικό της Σιωπής», Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Τζίνα Καλογήρου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Καθηγήτρια κ. Βίκυ Πάτσιου και η Διευθύντρια Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Σίσσυ Παπαθανασίου. Τη συζήτηση διηύθυνε ηΑναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Δημάκη-Ζώρα.

Ακούστηκαν απαγγελίες ποιημάτων του ποιητή από τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Παλέρμο Paola Gullo και Thea Messina, υπό την επιμέλεια της Καθηγήτριας Maria Caracausi, από την κ. Ιωάννα Καραμαλή, ποιήτρια και μεταφράστρια, από την κ. Αιμιλία Καραντζούλη, Δρ. Παιδαγωγικής του Θεάτρου και διδάσκουσα Ε.Κ.Π.Α., από την κ. Κυριακή Παπαλεωνίδα, υπ. Δρ. ΠΤΔΕ, από την κ. Αμάντα Σκαμάγκα, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και διδάσκουσα Ε.Κ.Π.Α., από την κ. Ιωάννα Τύρου, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., από την κ. Εύη Ντούπα, υπ. Δρ. ΠΤΔΕ, καθώς και από τους φοιτητές του ΠΤΔΕ Δημήτρη ΚαρασμαΐληΠάνο ΚορογιαννάκηΝίκο ΚουλουράΓιώργο ΜπαρτατίλαΜιράντα ΝάκαΚωστή Ντούμπα, υπό τη διδασκαλία του σκηνοθέτη και μέλους ΕΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Τάκη Τζαμαργιά.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με τις μουσικές ερμηνείες μελοποιημένων ποιημάτων του ποιητή οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Γιολάντα Αμαξοπούλου (φωνή) και Κωνσταντίνος Βουρλής (πιάνο), οι οποίοι ερμήνευσαν το έργο Πολιορκημένος Xρόνος, σε ποίηση Τίτου Πατρίκιου και μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Ο συνθέτης, κ. Ανδρέας Κατσιγιάννης, συμμετείχε τιμητικά στην εκδήλωση, απευθύνοντας χαιρετισμό και συνοδεύοντας τη Γιολάντα Αμαξοπούλου στην ερμηνεία του ποιήματος του Τίτου Πατρίκιου «Γυναίκα».

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι Κοσμήτορες κκ. Κωνσταντίνος Καρτερολιώτης και Θωμάς Μπαμπάλης, ο κ. Κώστας Σκορδούλης, Πρόεδρος του ΠΤΔΕ, η κ. Αναστασία Γεωργάκη, Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ο κ. Γεράσιμος Ζώρας, ο κ. Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, η κ. Ρέα Κακάμπουρα, η κ. Κίρκη Κεφαλέα, η κ. Ευγενία Μαγουλά, η Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Στέλλα Πριόβολου, κ.ά. Την εκδήλωση τίμησαν εξίσου με την παρουσία τους εκλεκτοί εκπρόσωποι του πνευματικού και καλλιτεχνικού χώρου, ανάμεσά τους η συγγραφέας κ. Ρέα Γαλανάκη, η ερμηνεύτρια κ. Αλίκη Καγιαλόγλου, οι ποιητές Γιώργος Βέης και Νικόλαος Πουλινάκης, ο εκδότης Θανάσης Συλιβός, η Δρ. Φιλολογίας κ. Αγάθη Γεωργιάδου, ο ηθοποιός κ. Μιχάλης Μητρούσης, κ.ά. Κυρίως όμως την εκδήλωση λάμπρυνε πλήθος κόσμου, φοιτήτριες και φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. και πολίτες της Αθήνας, που απέτισαν φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο ποιητή που μας πλημμύρισε με τον Λόγο του και μας δίδαξε ότι «η Ποίηση είναι το Αρνητικό της Σιωπής».