ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΜΕ E-LEARNING ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Την πόρτα των -διαδικτυακών- εργαστηρίων δέκα Ελλήνων σύγχρονων συγγραφέων «ανοίγει» η νέα σειρά προγραμμάτων εξ αποστάσεως επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τους λάτρεις της λογοτεχνίας.

Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη, Σωτήρης Δημητρίου, Μιχάλης Μοδινός, Δημήτρης Νόλλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αλέξης Πανσέληνος, Έρση Σωτηροπούλου και Χρήστος Χρυσόπουλος είναι οι δέκα συγγραφείς που -ο καθένας με το δικό του πρόγραμμα e-Learning- θα «ξεναγήσουν» τους συμμετέχοντες στο συγγραφικό τους έργο και θα τους δώσουν την ευκαιρία να τους παρακολουθούν να σχολιάζουν και να διαβάζουν τα κείμενά τους, να περιγράφουν τους ήρωες των βιβλίων τους, να μιλούν για την κριτική του έργου τους, να εξομολογούνται τα μελλοντικά τους σχέδια και να αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές του τρόπου με τον οποίο γράφουν.

Η καινοτόμος αυτή σειρά προγραμμάτων του E-Learning του πανεπιστημίου Αθηνών έχει τίτλο: «Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα - Λογοτεχνία και Κριτική» και απευθύνεται όχι μόνο τους αφοσιωμένους λάτρεις της λογοτεχνίας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

Η μελέτη και η γραφή της λογοτεχνικής κριτικής αποτελούν τα βασικά θέματα κάθε προγράμματος, αλλά, όπως αναφέρει η περιγραφή του προγράμματος, «εξετάζονται σε ένα ευρύ πλαίσιο που ξεπερνά την απλή κατανόηση των κειμένων, στοχεύοντας στην προσωπική ανάπτυξη της ευαισθησίας και της κριτικής σκέψης του ατόμου, μέσα από την προσέγγιση της λογοτεχνίας».
Έτσι, το κάθε πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τη δεξιότητα να συνθέτουν ένα πολύπλευρο και εύστοχο κριτικό κείμενο, καθώς επίσης και να καλλιεργηθεί και να οξυνθεί η αναγνωστική και κριτική τους αντίληψη.

«Όταν ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας συγκεντρώνονται για να αποκαλύψουν τα μυστικά της γραφής και της κριτικής, σε συνδυασμό με την εμπειρία και το κύρος του E-Learning του πανεπιστημίου Αθηνών, τότε πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που αποτελεί σημαντική συνεισφορά στον τομέα του πολιτισμού» αναφέρει σχετικά ο επιστημονικός υπεύθυνος του E-Learning του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Ε. Πετράκης, στο σημείωμα της σειράς των προγραμμάτων.

«Η κατανόηση της κριτικής στάσης της λογοτεχνίας απέναντι στη ζωή αλλά και η δική μας κριτική ματιά απέναντι στη λογοτεχνία μπορεί ακόμη να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κριτικά καταστάσεις που θυμίζουν ιστορίες βιβλίων αλλά είναι πραγματικές» σχολιάζει με τη σειρά της η ακαδημαϊκή υπεύθυνη των προγραμμάτων, Έρη Σταυροπούλου.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Χρυσόπουλος, συγγραφέας και επιμελητής παραγωγής των προγραμμάτων, εξέφρασε την ελπίδα να διαπιστώσουν οι συμμετέχοντες «τη σαγήνη που προσφέρει ο κόσμος της λογοτεχνίας και η σκέψη των ανθρώπων της γραφής».

Τα μαθήματα των προγραμμάτων ξεκινούν στις 29 Μαΐου 2018 και θα διαρκέσουν τρεις μήνες.
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 280 ευρώ, με εκπτώσεις για όσους δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή και για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως ανέργους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες ή πολύτεκνους, κ.ά.
Σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς τα προγράμματα θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 21η Μαΐου 2018.
Περισσότερες πληροφορίες, στον σύνδεσμο: https://elearn.elke.uoa.gr/ergastiri-syggrafea