ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΥΠΟΔΟΧΗ 22 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ BFSU ΚΑΙ GDUFS ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019, για μια ακόμη χρονιά, η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχτηκε 22 φοιτητές και φοιτήτριες από κινεζικά Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές έχουν φθάσει στην Αθήνα για να διανύσουν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ως διεθνείς φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. σε ειδικό πρόγραμμα ελληνικών σπουδών, στο πλαίσιο επέκτασης ήδη υπάρχουσας διαπανεπιστημιακής συμφωνίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και των δύο Πανεπιστημίων.  Ειδικότερα, 11 φοιτητές του Beijing Foreign Studies University (BFSU) από το Πεκίνο και 11 φοιτητές του Guangdong University of Foreign Studies (GDUFS) από την Καντώνα πρόκειται να ολοκληρώσουν το τρίτο έτος των σπουδών τους στο αντικείμενο των Ελληνικών Σπουδών, εγγεγραμμένοι ως φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο ιδρύματα στέλνουν μία ολόκληρη ομάδα φοιτητών για σπουδές ενός έτους στη Φιλοσοφική Σχολή. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές, έχοντας ήδη ξεκινήσει σπουδές ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο από όπου προέρχονται - των οποίων σημαντικό μέρος αποτελεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας - έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή, το οποίο περιλαμβάνει εντατική ενίσχυση της ελληνομάθειας στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας σε συνδυασμό με μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα από διδάσκοντες της Σχολής, αλλά και μαθήματα από τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων της Σχολής τα οποία παρακολουθούν από κοινού με τους Έλληνες φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φοιτητής είναι σε θέση να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στα προσωπικά του ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα, το οποίο όμως ταυτόχρονα καλύπτει και τις απαιτήσεις των βασικών σπουδών του στην Κίνα. H γλωσσολογία, η ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία, η κλασική αρχαιολογία αλλά και η ελληνική λογοτεχνία και ο ελληνικός λαϊκός πολιτισμός βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το μάθημα της μυθολογίας.

Τη φετινή χρονιά, οι φοιτητές και των δύο ιδρυμάτων θα παρακολουθήσουν το ειδικό μάθημα «Διαδρομές στους μύθους και την ιστορία της Αθήνας». Το συγκεκριμένο μάθημα θα μελετήσει κομβικές περιόδους στην ιστορία της Αρχαίας Αθήνας όπως αυτές ενυφαίνονται με τη μυθολογική παράδοση, σε συνδυασμό με επισκέψεις σε ιστορικές τοποθεσίες και μουσεία. Στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της Αθηναϊκής πολιτείας της κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου και ταυτόχρονα να δώσει ευρύτερο πολιτισμικό περιεχόμενο με επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

 

Οι σπουδές των φοιτητών, τόσο τα δίδακτρα όσο και η μετάβαση και διαμονή τους στην Ελλάδα για ένα ολόκληρο χρόνο, χρηματοδοτούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από το Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας (China Scholarship Council - CSC). Ένα σοβαρό κίνητρο για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων από κινεζικούς φορείς, που καλούνται να υλοποιήσουν την πολιτική εξωστρέφειας της κινεζικής κυβέρνησης, είναι να δοθεί στους φοιτητές η δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος και από κοντά τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία με στόχο την ενδυνάμωση των πολιτιστικών αλλά και συναισθηματικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες στους οποίους φαίνεται να επενδύει ιδιαίτερα η Κίνα. Τη φετινή χρονιά, έξι από τους φοιτητές κάλυψαν μόνοι τους τα έξοδα του προγράμματος, πράγμα το οποίο αποδεικνύει την εκτίμηση των φοιτητών για τη Φιλοσοφική Σχολή και τις δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Ασφαλώς προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει και οι θετικές γνώμες των φοιτητών που παρακολούθησαν αντίστοιχα προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια. Το γεγονός αυτό ενισχύει τη βούληση της Σχολής για το σχεδιασμό και την προσφορά πολυεπίπεδων εκπαιδευτικών δράσεων στο μέλλον. Η Φιλοσοφική Σχολή παρακολουθεί προσεκτικά και αξιολογεί σχολαστικά κάθε πτυχή των συνεργασιών με την Κίνα αποβλέποντας στην ανάπτυξη ποιοτικών εκπαιδευτικών συνεργασιών που  θα προσελκύουν ολοένα μεγαλύτερους αριθμούς φοιτητών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, παρουσία του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Δημητρίου Καραδήμα - ο οποίος είναι αρμόδιος και για τις Διεθνείς Σχέσεις του Ιδρύματος - της Επιστημονικής Υπεύθυνης των προγραμμάτων, καθηγήτριας Ελένη Καραμαλέγκου, καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής και εκπροσώπων του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, της Κοσμητείας και του Διδασκαλείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ε.Κ.Π.Α.

 

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ευχήθηκε στους φοιτητές των δυο Πανεπιστημίων της Κίνας καλή χρονιά, αναφέρθηκε στην επιτυχία των αντιστοίχων προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται την τελευταία τριετία στη Φιλοσοφική Σχολή και επεσήμανε ότι φοιτητές του BFSU που φοίτησαν το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 στο αντίστοιχο πρόγραμμα, μετά την αποφοίτησή τους από το BFSU, έγιναν δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο στο Ε.Κ.Π.Α. όσο και σε άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Στη συνέχεια, λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιπρύτανης ευχήθηκε στους φοιτητές καλή διαμονή στην Ελλάδα, τους ενθάρρυνε να έχουν συνεχή επικοινωνία με τους καθηγητές τους και τόνισε ότι εκπροσωπούν δύο Πανεπιστήμια με τα οποία έχουμε ιδιαίτερη φιλία και συνεργασία και αυτή η εξαίρετη συνεργασία θα επιθυμούσαμε  να συνεχιστεί και στο μέλλον. Τόσο εμείς όσο και διδάσκοντες των δικών τους Πανεπιστημίων προσβλέπουμε στην επιτυχία των φοιτητών, στο ενδιαφέρον για τις σπουδές τους και τον Ελληνικό πολιτισμό.
Η Επιστημονική Υπεύθυνη, καθηγήτρια Ε. Καραμαλέγκου στη συνέχεια ενημέρωσε τους φοιτητές για τα ειδικώς σχεδιασμένα μαθήματα και τα Τμήματα στα οποία θα φοιτήσουν και τους σύστησε τους παριστάμενους καθηγητές, με τους οποίους οι φοιτητές συνομίλησαν κατ' ιδίαν μετά το πέρας των εναρκτήριων χαιρετισμών.
Τονίστηκε ιδιαίτερα από την κ. Καραμαλέγκου η επικείμενη λειτουργία του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος "ΒΑ Program in Archeology, History, and Literature of Ancient Greece", το οποίο είναι σχεδιασμένο ειδικά για φοιτητές και φοιτήτριες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λειτουργήσει από το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-21.
Τέλος, έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι φοιτητών από τα δύο Πανεπιστήμια αναφερόμενοι στις ευκαιρίες που δίνονται στους φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων μέσω των ειδικών αυτών συμφωνιών να σπουδάσουν στο Ε.Κ.Π.Α. και ευχαρίστησαν τους παρευρισκομένους για τη θερμή υποδοχή.