Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Α., κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.
Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου συνεργασίας συμμετείχε επίσης από το ΕΚΠΑ, ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας και ο πρώην Αντιπρύτανης και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ «Αρχιμήδης», Καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς.
Με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ε.Β.Ε.Α θέτουν τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη συνεργασία.
Συμφώνησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν με σκοπό την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα, τη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ευημερίας στην Αττική και στο σύνολο της χώρας, μέσω της σύνδεσης της επιχειρηματικής κοινότητας με τους ερευνητές και άλλα μέλη του πανεπιστημίου/ερευνητικού ιδρύματος, σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και αξιοποίησης των καινοτομικών ιδεών.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα είναι η δημιουργία νέων προϊόντων και διαδικασιών στον παραγωγικό τομέα, η βελτίωση της παραγωγής, η εμπέδωση της επιχειρηματικότητας στα στελέχη της επιστημονικής έρευνας, η εκπαίδευση επιχειρηματιών και στελεχών, η έρευνα σε θέματα επιχειρηματικότητας καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αντικείμενο του Μνημονίου
Τα δύο μέρη, με την υπογραφή του μνημονίου και στο πλαίσιο που επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία, επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειές τους:
Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων:
"
Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» αποτελεί διοικητική μονάδα του ΕΚΠΑ που δραστηριοποιείται με στόχο να συνδέσει την ερευνητική κοινότητα με τη βιομηχανία και παράλληλα να εκκολάψει τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις οποίες εν δυνάμει δύναται να δημιουργηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις. Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος μέσα στο οποίο άνθρωποι και πόροι του πανεπιστημίου θα συνδυάζονται με ανθρώπους και πόρους εκτός του πανεπιστημίου προκειμένου να προάγουν την ανάπτυξη και διάχυση της έρευνας και της γνώσης.
"
Η Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, «Θ.Ε.Α.», αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ε.Β.Ε.Α. για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, καθώς εστιάζει στην υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών με ισχυρή εξωστρέφεια. Η «Θ.Ε.Α.» αναπτύχθηκε το 2014 και πλέον αποτελεί μία αυτοχρηματοδοτούμενη Δράση του Ε.Β.Ε.Α., μέσω της οποίας το Ε.Β.Ε.Α. αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, σε τομείς που σχετίζονται με νέες τεχνολογίες και τεχνολογικές καινοτομίες. Το Ε.Β.Ε.Α. ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου είναι το πρώτο Επιμελητήριο που λειτούργησε θερμοκοιτίδα για νεοφυείς επιχειρήσεις, με σκοπό να συνεισφέρει όχι μόνο στη μείωση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου εκκίνησης, αλλά κυρίως στην υπέρβαση μιας σειράς εμποδίων και προβλημάτων που οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο, την δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και συμβάλλοντας, παράλληλα, στη διασύνδεση τους με την εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.