ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ, Κ. YASUHIRO SHIMIZU, ΣΤΟ ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του Πρέσβη της Ιαπωνίας, κ. Yasuhiro Shimizu, στο ΕΚΠΑ

O Πρέσβης της Ιαπωνίας, κ. Yasuhiro Shimizu επισκέφθηκε τη Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοδευόμενος από την Μορφωτική ακόλουθο Yukiko Fujisawa. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος και ο Αναπλ.Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων καθηγητής K. Μπουραζέλης συναντήθηκαν μαζί τους στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των Διεθνών Σχέσεων του Ιδρύματος.

Ο Πρύτανης ενημέρωσε τον Πρέσβη ότι το ΕΚΠΑ διαχρονικά έχει στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας και βρίσκονται σήμερα σε ισχύ διμερείς συμφωνίες συνεργασίας για ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού, ερευνητών και φοιτητών με τα Πανεπιστήμια του Keio, Waseda και Ritsumeikan. Θα ήταν επιθυμητή ωστόσο και μία συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, δεδομένου ότι έχουν φοιτήσει αρκετοί Ιάπωνες σε Τμήματα του ΕΚΠΑ. Τέλος τον ενημέρωσε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και του ευρύτερου επιμορφωτικού έργου του, παρέχει στους φοιτητές του τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να αποκτήσουν τη γνώση ξένων γλωσσών στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών. Εντύπωση προκάλεσε στον Πρέσβη η αναφορά του Πρύτανη στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών φοιτητών που φοιτούν στο ΕΚΠΑ για την εκμάθηση της Ιαπωνικής γλώσσας με αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία να έχουν επιλέξει την εκπαίδευσή τους στην Ιαπωνική γλώσσα συνολικά 661 φοιτητές. Αλλά και Ιάπωνες φοιτητές έχουν επιλέξει την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ.

Ο Αναπλ. Πρύτανη αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 69 Πανεπιστήμια από 44 χώρες τα οποία συμμετέχουν στη χορήγηση των υποτροφιών Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (SYLFF), το μόνο Ίδρυμα Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που συμμετέχει από το 1993 στο πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από το Nippon Foundation και η διαχείριση γίνεται από το Tokyo Foundation. Οι υποτροφίες του προγράμματος SYLFF χορηγούνται σε αριστούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών με ηγετικές ικανότητες και έως σήμερα έχουν χορηγηθεί στο ΕΚΠΑ υποτροφίες σε περισσότερους από 280 φοιτητές που διακρίθηκαν για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις ηγετικές τους ικανότητες.

Ο Πρέσβης ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως για τις δυνατότητες ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών μεταξύ του ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίων της Ιαπωνίας, ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία και ανάφερε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μία συνεργασία μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου του Τόκιο, από όπου έχει και ο ίδιος αποφοιτήσει. Αναφέρθηκε στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών και στον πολιτισμό της Ελλάδας, τονίζοντας τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.