ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ SARS-COV-2

Εθελοντική Επιδημιολογική Μελέτη του ΕΚΠΑ ως προς την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συνεργάτες και Φοιτητές,

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών οργανώνει επιδημιολογική μελέτη για τον έλεγχο των μελών του Πανεπιστημίου μας ως προς την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα τους. Ο έλεγχος παρέχεται δωρεάν στα μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας και είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση για το βαθμό ανάπτυξης αντισωμάτων στον πληθυσμό της χώρας μας.

Στόχος είναι να ελεγχθούν 5000 άτομα (εργαζόμενοι και φοιτητές). Η μελέτη έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Βιοηθικής και Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (αρ. πρωτ. 293/15-05-2020).

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε, παρακαλούμε συμπληρώστε το έντυπο με τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας σας (πατώντας εδώ), προκειμένου, μετά τον καθορισμό του δείγματος, να ειδοποιηθείτε για τον τόπο και χρόνο που θα μπορέσετε να δώσετε δείγμα αίματος.

Η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη μελέτη και την υποβολή των στοιχείων σας θα παραμείνει ανοικτή έως και τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, ώρα 24:00.

Τονίζουμε ότι η συμμετοχή σας είναι εθελοντική και θα υπάρξει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων των δοτών (Γενικός Κανονισμός 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Η ομάδα μελέτης

Ν. Βούλγαρης (Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ)

Ν. Θωμαΐδης (Καθηγητής, Τμήμα Χημείας)

Ε. Καστρίτης (Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή)

Ε. Λιανίδου (Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας)

Α. Μεντής (Διευθυντής, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur)

Π. Μουτσάτσου (Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή)

Δ. Παρασκευής (Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή)

Α. Σκορίλας (Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας)

Π. Σφηκάκης (Καθηγητής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής)

Θ. Σφηκόπουλος (Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών)

Ε. Τέρπος (Καθηγητής, Ιατρική Σχολή)

Ι. Τρουγκάκος (Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας)

Α. Τσακρής (Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ)

Ο. Τσιτσιλώνη (Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μελέτης)

 

Σε συνέχεια του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξε ήδη από την πρώτη μέρα η πανεπιστημιακή κοινότητα αναφορικά με τη συμμετοχή στη μελέτη αντισωμάτων του νέου κορωνοϊού, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

1. Η αιμοληψία θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένα με προσωπικό ραντεβού καθορισμένο σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κατά τη διάρκειά της.

2. Το Πληροφοριακό Σύστημα αιτήσεων συμμετοχής αποστέλλει αυτόματα ενημερωτικό μήνυμα επιτυχούς υποβολής. Αρκετοί συνάδελφοι μου επισήμαναν το γεγονός ότι αφού έλαβαν το μήνυμα αυτό, από κεκτημένη ταχύτητα πάτησαν στον σύνδεσμο ο οποίος διαγράφει την εγγραφή τους από τη λίστα συμμετεχόντων. Όσοι εκ παραδρομής έπραξαν το ίδιο, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου αίτηση συμμετοχής, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ