EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"

Πέμπτη 03 Μαΐου 2018 ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13 – ΑΙΘΟΥΣΑ "ΜΑΤΑΡΟΑ" ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Παρουσίαση: "Ευρωπαϊκή Ένωση – Δημιουργία, εξέλιξη, προοπτικές"

Το βιβλίο "Ευρωπαϊκή Ένωση – Δημιουργία, εξέλιξη, προοπτικές" (http://kritiki.gr/product/evropaiki-enosi/), που επιμελήθηκε ο καθηγητής και Αναπληρωτής Πρύτανη του ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας, παρουσιάζεται την Πέμπτη, 3 Μαΐου, ώρα 17:00-18:00, στο περίπτερο 13 – Αίθουσα "Ματαρόα" στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές:
- Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
- Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
- Νικόλαος Χ. Βαρσακέλης, Αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ
- Νικόλαος Κομνηνός, Καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ
- Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

"Ευρωπαϊκή Ένωση – Δημιουργία, εξέλιξη, προοπτικές"
Συλλογικό έργο, επιμέλεια: Ναπολέων Μαραβέγιας

Ποια είναι η φύση του ενωσιακού φαινομένου έναντι των εθνικών κρατών μελών και πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει περισσότερο δημοκρατική και περισσότερο ευαίσθητη στις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών; Πόσο μπορεί η Ευρωζώνη να γίνει μια πραγματική Νομισματική Ένωση με κοινή δημοσιονομική πολιτική, που θα κατανέμει δικαιότερα τα βάρη μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών μελών και θα συμπληρώνει την κοινή νομισματική πολιτική;

Υπάρχουν σήμερα οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να συνεχίσουν να ωθούν προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;

Μπορεί η κοινή εμπορική πολιτική και η πολιτική ανταγωνισμού να ικανοποιήσει όλα τα κράτη μέλη; Πόσο η ΕΕ μπορεί να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας; Πόσο μπορεί να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης; Πόσο μπορεί να βελτιώσει την άσκηση κοινών πολιτικών όπως: πολιτικές συνοχής, αγροτικής, περιβαλλοντικής, χωρίς αύξηση των πόρων του προϋπολογισμού της; Πόσο μπορεί να αποκτήσει μια πραγματική κοινή κοινωνική πολιτική; Πώς μπορεί να αναπτύξει μια κοινή πολιτική εκπαίδευσης και έρευνας ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ, ικανή να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας; Τέλος, ποιες είναι οι προοπτικές του ενωσιακού εγχειρήματος στη σημερινή εποχή του ευρωσκεπτικισμού και των εθνικισμών;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμη που προκύπτουν από την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν σ’ αυτό το συλλογικό βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.