ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΗΛΕΙΔΗ, ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Tο Σεμινάριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας (Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) σας προσκαλεί στη σεμιναριακή διάλεξη του κ. Γεωργίου Πηλείδη, εντεταλμένου διδάσκοντα στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), με θέμα: Accademie cretesi e veneziane: contaminazione e innovazione culturale nel Seicento.

H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 (18:00), στην ιταλική γλώσσα, μέσα από την πλατφόρμα Skype για επιχειρήσεις https://meet.lync.com/o365.uoa.gr/gpelidis/3DOFP29X

Περίληψη
Η Ακαδημία των Stravaganti της Κρήτης, μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Ανδρέα Κορνάρου (1616/7), δέχτηκε στους κύκλους της νεαρούς Βενετούς ευγενείς της Κρήτης, οι οποίοι έφεραν στο εσωτερικό της έναν αέρα ανανέωσης. Παρόλο που τα κείμενα που παρήγαγε η Ακαδημία αυτή, όλα στην ιταλική γλώσσα, δεν διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, μας επιτρέπουν, εντούτοις,
να παρακολουθήσουμε τις υφολογικές και αισθητικές τάσεις, αλλά και να αντιληφθούμε την πολιτιστική ζωή των ανώτερων στρωμάτων της βενετο-κρητικής κοινωνίας στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου (1645-1669) τα μέλη των Stravaganti, καθώς έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί, βρήκαν καταφύγιο στη Βενετία, όπου συνδέθηκαν πνευματικά με δύο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς του βενετικού 17ου αιώνα, την Ακαδημία των Incogniti και εκείνη των Delfici.

C.V.
Ο Γεώργιος Πηλείδης είναι εντεταλμένος διδάσκων του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ). Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και μετάφραση στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στον ελληνο-ιταλικό πολιτισμό και γραμματεία (16ος-18ος αι.), με έμφαση στη μετάδοση και κυκλοφορία λογοτεχνικών κειμένων και ιδεών.
Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παιδαγωγικά (Τεχνολογίες της Επικοινωνίας) στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι.
Υπήρξε ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Από την Κρήτη στη Βενετία: ο λόγιος ιστορικός Giovanni Antonio Muazzo (1621-1703)» στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και του Πανεπιστημίου Κύπρου.