EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "Η ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ"

Κυριακή 06 Ιουνίου 2021

Στο πλαίσιο του κύκλου «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στην 22η συνομιλία μας συζητούμε για τον τρόπο που απεικονίζεται το σωματικό τραύμα στη θεατρική σκηνή.

Το θέατρο είναι άρρηκτα δεμένο με το ανθρώπινο σώμα. Η θεατρική σκηνή κατοικείται από ανθρώπινα σώματα και οι ιστορίες που παρακολουθούμε, ακόμη κι αν αφορούν μη ανθρώπινες οντότητες, παρουσιάζονται μέσω των σωμάτων των ηθοποιών. Στην πλειονότητα των θεατρικών έργων και παραστάσεων υπάρχουν ανθρώπινα σώματα που πάσχουν επί σκηνής και παρουσιάζουν τραύματα, με την καθαρά ιατρική έννοια του όρου, και στην πορεία της εξέλιξης του θεάτρου η απεικόνιση των τραυμάτων αυτών γινόταν και γίνεται με διαφορετικούς τρόπους. Η σχέση του σωματικού τραύματος και της επούλωσης με το θέατρο είναι η αφορμή για την εξέταση του τρίπτυχου Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Ομιλητές
Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μενέλαος Καραντζάς
Ειρήνη Μουντράκη

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, ώρα: 12.00 μμ

Σύνδεσμος: https://youtu.be/oDS-x-S7J5Y

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Τμήματος στο YouTube και κοινοποιούνται μέσα από τον ιστότοπο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθώς και από το κοινωνικό δίκτυο του Τμήματος στο Facebook. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.

Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1975. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχέδιο ρούχου & ιστορία κοστουμιού στη σχολή Βελουδάκη και σκηνογραφία στο Εργαστήριο Σκηνογραφίας της Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών και στη Slade School of Fine Art, University College London (UCL) με υποτροφίες του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος / ενδυματολόγος με το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την Ε.Λ.Σ., το Αμφι-Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Απλό Θέατρο, τα Δη.Πε.Θε.Πάτρας, Βόλου, Καβάλας, Ιωαννίνων & Καλαμάτας, τα Θέατρα της οδού Κεφαλληνίας και Κυκλάδων, το Χοροθέατρο Ροές, την Quasi Stellar, τις Όπερες των ζητιάνων, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Στέγη και άλλα, σε συνεργασία με τους: Θ. Αμπαζή,  Γ. Αναστασάκη, Π. Απέργη, Ι. Βαρδάκη, Λ. Βογιατζή, Κ. Γάκη, Β. Γεωργιάδου, Λ. Γιοβανίδη, Ε. Γκασουκα, M.Γοργία, Α. Δαρλάση, Β. Δούκα, Μ. Δούνια, Κ. Ευαγγελάτου, Α. Ευκλείδη, Μ. Κάλμπαρη,  Ν. Κοντούρη, Α. Κοέν, Σ. Μαραθάκη, Ν. Μαστοράκη, Δ. Μαλισσόβα, Θ. Μαρσέλλου, Β. Μαυρογεωργίου, Δ. Μπίτο, Ε. Μποζά, Γ. Μπουνταλη, Μ. Νέστορα, Ν. Νικολάου, Z. Ξανθοπούλου, Γ. Οικονόμου, Δ. Παναγιωτοπούλου, Α. Παπαδαμάκη, Π. Παπαδόπουλο, Μ. Πετούση, Α. Ριγλη, Κ. Ρήγο, Δ. Σαββόπουλο, Γ. Σαρακατσανη, Α. Σαρόγλου,  Σ. Σπυράτου, Σ. Στάγκο, Μ. Σωτηριάδη, Ο. Τάτση, Σ. Τζουμέρκα, A. Τρουπάκη, Κλ. Φλέσσα, Ν. Χαραλάμπους, Δ. Χατούπη, Δ. Χρονόπουλο, Αίμ. Χειλάκη κ.ά.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ

Θεατρολόγος και σκηνοθέτης, απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MFA στη Σκηνοθεσία Θεάτρου από την East 15 Acting School. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του ΤΘΣ του ΕΚΠΑ και η διατριβή του έχει θέμα τις σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις που βασίζονται σε σπαράγματα Αρχαίου Δράματος. Έχει παρακολουθήσει κύκλο μαθημάτων Σκηνοθεσίας στη σχολή GITIS της Μόσχας, έχει συμμετάσχει δύο χρονιές στο Directors Lab του Lincoln Center Theater στη Νέα Υόρκη και κατέχει Δίπλωμα Μετάφρασης μεταξύ ελληνικών και αγγλικών από το Institute of Linguists του ΗΒ. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικευμένος Πλαστικός Χειρουργός. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο πεδίο του θεάτρου και στο πεδίο της ιατρικής, τόσο σε επίπεδο πρακτικό όσο και διδακτικό.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥΝΤΡΑΚΗ

Η Ειρήνη Μουντράκη είναι απόφοιτος, κάτοχος μεταπτυχιακού́ και αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Ιταλική́ Τέχνη και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο ως υπότροφος. Είναι υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, οπού εργάζεται ως ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτης από́ το 1999. Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project (GPP), της δίγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (greek-theatre.gr). Διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου. Είναι Προέδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Ελευθέρου Θέατρου του Υπουργείου Πολιτισμού́ (2017 - σήμερα). Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού́ Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θέατρου και Παραστατικών Τεχνών.