EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ"

Κυριακή 09 Μαΐου 2021

Στη 17η συνάντηση των εκδηλώσεων «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» θέμα της συζήτησης είναι ο ηθοποιός και οι ρόλοι του.

Παρουσιάζουν
Περικλής Μουστάκης
Ντένια Αθανασοπούλου-Κυπρίου

Κυριακή 9 Mαΐου 2021
Ώρα: 12.00 μμ

Σύνδεσμος: youtu.be/OBwjN_mkcLE

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις εξερευνούν την ιαματική διάσταση της θεατρικής τέχνης, ενώ μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε. Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.
Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

ΝΤΕΝΙΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΥΠΡΙΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας και φιλοσοφία της θρησκείας στην Ελλάδα και την Αγγλία. Με κρατική υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (IKY) έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (Master) στη φιλοσοφία της θρησκείας και διδακτορικό (Ph.D) στη Συστηματική Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Στη διπλωματική εργασία της ασχολήθηκε με τα θεατρικά έργα του Σάμουελ Μπέκετ, ενώ στη διδακτορική διατριβή της εστίασε περισσότερο στα πεζά κείμενα του Ιρλανδού συγγραφέα και ανέπτυξε μια θεολογική ανθρωπολογία της ανάγνωσης και ερμηνείας. Έχει συνεργαστεί και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Manchester, των Αθηνών και του Αιγαίου. Aπό το 2006 έως το 2020 δίδαξε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει εποπτεύσει πλήθος διπλωματικών εργασιών που σχετίζονται με τη λογοτεχνία και το θέατρο σε διάλογο με τη θρησκευτική πίστη και τη θεολογική σκέψη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της Εταιρίας Ευρωπαίων Γυναικών στη Θεολογική Έρευνα, της Διεθνούς Εταιρίας για τη μελέτη της σχέσης θεολογίας, λογοτεχνίας και πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας της Θρησκείας.

Από το 2012 συνέδεσε την εμπειρία της στον χώρο της λογοτεχνίας και των ανθρωπιστικών σπουδών με το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη κατάσταση και ειδικεύτηκε στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων. To 2015 έλαβε με διάκριση μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) στη συνθετική ψυχοθεραπεία από το Παν/μιο του Derby και είναι αναγνωρισμένο μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχοθεραπευτών (BACP). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στoν διάλογο θεολογίας, λογοτεχνίας, ψυχανάλυσης και κριτικών θεωριών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σχέση φύλου και θρησκείας.

Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια στην ιδιωτική εκπαίδευση, διδάσκει φεμινιστική ερμηνευτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Οικουμενικής Θεολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και διατηρεί ενεργή την ιδιότητα της ψυχοθεραπεύτριας ιδιωτικά. Βιβλία της κυκλοφορούν στα αγγλικά και ελληνικά. Τελευταίο βιβλίο της: «Εδώ και τώρα: Κείμενα φιλοσοφικής θεολογίας περί βλέμματος, σεξουαλικότητας, επιθυμίας και άλλων τινών», εκδ. Αρμός, Αθήνα 2020.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κ. Κουν. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Κ. Κουν, Μ. Βολανάκη, Γ. Λαζάνη, Μ.Κουγιουμτζή, Γ. Χουβαρδά, Ν.Χαραλάμπους, V. Spengler, Στ. Τσακίρη, Αθ. Καραγιαννοπούλου, Β.Αρδίττη, Β. Παπαβασιλείου, Γ. Μαργαρίτη, Μ. Λυμπεροπούλου, Β. Νικολαΐδη, Μ. Μαρμαρινό, Ρ. Πατεράκη, Δ. Καραντζά, Olivier Py, Δ. Τάρλοου, Β. Θεοδωρόπουλο, N. Μαστοράκη κ.α. Σημαντικότεροι ρόλοι: Άλκηστις (Άδμηττος) - Οθέλλος (Οθέλλος) - Η δύναμη της συνήθειας (Γκαριμπάλντι) – Κάθε γύμνια θα τιμωρείται (Ερκουλάνο) - Έλλα (Γιόζεφ) - Γυναίκα της Ζάκυνθος (Ιερομόναχος) - Οι Δανειστές (Άντολφ) – Νεφέλες (Σωκράτης) - Χειμωνιάτικο Παραμύθι (Λεόντιος) - Έμπορος της Βενετίας (έμπορος) - Ο Βυσσινόκηπος (Γκάγιεφ) , Αποκάλυψις Ιωάννου (Ένας κύριος) – Η Καταιγίδα (Κύριος) - Σχολείο Γυναικών (Αρνόλφο) - Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε (Βέρι) - Ο κυκλισμός του τετραγώνου (Πράσινος) - Φαέθων (Άμνετ) – Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί (Ρούμπεκ)– Θερισμός (Ρουμί) - Heisenberg (Άλεξ) - Μετά την πρόβα (Βόγκλερ), Πριν την αποχώρηση (Ρούντολφ) κ.ά. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «ΑΣΚΗΣΗ». Έχει σκηνοθετήσει για την «ΑΣΚΗΣΗ»: «America Hurrah!», «Ο Βυσσινόκηπος», «Παιχνίδια Σφαγής», «Επισκέψεις»,«Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε», «Αποκάλυψις Ιωάννου», «Η Καταιγίδα», «Οστέα ξηρά σφόδρα», « Η αδερφή μου». Για το Εθνικό Θέατρο «Ένας Έλληνας». Για το Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής «Μετά την πρόβα». Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στις ταινίες: «Τα Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης» της Φρ. Λιάππα, « Άδης» του Στ. Χαραλαμπόπουλου, «Ούλοι Εμείς Εφέντη» του Λ. Βαρδαρού κ.α.

Από το 1997 διδάσκει το μάθημα υποκριτικής – αυτοσχεδιασμού σε Δραματικές Σχολές. Από το 2017 διδάσκει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και στην Ανώτερη Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών. Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι Διευθυντής Σπουδών στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.