EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ"

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Στην έβδομη συνάντηση των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» θέμα της συζήτησης είναι ο ρόλος του θεάτρου στην απεξάρτηση στο πλαίσιο της θεραπευτικής κοινότητας.

Ομιλητές: Κατερίνα Μάτσα, Στέλιος Κρασανάκης.

Συμμετέχει ο ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 12.00 μμ
Επιμέλεια-συντονισμός: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Σύνδεσμος μετάδοσης: https://youtu.be/xaksN31r-cI
Σύνδεσμος εκδήλωσης στο Facebook: https://www.facebook.com/events/177274077192439/

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους/στις αποφοίτους/ες, στους φίλους και τις φίλες του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Σύνδεσμοι προηγούμενων συναντήσεων

Θέατρο, δράμα και ίαση: https://youtu.be/GQzezPw2b0U
Τα αρχαία Ασκληπιεία: https://youtu.be/aCZw3hDBgko
Ο Οιδίποδας από την Κόρινθο στη Θήβα: https://youtu.be/ZWoHATRwO8o
Δίνοντας πρόσωπο στο κοινό: https://youtu.be/XTWxeGk4mGg
Τι είναι η δραματοθεραπεία: https://youtu.be/DLBnSZoVuw8
Ζω στο πάθος, άρα υπάρχω: https://youtu.be/bipIRT7Ytjc

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.
Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο  θέατρο στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης με τη Ρούλα Πατεράκη. Αργότερα ακολούθησε σπουδές Δραματοθεραπείας στο English Institute of Dramatherapy και στο NYU. Διευθυντής στο πρόγραμμα απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» για 24 χρόνια μέχρι το 2016. Καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Φεστιβάλ Νάξου (2001). Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική». Ιδρυτής του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ που παρέχει εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία (1994). Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του 1ου ΔΣ (1989) της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ). Ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2013) του European Federation of Dramatherapy (EFD) και της World Alliance of Dramatherapy (Wadth-2017). Mέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διδάσκων στο τμήμα θεάτρου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από το 2015. Δίδαξε  στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συμμετάσχει με  εισηγήσεις και εργαστήρια σε περισσότερα από 100 συνέδρια και έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο EATI “Participant of the year” (2001). Έχει σκηνοθετήσει 23 θεατρικές παραστάσεις με έργα Δ. Δημητριάδη, Beckett, Churchill, Γρηγοριάδη, Καμπανέλλη,  Büchner,  Claudel,  Χειμωνά, Tom Stoppard, Leonid Andreyev. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί την έκδοση αρκετών βιβλίων που αφορούν τη Δραματοθεραπεία στη χώρα μας στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «Παρισιάνου».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ

Η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα γεννήθηκε το 1947 στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και Ψυχιατρική στο Παρίσι και την Αθήνα. Είναι η γυναίκα του Σάββα Μιχαήλ. Εργάστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής από το 1974 μέχρι το 2013. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Έκτοτε συμμετέχει στο έργο των Κοινωνικών Ιατρείων. Είναι εκδότρια του περιοδικού «Τετράδια Ψυχιατρικής».

Βιβλία της Κατερίνας Μάτσα

«Νιόβη: Το αδύνατο πένθος στον καιρό της πανδημίας», Άγρα, Αθήνα 2020
«Παρίες ανάμεσα στους παρίες. Τοξικομανείς και ψυχοπαθολογία», Άγρα, Αθήνα 2017
«Ταπείνωση και ντροπή. Γυναίκες ταξικομανείς», Άγρα, Αθήνα 2013