ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ENCOUNTER WITH THE GREEK CULTURE AND WISDOM"

 Επιτυχής ολοκλήρωση του Θερινού Εκπαιδευτικού Προγράμματος "Encounter with the Greek culture and wisdom", ειδικά σχεδιασμένο για τους φοιτητές του University of Chinese Academy of Social Sciences της Κίνας.

Σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, αλλά και συγκίνησης, ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου 2019 το αγγλόφωνο Θερινό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Encounter with the Greek culture and wisdom” με την απονομή βεβαιώσεων επιτυχούς παρακολούθησης στους συμμετέχοντες από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, στην αίθουσα συνεδριών της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.. Παρέστησαν Καθηγητές της Σχολής, εκπρόσωπος του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Ε.Κ.Π.Α., η συντονίστρια και οι συντελεστές του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα, διάρκειας τριών εβδομάδων, σχεδιάστηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή ειδικά για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του University of Chinese Academy of Social Sciences (UCASS), ενός νέου και δυναμικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Chinese Academy of Social Sciences, ενός ισχυρού πόλου σκέψης (think tank) με μεγάλη επιρροή όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στην Ασία γενικότερα.

Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του Προγράμματος στα αντικείμενα της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας, προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων – προερχόμενων κυρίως από Τμήματα Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας – προσέλκυσε το ενδιαφέρον και την προσήλωση των φοιτητών, πολλοί από τους οποίους δήλωσαν ότι ανακάλυψαν επιστημονικές κατευθύνσεις προς τις οποίες θα ήθελαν να κινηθούν στο μέλλον. Η προσέγγιση των διδασκόντων, μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού της Φιλοσοφικής, φιλική αλλά και απαιτητική ταυτόχρονα, οδήγησε στη δημιουργία σχέσεων εκτίμησης και σεβασμού και στην επιθυμία διεύρυνσης και συνέχισης της συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διδάσκοντες του προγράμματος προσκλήθηκαν για μια σειρά διαλέξεων στο UCASS ήδη από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμπληρώθηκε από μια σειρά επισκέψεων σε Ιστορικούς και Αρχαιολογικούς χώρους (Μυκήνες, Επίδαυρος, Δελφοί, Ναός Ποσειδώνα στο Σούνιο, Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο) και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, ξενάγηση στο Ίδρυμα πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», παρακολούθηση παράστασης στο Ηρώδειο, επίσκεψη στο Λυκαβηττό κ.λπ).

Το Πρόγραμμα “Encounter with the Greek culture and wisdom” εντάσσεται πλήρως στην αναπτυξιακή στρατηγική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία αποβλέπει στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη δικτύου ιδρυματικών συνεργασιών. Ειδικότερα η Φιλοσοφική Σχολή έχει γίνει κατά τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο τα οποία επιδιώκουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργειών στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, ο οποίος φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Το πρόγραμμα διδακτικών και εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων υποστηρίχθηκε από ομάδα φοιτητών της Σχολής που συνέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας εκπαίδευσης και, ταυτοχρόνως, γνωριμίας με τη χώρα. Οι φοιτητές της Σχολής υποστήριξαν πλήρως τους Κινέζους συναδέλφους τους, από τη μελέτη στη Νέα Βιβλιοθήκη της Σχολής ως και τις περιηγήσεις τους στην πόλη. Το θερινό σχολείο απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι το Ε.Κ.Π.Α. διαθέτει τόσο το επιστημονικό δυναμικό όσο και τις υποδομές, για να διευρύνει και να προωθήσει το σχεδιασμό παρόμοιων δραστηριοτήτων. Τόσο οι Πρυτανικές Αρχές όσο και η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ενθαρρύνουν τις ελληνοκινεζικές σχέσεις μεταξύ ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Ειδικά πιλοτικά προγράμματα φοίτησης Κινέζων φοιτητών έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών συνεργασίας του Ε.Κ.Π.Α. με τα Πανεπιστήμια Beijing Foreign Studies University και Guangdong University οf Foreign Studies. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα αποτελεί το γεγονός ότι φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Beijing Foreign Studies University, οι οποίοι φοίτησαν στην Φιλοσοφική Σχολή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 και φέτος αποφοίτησαν από το BFSU, έγιναν δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο στο Ε.Κ.Π.Α. όσο και σε άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το νέο επίσης προπτυχιακό πρόγραμμα για αλλοδαπούς φοιτητές στην αγγλική γλώσσα με τίτλο "BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece” το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής τόσο από την Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, όσο και από το Chinese Scholarship Council (CSC), εκπρόσωποι του οποίου επισκέφθηκαν τον Ιούνιο το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την επίσκεψη αυτή εκφράστηκε η πρόθεση του CSCνα χορηγήσει 10 υποτροφίες σε Κινέζους φοιτητές Ελληνικών σπουδών για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ε.Κ.Π.Α..

Σήμερα, είναιενεργές 14 διμερείςσυμφωνίεςσυνεργασίεςμεταξύτουΕ.Κ.Π.Α. καιτωνΠανεπιστημίων Shanghai International Studies University, Beijing Foreign Studies University, China University of Petroleum, Guangdong University of Foreign Studies, Zhejiang University, Anhui University of Chinese Medicine, The University of Hong Kong, Southwest Jiaotong University, Minzu University of China, University of Chinese Academy of Social Sciences, Beijing Normal University, Shandong University of Technology, Peking University και Renmin University of China.

Κατάτοακαδημαϊκόέτος 2019-20, αναμένεταιναφοιτήσουνστοΕ.Κ.Π.Α. 5 φοιτητέςαπότο Shanghai International Studies University, 11 φοιτητέςΕλληνικώνσπουδώντου Beijing Foreign Studies University και 11 φοιτητέςΕλληνικώνσπουδώντουGuangdong University οf Foreign Studies.

Επίσης, από το 2015 έως σήμερα, 122 κινέζοι φοιτητές έχουν φοιτήσει στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου, αλλά και την τελευταία 5ετία, 473 άτομα έχουν εγγραφεί στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου για την εκμάθηση της Κινεζικής γλώσσας. Τέλος, από την έναρξη του Προγράμματος Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α. το 1988, το έχουν παρακολουθήσει 65 Κινέζοι φοιτητές. Το Πρόγραμμα έχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και την Τέχνη.