ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΚΥΚΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΩΝ "ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ" ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΥΚΛΟΣ ΗΜΕΡΙΔΩΝ "ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ" ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κεντρικές εκδηλώσεις Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων
από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021)

Τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους
Απολογισμοί και προοπτικές


Κύκλος ημερίδων με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση
Με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς

 

Δελτίο Τύπου
 

Επαναλήφθηκαν με επιτυχία στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών οι ημερίδες του κύκλου «Τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους. Απολογισμοί και προοπτικές», που είχαν μετατεθεί λόγω της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων του περασμένου Ιανουαρίου. Με αφετηρία τη σκέψη ότι η νεότερη Ελλάδα ιδρύθηκε ως κράτος κυριολεκτικά εκ του μηδενός, οι ημερίδες αυτές, τις οποίες συντονίζουν πανεπιστημιακοί των αντίστοιχων ειδικοτήτων, αποσκοπούν στην ανάδειξη, πέρα από την ατομική συμβολή συγκεκριμένων προσωπικοτήτων, της θεσμικής διάστασης της κρατικής δράσης στα επί μέρους πεδία που εξετάζονται.

 Έτσι, για παράδειγμα, στην ημερίδα για την «Διπλωματική υπηρεσία και την εξωτερική πολιτική, 1830-1974», που πραγματοποιήθηκε με συντονιστή τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου,  (16.12.2021), πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών κλήθηκαν να απαντήσουν  στο ερώτημα αν η χώρα μας ανταποκρίθηκε ως κράτος επιτυχώς στις προκλήσεις που έθετε η εκάστοτε χαρασσόμενη εξωτερική πολιτική, από τα χρόνια της Επανάστασης έως την ένταξή μας στην ΕΕ.  Στην ημερίδα, εξ άλλου,  «Πολιτισμός και πολιτιστική πολιτική», την οποία συντόνισε η καθηγήτρια Άννα Καρακατσούλη (10.2.2022), εξετάστηκαν η γλωσσική πολιτική σε συνδυασμό με τη διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, η αρχαιολογική πολιτική και το καθεστώς των μουσείων και, τέλος, η θεατρική και η μουσική πολιτική του κράτους.

Οι ημερίδες που διεξάγονται υβριδικά -με ελεγχόμενη παρουσία κοινού και ταυτόχρονη ψηφιακή αναμετάδοση- πραγματοποιούνται  στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου (αμφιθέατρο Αργυριάδη)   σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 24.2.2022: Κοινωνικές ασφαλίσεις
(υπεύθυνος: Ιω. Υφαντόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών)

Πέμπτη 3.3.2022: Οι περιπέτειες του ελληνικού κοινοβουλευτισμού
(υπεύθυνος: Ν.Κ. Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής)

Πέμπτη 10.3.2022: Διακόσια χρόνια δυτικής στροφής: Υγεία, κοινωνία, κράτος
(υπεύθυνη: Κατερίνα Γαρδίκα, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας)

Πέμπτη 31.3.2022: Δημόσια διοίκηση: Δομές και άνθρωποι
(υπεύθυνος: Αντ. Μακρυδημήτρης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης)

Τρίτη 5.4.2022: Η Οργάνωση και Λειτουργία της Δικαιοσύνης
(υπεύθυνος: Μιχ. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Σ.τ.Ε.)

Πέμπτη 14.4.2022: Στρατός και αστυνομία
(υπεύθυνοι: Θ. Βερέμης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και Ευ. Χατζηβασιλείου, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας)

Πέμπτη 12.5.2022: Ελληνική Οικονομία: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον
(υπεύθυνος: Μιχ. Ψαλιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών)

Πέμπτη 26.5.2022: Εκπαίδευση και εκπαιδευτική πολιτική
(υπεύθυνοι: Β. Καραμανωλάκης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Χ. Μπαμπούνης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Επιστημών Αγωγής)

Πέμπτη 9.6.2022: Συναγωγή γενικών συμπερασμάτων