EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»

Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 24-1-2020 επιστημονική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Ηλία Κρίσπη – Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη με τίτλο: «Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών: Νομικό Πλαίσιο, Προκλήσεις και Σύγχρονες Εξελίξεις».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες απόψεις που διαμορφώνουν το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας των θεσμικών φορέων στο διεθνές – ευρωπαϊκό και εθνικό περιβάλλον, επιδιώκοντας την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία σε θέματα αφύπνισης της κοινής γνώμης για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Η UNESCO, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Πολιτισμού, το ICOM αποτελούν τους βασικούς πυλώνες χάραξης των πολιτικών προστασίας κατά της παράνομης και όχι μόνο διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών παρουσιάζοντας τις θέσεις τους μέσω των εκπροσώπων τους.

Χαρακτηριστικά, ο Nils Danklefsen επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Παιδεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε τη νομική προστασία των πολιτιστικών αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κα Άρτεμης Παπαθανασίου νομική σύμβουλος Α΄ του Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε στο ζήτημα επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους στο πλαίσιο της UNESCO και του ΟΗΕ. Η Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη τόνισε στην εισήγησή της τις δράσεις της Ελλάδος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις πρωτοβουλίες του οργάνου εφαρμογής της Σύμβασης του 1970 της UNESCO. Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας εξήγησε τις Διμερείς διακρατικές συμφωνίες για τον έλεγχο εισαγωγής-εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών με ειδική αναφορά την περίπτωση της Ελλάδας.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα τις καλές πρακτικές στην επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών με συντονιστή τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Βασίλειο Λαμπρινουδάκη ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό της σημερινής κατάστασης για τη θέση και το μέλλον του μεγάλου ζητήματος. Η Τέτη Χατζηνικολάου, επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων αναφέρθηκε στις συμβουλευτικές δράσεις του ICOM στο κρίσιμο θέμα της επιστροφής. Η Βασιλική Παπαγεωργίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στο ρόλο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών στον αγώνα ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Τέλος ο Roberto Riccardi, Ταξίαρχος, Επικεφαλής του Ιταλικού Τμήματος Δίωξης Πολιτιστικών Εγκλημάτων παρουσίασε το Ιταλικό μοντέλο προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς δίνοντας έμφαση στις μεθόδους και τις δράσεις που ακολουθεί η ιταλική αστυνομία στο διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.