EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "ΝΟΣΟΙ ΚΑΙ ΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ"

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Νόσοι και ιάσεις στην αρχαία δραματουργία

Στη δέκατη όγδοη ψηφιακή συνομιλία του κύκλου «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» θέμα μας είναι οι νόσοι και οι ιάσεις στο αρχαίο δράμα.

16 Μαΐου, ώρα 12.00

Ομιλήτριες

Καίτη Διαμαντάκου: Αρχαίες κωμικές αρρώστιες και θεραπείες στο νυστέρι του Αριστοφάνη

Κατερίνα Μαγγανά: Ο πόνος στην αρχαία τραγωδία: Ταυτότητα-Οδύνη-Λύτρωση

Μάρθα Φριντζήλα: Το σώμα της τραγωδίας και το πάσχον μέλος

Σύνδεσμος: https://youtu.be/fAOXNo7Qow0

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας στο κανάλι του Τμήματος στο YouTube και κοινοποιούνται μέσα από τον ιστότοπο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, καθώς και από το κοινωνικό δίκτυο του Τμήματος στο Facebook. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους αποφοίτους, στους φίλους του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός. Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

ΚΑΙΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

H Kαίτη Διαμαντάκου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., όπου εργάζεται τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, διδάσκοντας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της, οι πτυχιακές, διπλωματικές και διδακτορικές εργασίες που επιβλέπει, εστιάζουν στην ιστορική και θεωρητική ανάλυση του αρχαίου δράματος και θεάτρου καθώς και της πρόσληψης του αρχαίου δράματος, σε επίπεδο δραματουργίας και σε επίπεδο θεατρικής πρακτικής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έχουν δημοσιευτεί δύο βιβλία της, δύο τόμοι κριτικών θεάτρου του Τάσου Λιγνάδη σε δική της σύνταξη, επιμέλεια και εισαγωγή, πολλά μελετήματά της σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, μεταφράσεις της σε βιβλία από τον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών και κείμενά της ενταγμένα σε εκδόσεις θεατρικών και θεατρολογικών έργων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΓΑΝΑ

Η Κατερίνα Μαγγανά είναι ψυχολόγος MSc-  ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και εργάζεται ιδιωτικά. Συνεργάζεται με το ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι εισηγήτρια διαλέξεων και σεμιναρίων σε ιδρύματα, συνέδρια και φορείς. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τη δημόσια τηλεόραση στην έρευνα και τα κείμενα ντοκιμαντέρ πολιτισμικού περιεχομένου και σε έντυπα για θέματα ψυχολογίας. Το 2013  έλαβε το βραβείο κοινού για το θεατρικό της έργο Έφη. Από το Ευτυχία (καλύτερο νεοελληνικό έργο, θεατρικά βραβεία περιοδικού Αθηνοράματος). Το έργο έχει δημοσιευθεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Αρμός. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο «Δημιουργώντας το αύριο», εκδόσεις Παπαϊωάννου (2002) και έχει συμμετάσχει με κείμενά της στο βιβλίο του εικαστικού Γιώργου Λάππα Maqams of blood  and maqams of milk,  εκδόσεις Futura (2003).  Από τις εκδόσεις Αρμός έχουν επίσης εκδοθεί τα βιβλία της: Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα (Μάιος 2018) και Ένα φύλλο που πέφτει. Μια ιστορία για τον πόνο και το πείσμα της ζωής ( Μάιος 2021).  

ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ

Η Μάρθα Φριντζήλα γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Ελευσίνα. Σπούδασε µουσική και θέατρο. Από το 1993 δουλεύει ως επαγγελµατίας ηθοποιός στο Εθνικό θέατρο και σε δηµοτικά και ιδιωτικά θέατρα σε παραστάσεις αρχαίου, σύγχρονου δράµατος και µουσικού θεάτρου. Εργάζεται ως σκηνοθέτης θεάτρου από το 1996 και έχει συνεργαστεί µε το Εθνικό θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Πανεπιστήµιο Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το θέατρο του Νέου Κόσµου, το θέατρο Πορεία, το θέατρο Χώρα, το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, το Brooklyn Academy of Music (BAM), το Princeton University και το Stockton University στο New Jersey. Από το 2015 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Princeton ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου. Δίδαξε αρχαίο δράμα στο Princeton Global Seminar (PIIRS) το 2017 και 2019. Την περίοδο 2008-2013 δίδαξε υποκριτική  στην Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Ιδρυτικό µέλος του χώρου τέχνης κι εκπαίδευσης Baumstrasse/Δρόµος µε δέντρα (www.dentra.gr) και του Αττικού σχολείου αρχαίου δράµατος.(www.attikosxoleio.gr)  Από το 1999 είναι σκηνοθέτις του θιάσου Δρόµος µε Δέντρα µε τoν οποίο ανεβάζει παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου δράµατος.         

Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: Αισχύλου Πέρσες, Προμηθέας Δεσμώτης, Χοηφόροι, Σοφοκλή Αίας, Φιλοκτήτης, Ευριπίδη Βάκχες, Ίων, Μήδεια, Ηλέκτρα, Μάρκου Αντώνιου Φώσκολου Φορτουνάτος, Λόρδου Βύρωνος Κάιν-ένα μυστήριο, Διονυσίου Σολωμού Ο Λάμπρος, Μαριβώ Η κληρονομιά, Ευγένιου Λαμπίς Η υπόθεση της οδού Λουρσίν, Αλφρέ ντε Μισσέ Δεν παίζουν με τον έρωτα, Μια πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή ή κλειστή, Νικολάι Λέσκοφ Κατερίνα Ισμαήλοβα, Ράινερ Μαρία Ρίλκε Ο Ξένος, Σάμιουελ Μπέκετ Σκιρτήματα- Πώς να πω, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Ματωμένος Γάμος, Ευγένιου Σβάρτς Ο Δράκος, Ιάκωβου Καμπανέλλη Η αυλή των θαυμάτων, Λιουντμίλλα Πετρουσέφσκαγια Έρωτας, Ρόλαντ Σίμελλπφένιχ Αραβική νύχτα, Γιάννη Μαυριτσάκη Τυφλό σημείο, Μέντη Μποσταντζόγλου Φαύστα, Λευκάδιου Χερν Κβάινταν, Διονύση Καψάλη /Νίκου ΞυδάκηRueLepsius, Tom Papademetriou / Pam Hendricks StonesfromGodκαι άλλα.

Παράλληλα µε το θέατρο εργάζεται ως τραγουδίστρια και έχει λάβει µέρος στη δισκογραφία και σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Γιασμίν Λεβί, Μεχτάπ Ντεμίρ, Γιώργο Ανδρέου, Μαρία Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Γιάννη Αγγελάκα, Φοίβο Δεληβοριά, Μιχάλη Δημητρίου, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νίκο Ξυδάκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Λένα Πλάτωνος, Γιώργο Νταλάρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Θανάση Παπακωνσταντίνου,  Τάνια Τσανακλίδου, Έλλη Πασπαλά, Σαββίνα Γιαννάτου, Χαϊνηδες, Mode Plagal, Χειμερινούς Κολυμβητές. Παραδίδει µαθήµατα τραγουδιού από το 2002.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.