EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΟ - ΤΡΑΥΜΑ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ "ΣΚΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ"

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Στη δέκατη τέταρτη συνάντηση των εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Θέατρο-Τραύμα-Θεραπεία» θέμα της συζήτησης είναι η σκηνική αναπαράσταση της τρέλας.

Συνομιλούν

Μάνος Καρατζογιάννης
Στέλιος Κρασανάκης
Ρούλα Πατεράκη
Λυδία Φωτοπούλου

Κυριακή 11 Απριλίου, ώρα 12.00 μμ

Επιστημονική επιμέλεια-συντονισμός: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Σύνδεσμος μετάδοσης: https://youtu.be/cKz2sZacNKQ
Σύνδεσμος εκδήλωσης στο Facebook: https://fb.me/e/27xokXqdH

Οι διαδικτυακές αυτές συναντήσεις μεταδίδονται απευθείας μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Zoom και μέσω των κοινωνικών δικτύων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, στους/στις υποψήφιους/ες διδάκτορες, στους/στις αποφοίτους/ες, στους φίλους και τις φίλες του Τμήματος και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολουθεί συζήτηση, στην οποία καλείστε όλοι να συμμετάσχετε.

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται εγγραφή.

Μια πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής και την υποστήριξη των εκδόσεων Αρμός.
Χορηγός επικοινωνίας: Λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ.

 

ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, καθηγητής υποκριτικής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου «Σταθμός». Υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Hull με θέμα διατριβής: «Η ιδιωτική και δημόσια σφαίρα στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη».

Αριστούχος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης Νέου Ελληνικού Θεάτρου Γ. Αρμένη.

Έχει συμμετάσχει τρεις φορές στο Sarajevo Winter Theatre Festival. Με το μονόλογο «H Λίστα» απέσπασε το Α´ Βραβείο καλύτερης παράστασης στο Sarajevo Winter Theatre Festival και συμμετείχε επίσης στο φεστιβάλ του Saint Dennis στο Παρίσι με τον τίτλο Τhe List Project. To 2011 συμμετείχε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δρόμου με το βουβό μονόλογο του Samuel Beckett «Πράξη χωρίς λόγια». Ως ηθοποιός, από το 2000, έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Αναστόπουλο, Αρμένη, Γιοβανίδη, Ιορδανίδη, Καψούλη, Κράλλη, Λεοντάρη, Μανιώτη, Μιχαηλίδη, Μουμουλίδη, Μόσχο, Ντέλλα, Παπακωνσταντίνου,  Σιάμου, Σπυράτου, Τζαμαργιά, Τσακίρη, Φασουλή, Φεζολλάρι, Φιλιππίδου, Χατζή,  Κρασανάκη και Πήτερ Χολ σε έργα των Λ. Αναγνωστάκη, Γ. Αρμένη, Π. Δέλτα, Α. Δήμου, E. Corman, D. Dimeco, Ευριπίδη, A. de Saint – Exupéry, D. Hare, E. Ionesco, Κ.Π. Καβάφη, Μ. Κουμανταρέα, Α. και Κ. Κούφαλη, G. Lentz, S. Beckett, F. Dostoyefsky, H. Pinter, N. Raine, P. Ridley, A. Rimpaud, Ν. Ράπη, W. Shakespeare, M. Sherman, S. Stephens, Σοφοκλή, Φ. Τσαλίκογλου, Τ. Τζανάτου, F. Sonntag, Γ. Χειμωνά, L.Andreyev κ.α.

Το 2020 έγραψε και σκηνοθέτησε για το Θέατρο Σταθμός τους «Μάρτυρες των Αθηνών.  Σκηνοθέτησε για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την παράσταση «Ενέδρες της Ζωής – Λούλα Αναγνωστάκη mixage», για το Θέατρο Σημείο και το Ίδρυμα Κακογιάννη στο πλαίσιο του αφιερώματος που επιμελήθηκε με τον τίτλο «2015 Στην Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη» την παράσταση «Σ’ Εσάς που με ακούτε». Τον ίδιο τίτλο έχει και το βιβλίο που έγραψε για τη θεατρική συγγραφέα και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σοκόλη. Την ίδια χρονιά παρουσίασε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον μονόλογο που έγραψε και σκηνοθέτησε για τη ζωή της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη στο πλαίσιο της πλατφόρμας νέων δημιουργών για τον Εμφύλιο.  Σκηνοθέτησε επίσης για το Γαλλικό Φεστιβάλ του Ιδρύματος Κακογιάννη το έργο «Dikat» του Enzo Corman, για τα αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης το «Πατρίδα Τώρα – 8 ώρες και 35 λεπτά», που ανέβηκε αργότερα και στο Θέατρο Σταθμός, της Φωτεινής Τσαλίκογλου, τα μονόπρακτα του Χάρολντ Πίντερ «Φωνές». Σκηνοθέτησε για το Θέατρο Σταθμός  τις παραστάσεις  «Ο ουρανός και…το Παντελόνι του» των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Λούλας Αναγνωστάκη, καθώς και τον «Ήχο του Όπλου».

 Για το Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθέτησε την παράσταση «Ξένες πόρτες – Μάνος Ελευθερίου», και υπήρξε ένας από τους βασικούς δραματουργούς στην εικαστική έκθεση – εγκατάσταση για τη Λούλα Αναγνωστάκη «Δωμάτια Μνήμης». Την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη για το περιοδικό Εντευκτήριο. Επεξεργάστηκε δραματουργικά και σκηνοθέτησε, για το Δήμο Μεσολογγίου, την παράσταση «Το Χρέος», όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στον Κήπο των Ηρώων οι «Ελεύθεροι – Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού. Σκηνοθέτησε για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, το έργο του John Steinbeck «Άνθρωποι και Ποντίκια». Διασκεύασε και σκηνοθέτησε τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και έχει αρθρογραφήσει σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. Πρόσφατα σκηνοθέτησε  την ταινία «Μελίνα στοπ καρέ-Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Παράλληλα ξεκίνησε σπουδές θεάτρου στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης με τη Ρούλα Πατεράκη. Αργότερα ακολούθησε σπουδές Δραματοθεραπείας στο English Institute of Dramatherapy και στο NYU.

Διευθυντής στο πρόγραμμα απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» για 24 χρόνια μέχρι το 2016. Καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Φεστιβάλ Νάξου (2001). Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική», όπου συνεχίζει  για 14 χρόνια με σύμπραξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος να διοργανώνει κινηματογραφικά αφιερώματα. Η διοργάνωση της έκθεσης «Αιτία Θανάτου: Ευθανασία» με τη Συλλογή Prinzhorn στο Μουσείο Μπενάκη αποτελεί τη σημαντικότερη συνεργασία του με την ΕΨΕ.

 Ιδρυτής του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ που παρέχει εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία (1994). Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του 1ου ΔΣ (1989) της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ). Ιδρυτικό μέλος και ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου (2013) του European Federation of Dramatherapy (EFD) και ιδρυτικό μέλος της World Alliance of Dramatherapy (Wadth-2017).  Mέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διδάσκων στο τμήμα θεάτρου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από το 2015. Έχει διδάξει επίσης  στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει συμμετάσχει με  εισηγήσεις και εργαστήρια σε περισσότερα από 100 συνέδρια και έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο EATI “Participant of the year” (2001). Έχει σκηνοθετήσει 23 θεατρικές παραστάσεις με έργα Δ. Δημητριάδη, Beckett, Churchill, Γρηγοριάδη, Καμπανέλλη,  Büchner,  Claudel,  Χειμωνά, Tom Stoppard, Leonid Andreyev κ.ά.  Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί την έκδοση αρκετών βιβλίων που αφορούν τη Δραματοθεραπεία στη χώρα μας στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «Παρισιάνου».

ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

Η Ρούλα Πατεράκη είναι  ηθοποιός και σκηνοθέτρια. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τώρα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος της Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο έγινε σε ηλικία δέκα ετών, στη «Θυσία του Αβραάμ», στο ρόλο του Ισαάκ.

Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης, ίδρυσε κατόπιν την Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης (1978-1985), μια διπλή δομή Δραματικής Σχολής και Επαγγελματικού Θιάσου στη Θεσσαλονίκη, όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε έργα των Στόππαρντ, Μπέκετ, Μπρεχτ, Ίψεν κ.ά. Το 1990, ίδρυσε το Δραματικό Θέατρο «Ρούλα Πατεράκη» με έδρα την Αθήνα και ανέβασε έργα  κλασικών αλλά και σύγχρονων συγγραφέων (Ζενέ, Στρίντμπεργκ, Κέιν, Προυστ, Μπέρνχαρντ, Μ. Φάις, Δ. Δημητριάδη, Γ. Πάνου, Γ. Βέλτσου κ.ά.), σε μερικά από τα οποία επίσης πρωταγωνίστησε. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός σε πολλούς θιάσους ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως τη Ρεβέκκα Βεστ στο «Ρόσμερσχολμ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Α. Αντύπα, τη Μαργαρίτα Γκωτιέ στην «Κυρία με τις καμέλιες» του Α. Δουμά, σε σκηνοθεσία Π. Ζούλια ή τη Μόλλυ Μπλουμ στο ομώνυμο έργο του Τζαίημς Τζόυς, σε σκηνοθεσία Λ. Μελετοπούλου, τη Λίβια Σερπιέρι στην πρώτη παρουσίαση του έργου «Ινσένσο» του Δ. Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη και την  Αδελφή Αλοϋσιους στην «Αμφιβολία» του Πάτρικ Σάνλευ σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.

Σκηνοθέτησε επίσης έργα των Ίψεν, Σω, Κολτές, Ντοστογιέφσκι, Φασμπίντερ, Γουλφ, Τζόυς κ.ά., σε πολλά ελεύθερα θέατρα (Οδού Κεφαλληνίας, Αθηνών, Αλίκη, Τζένη Καρέζη, Φούρνος, Από μηχανής κ.ά). Το 2008 σκηνοθέτησε την παράσταση «Στον Βυθό» του Μαξίμ Γκόρκι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ διασκεύασε και ανέβασε την παράσταση «Οιδίπους» (Τύραννος και Επί Κολωνώ) με το Εθνικό Θέατρο στην Αρχαία Επίδαυρο. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν», για την ερμηνεία της στον «Φιλόσοφο» του Γιάννη Πάνου και το 2009, κέρδισε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθετώντας το Puerto Grande του Μάνου Λαμπράκη. Tο 2009, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου στο Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ το 2014 σκηνοθέτησε στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου το πρώτο μέρος του Πελοποννησιακού πολέμου του Θουκυδίδη.  Πρόσφατες σκηνοθεσίες «Η  Επίκληση της γοητείας» του Γιάννη Μαυριτσάκη και το «Πεθαίνω σαν χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη.  Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον», σε σκηνοθεσία Λ. Παπαστάθη και «Τρεις στιγμές» του Π. Σεβαστίκογλου.

Τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη».

ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε θέατρο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Εμφανίστηκε πρώτη φορά  στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και δοκιμάστηκε εξ αρχής σε ρόλους του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου και ιδιαίτερα στα έργα του Σαίξπηρ. Συνέχισε να συμπράττει   με σημαντικά σχήματα όπως  η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Εθνικό θέατρο, το θέατρο " Αμόρε " από το ξεκίνημα του, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας κ.ά. σε έργα του σύγχρονου και του κλασικού ρεπερτορίου, όπως Αρχαίο Δράμα, Ίψεν, Σαίξπηρ, Πιραντέλλο, Τσέχωφ, Ουίλιαμς, Ουάιλντ, Μπρεχτ και άλλους. Είχε σημαντικές εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών κ Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων κ Καβάλας, στο Φεστιβάλ Νάξου, στο Φεστιβάλ Άργους και αλλού. Ιδιαίτερα εγκωμιάστηκε η παρουσία της στην παράσταση «Γκόλφω». Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους σκηνοθέτες Ανδρέα Βουτσινά, Δημήτρη Μαυρίκιο, Γιάννη Χουβαρδά, Λευτέρη Βογιατζή, Νίκο Καραθάνο, Θωμά Μοσχόπουλο, Νικαίτη Κοντούρη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημήτρη Καρατζά, Γιάννη Μόσχο, Θοδωρή Γκόνη, Στέλιο Κρασανάκη κ. ά. Στον κινηματογράφο έχει παίξει στην ταινία «Πολυξένη» και έχει συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση κυρίως σε εκπομπές λόγου, ενώ έχει παίξει παλαιότερα στα «Ψάθινα καπέλα» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και εφέτος στη σειρά  «Η τούρτα της μαμάς».

Πιστεύει ότι είχε την τύχη να δουλέψει με υπέροχους σκηνοθέτες,  ηθοποιούς και λοιπούς συνεργάτες.