Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Το Κέντρο ιδρύθηκε με Πρυτανική Πράξη στις 26-10-1990 και το 2002 έλαβε επίσημα το χαρακτήρα του Εργαστηρίου του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΕΚ Ν.99), με την επωνυμία "Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών". Το Εργαστήριο είναι μέλος της FEDORA (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Συμβουλευτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και ιδρυτικό μέλος της FEDORA-PSYCHE (κλάδος της FEDORA για την ψυχολογική συμβουλευτική φοιτητών, www.fedora.eu.org).

Ο κύριος σκοπός του Εργαστηρίου είναι να υποστηρίξει και να βοηθήσει τους φοιτητές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλα αυτά τα προβλήματα που πιθανώς να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής. Αναλυτικότερα, οι κύριοι σκοποί του Εργαστηρίου είναι:

  • Κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής -Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και άλλων τμημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητας του Εργαστηρίου.
  • Συνεργασία κάθε μορφής με Κέντρα Ερευνών και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου.
  • Διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και πρόσκληση ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
  • Παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 159/1984 (Α΄ 53).

Βάσει των σκοπών, η δράση του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών είναι πολυεπίπεδη. Καταρχήν, ασκείται ψυχολογική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε ατομική και ομαδική βάση. Στα πλαίσια αυτής της δράσης παρέχεται επίσης ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε φοιτητές με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε αλλοδαπούς φοιτητές. Επίσης, παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (Τηλεσυμβουλευτική).  Η δεύτερη δράση αφορά σε ερευνητικές δραστηριότητες. Οι έρευνες που διεξάγονται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εργαστηρίου αφορούν κυρίως στη διερεύνηση στάσεων και ψυχοκοινωνικών αναγκών του φοιτητικού πληθυσμού. Η τρίτη δράση αφορά στην εκπαίδευση. Κάθε χρόνο, δύο με τρεις  φοιτητές/τριες του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπαιδεύονται στην ψυχολογική συμβουλευτική φοιτητών. Επίσης, διεξάγονται προγράμματα εκπαίδευσης και άσκησης σε δεξιότητες ψυχολογικής συμβουλευτικής φοιτητών σε στελέχη συμβουλευτικών κέντρων άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.   Η τέταρτη δράση αφορά στην πρωτοβάθμια πρόληψη και περιλαμβάνει την διεξαγωγή σεμιναρίων, ημερίδων, συμποσίων με στόχο την ευαισθητοποίηση του φοιτητικού πληθυσμού σε  διάφορα θέματα ακαδημαϊκά, κοινωνικά, είτε ψυχικής υγείας που τον  αφορούν. Η πέμπτη δράση αφορά σε εκδοτικές δραστηριότητες.  Η έκτη δράση αφορά στις συνεργασίες του Εργαστηρίου με άλλους φορείς, είτε ψυχικής υγείας, είτε και άλλους, με στόχους αφενός την πληρέστερη λειτουργία του, αφετέρου την διεξαγωγή κοινών ερευνητικών ή παρεμβατικών προγραμμάτων. Η δράση αυτή περιλαμβάνει και συνεργασίες με ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα που αφορούν στη συμβουλευτική φοιτητών.  Τέλος, η έβδομη δράση του Εργαστηρίου είναι η παροχή συμβουλευτικής, ψυχοθεραπείας, καθώς και εκπαίδευσης σε ιδιώτες ή φορείς, εκτός Πανεπιστημίου. Αποτελεί ένα μελλοντικό άνοιγμα της δράσης του Εργαστηρίου  στον γενικό πληθυσμό, στην ευρύτερη κοινότητα.

Την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του Εργαστηρίου έχει ο Τομέας Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από το Μόνιμο Προσωπικό του Εργαστηρίου, υπηρεσίες σε εθελοντική βάση προσφέρουν  και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες. Το προσωπικό του εργαστηρίου περιλαμβάνει επίσης φοιτητές/τριες από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλινικής ψυχολογίας, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Εργαστήριο.

Το Εργαστήριο απευθύνεται στους Φοιτητές όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέχει στήριξη και συμβουλευτική για θέματα:

α) Σπουδών - φοιτητικής ζωής (π.χ. άγχος εξετάσεων, δυσκολίες στις σπουδές, προσαρμογή στη φοιτητική ζωή).

β) Προβλήματα σχέσεων (π.χ. με φίλους, συμφοιτητές, οικογένεια, σύντροφο).

γ) Άλλα προσωπικά προβλήματα και εκδηλώσεις άγχους (π.χ. μειωμένη απόδοση, έλλειψη ενδιαφέροντος, σωματικές εκδηλώσεις με ψυχολογικά αίτια, προβλήματα απομόνωσης).

Οι ειδικοί που εργάζονται στο Εργαστήριο δεν ανήκουν στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου

Επικοινωνία:  τηλ. 210 727 7554  /  fax. 210 727 7553