Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει, μέσω Διαδικτύου, πρόσβαση σε μεγάλο φάσμα ηλεκτρονικών πηγών όπως περιοδικά, βιβλία, βιβλιογραφικές βάσεις, ψηφιακές συλλογές και θεματικές πύλες, με στόχο τη διευκόλυνση της έρευνας, της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, των ερευνητών και των βιβλιοθηκονόμων του.

Όλες οι ηλεκτρονικές πηγές και συναφείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονται στον ιστοτόπο της Βιβλιοθήκης και του Κέντρου Πληροφόρησης, που φιλοξενείται και συντηρείται από το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών (ΥΚΒ) του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικότερα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρονται είναι: 

  • Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές online πηγές πληροφόρησης
    Παρέχεται πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές όπως βιβλιογραφικές βάσεις, περιοδικά, βιβλία, κλπ., στις οποίες είτε υπάρχουν απευθείας συνδρομές του ΕΚΠΑ, είτε μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ / Heal-Link), ή είναι ανοικτής πρόσβασης. Η πρόσβαση πιστοποιείται κατά περίπτωση είτε μέσω αναγώρισης των IP διευθύνσεων του ΕΚΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών VPN και Proxy Server) είτε μέσω της υπηρεσίας Shibboleth ή συνδυαστικά.
     
  • Ανοικτός Δημόσιος Κατάλογος OPAC http://opac.seab.gr/search~S6*gre
    Αποτελεί, τον δημόσια προσπελάσιμο κατάλογο όπου αναζητείται και παρουσιάζεται το υλικό (βιβλία, περιοδικά, χάρτες, κλπ.) που υπάρχει στις βιβλιοθήκες του ιδρύματος και το οποίο καταγράφεται στο σύστημα αυτοματοποίησης βιβλιοθήκης   (Inegrated Library System - ILS) που χρησιμοποιεί το συνεργατικό σχήμα ILSaS (Integrated Libray System as a Service) του ΣΕΑΒ, στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΠΑ. Μέσω του συστήματος ο χρήστης μπορεί να αναζητά τεκμήρια, να παρακολουθεί τις αναζητήσεις και τους δανεισμούς του, κλπ.
  • Ηλεκτρονική έκδοση περιοδικών του ΕΚΠΑ http://epub.lib.uoa.gr/ 
    Το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης περιοδικών, υποστηρίζει πλήρως τις διαδικασίες για την ηλεκτρονική έκδοση ενός επιστημονικού περιοδικού. Για την ώρα περιλαμβάνει τρία πλήρως ψηφιοποιημένα περιοδικά έκδοσης του ΕΚΠΑ. Προσφέρονται δυνατότητες αναζήτησης με διάφορα κριτήρια καθώς και ανάκτηση των ψηφιακών άρθρων. 

  • Βιβλιογραφικές Βάσεις Δεδομένων http://www.lib.uoa.gr/yphresies/bibliografikes-baseis/
    Το ΕΚΠΑ έχει απευθείας συνδρομές σε πάνω από τριάντα βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων. Επιπλέον, μέσω του ΣΕΑΒ, εξασφαλίζεται πρόσβαση και σε επιπλέον σημαντικά εργαλεία και βιβλιογραφικές βάσεις όπως είναι η Γραμματεία Αρχαίων Ελληνικών Κειμένων (Thesaurus Linguae Graecae) και το Scopus. Σαν υπηρεσία πρόσθετης αξίας, προσφέρεται η δυνατότητα ομόσπονδης αναζήτησης στις βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων στις οποίες έχει συνδρομή το ΕΚΠΑ.
     
  • "Πέργαμος": Ενιαία Πλατφόρμα Ιδρυματικού Αποθετηρίου / Ψηφιακής Βιβλιοθήκης http://pergamos.lib.uoa.gr  
    H "Πέργαμος" αποτελεί το Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΕΚΠΑ, το οποίο υποστηρίζει ένα πλήθος από ετερογενείς ψηφιακές συλλογές και τύπους ψηφιακών αντικειμένων, ενώ επιπλέον ενσωματώνει διαδικασίες και πλήρεις ροές εργασίας αυτό-απόθεσης εργασιών και ερευνητικού υλικού από φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ. Περιέχονται πάνω από 1.000.000 ψηφιακά αντικείμενα,  ενσωματώνοντας τις συλλογές της παλαιάς ψηφιακής βιβλιοθήκης «Πέργαμος» καθώς και της παλαιάς ψηφιακής βιβλιοθήκης της «Γκρίζας Βιβλιογραφίας». Προσφέρονται πλήθος από δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησης περιεχομένου καθώς και προσωποποιημένες υπηρεσίες. 
     
  • Ειδικές Ψηφιακές Βιβλιοθήκες και Συλλογές http://www.lib.uoa.gr/katoptron/
    Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Κάτοπτρον», διαχειρίζεται με ενιαίο τρόπο ιστορικές πληροφορίες, που αφορούν στην ελληνική παιδεία, στη φιλοσοφία και τις επιστήμες από το 17ο αι. έως τις αρχές του 19ου αι.
     
  • Θεματικές Πύλες http://www.lib.uoa.gr/ypiresies/thematikes-pyles-portals/
    Το ΥΚΒ υλοποίησε και υποστηρίζει τεχνικά, μια σειρά από θεματικές πύλες (web portals) ειδικού ενδιαφέροντος (όπως για την Ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα, για τις Κοινωνικές Επιστήμες και για τις Νομικές Επιστήμες).
  • Παραγγελία άρθρων
    Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων παραγγελίας άρθρων από περιοδικά και συνέδρια με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεργάζεται για την Παραγγελία Άρθρων με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Όσον αφορά στις παραγγελίες του εσωτερικού, πραγματοποιούνται μέσω του Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών του ΕΔΕΤΒ, ενώ για το εξωτερικό το ΕΚΤ συνεργάζεται με Βιβλιοθήκες του Εξωτερικού, όπως η British Library Document Supply Center (BLDSC) και η SUBITO (Γερμανικές Βιβλιοθήκες).

  • Διαδανεισμός Βιβλίων
    Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων διαδανεισμού βιβλίων από τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Διαδανεισμού Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΔΕΕ),  που υλοποιείται μέσω του συστήματος διαδανεισμού βιβλίων «Ίρις» του ΣΕΑΒ. Οι εργασίες του Δικτύου αποσκοπούν στην εύρυθμη και σταθερή πρόσβαση χρηστών κάθε ακαδημαϊκού μέλους στο διαθέσιμο υλικό των συλλογών των υπόλοιπων μελών, εφόσον αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή της οικείας Βιβλιοθήκης.

  • Υπηρεσία "Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο"
    Πρόκειται για διαδραστική (σύγχρονη) επικοινωνία μεταξύ προσωπικού και επισκεπτών και υποστήριξη χρηστών σε πραγματικό χρόνο (live support) στα πρότυπα των υπηρεσιών "ask a librarian". Η υποστήριξη των χρηστών σε πραγματικό χρόνο επιτρέπει στους επισκέπτες των ιστοτόπων των βιβλιοθηκών να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με προσωπικό των βιβλιοθηκών για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Προσφέρονται δυνατότητες όπως η γραπτή επικοινωνία χωρίς την ανάγκη ανανέωσης (refresh) της σελίδας διαλόγου (chat window), αυτόματες ουρές αναμονής, ένδειξη διαθεσιμότητας χειριστών στους ιστοτόπους και στατιστικά χρήσης.

Επιπλέον των προαναφερθέντων υπηρεσιών, παρέχονται στον ιστοτόπο των ΒΥΠ και σύνδεσμοι προς τον ΣΕΑΒ και αντίστοιχες υλοποιημένες ηλεκτρονικές πηγές και υπηρεσίες που προσφέρει.