Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Αν και η Αρχαιολογία υπήρξε από τα πρώτα μαθήματα που διδάχθηκαν το 1837 στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιον Αθηνών, η επίσημη ίδρυση ενός πανεπιστημιακού μουσείου αρχαιολογίας θα πραγματοποιηθεί έναν αιώνα μετά. Με τις δωρεές κρατικών μουσείων, καθηγητών και φοιτητών αρχαιολογίας και ιδιωτών, οι «διδακτικές συλλογές Αρχαιολογίας» όπως ονομάστηκε αρχικά το Μουσείο, εμπλουτίστηκαν σταδιακά με ενδιαφέροντα σύνολα από την προϊστορική έως την βυζαντινή εποχή. Η δωρεά γύψινων εκμαγείων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αρχαιολογική Εταιρεία αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα μιας αξιόλογης συλλογής αντιγράφων που εμπλουτίστηκε αργότερα με αγορές εκμαγείων και από μουσεία του εξωτερικού και με αντίγραφα έργων βυζαντινής τέχνης. Έργα σύγχρονης τέχνης συγκεντρώθηκαν στη δεκαετία του 1990 σε μια ενδιαφέρουσα Πινακοθήκη που εμπλουτίζεται συνεχώς. Τέλος, η πρωτοποριακή μεταφορά αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές του Μετρό σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Πανεπιστημιόπολης, οδήγησε στη δημιουργία ενός υπαίθριου Αρχαιολογικού Πάρκου το 2004.

Οργανωμένο σε τρεις διακριτές χωρικές ενότητες, το Αρχαιολογικό Πάρκο απέναντι από τη Φιλοσοφική, το Αίθριο Εκμαγείων & Πινακοθήκη (3ος όροφος Φιλοσοφικής Σχολής) και τον καθαυτό εκθεσιακό χώρο (2ος όροφος Φιλοσοφικής), το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ φιλοξενεί περί τα 10.000 αντικείμενα που κατανέμονται σε ένδεκα Διδακτικές Συλλογές. Αποτέλεσε ανέκαθεν ένα κατεξοχήν εκπαιδευτικό μουσείο με κύριο στόχο την άμεση επαφή των φοιτητών Αρχαιολογίας με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Οι Διδακτικές Συλλογές του Μουσείου δεν αντανακλούν μόνον τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των καθηγητών Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας, αλλά και την ιστορία, σπουδαιότητα και θέση του αρχαιότερου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διδασκαλίας και έρευνας εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, εξαιτίας των πολλαπλών δυνατοτήτων άμεσης μελέτης και ερμηνείας που παρέχουν τα αντικείμενά τους. Συμβάλλουν στη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε θέματα συντήρησης, τεκμηρίωσης, ερμηνείας, διαχείρισης και έκθεσης αρχαιολογικών αντικειμένων και σύγχρονων έργων τέχνης. Υποστηρικτικά λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία Μονάδα Συντήρησης όπου συντηρούνται τα εκθεσιακά αντικείμενα και τα ευρήματα των πανεπιστημιακών ανασκαφών με παράλληλη εκπαίδευση των φοιτητών. Στους χώρους του Μουσείου πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση μαθήματα, φροντιστηριακές ασκήσεις και διαδραστικά εργαστήρια. Παράλληλα, το Μουσείο επιδιώκοντας τη διαρκή διεύρυνση του κύκλου των επισκεπτών του οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαλέξεις για ευρύτερο και ειδικό κοινό και συμμετέχει σε εορτασμούς και δράσεις ευρύτερης εμβέλειας, όπως στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Πανεπιστημιακών Μουσείων, τις Ανοικτές Πύλες της Φιλοσοφικής κτλ.

Oι περιοδικές εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η συμμετοχή του Μουσείου σε ποικίλες δράσεις εντός και εκτός Πανεπιστημίου, το καθιστούν ένα ζωντανό πυρήνα διάδρασης με την πανεπιστημιακή κοινότητα αρχικά και την ευρύτερη κοινωνία στη συνέχεια.

Διευθυντής: Πλάτων Πετρίδης, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας

Τηλ.: 210 727 7417, E-mail : ppetridarch.uoa.gr

Επικοινωνία

Ταχυδρομική διεύθυνση:

Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, 157 84 Ζωγράφος

Τηλέφωνα:

Κεντρική Είσοδος : 210 727 7946 (Χρήστος Τραγουδάρας, φύλακας)

Αίθριο Εκμαγείων και Πινακοθήκη: 210 727 7464 (Μιχάλης Χουλιάρας, φύλακας)

Γραφείο Διοίκησης : 210 727 7628 (Μαρίνα Λεοντάρη, ΜΑ Δρ Θεόδωρος Ζυγούρης)

                                  210 727 7561 Δρ Αλεξάνδρα Σφυρόερα (ΕΔΙΠ)

Μονάδα Συντήρησης : 210 727 7948 (Μισέλ Ρογκενμπούκε, ΜΑ, ΕΔΙΠ)

Φωτογραφικό Εργαστήριο: 210 727 7934 (Νίνα Μπάκα, ΜΑ, ΕΤΕΠ)

E-mail : museum@arch.uoa.gr

Twitter: @ArchMuseumUoA 

You Tube: MAITube (https://www.youtube.com/channel/UCWsGSpiTck8u_gtYHlCl2Zw)

Instagram : insta_mait

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Φιλοσοφική Σχολή, 2ος και 3ος όροφος, Πανεπιστημιόπολη, 157 84 Αθήνα

Τηλ: +30 210 727 7561

e- mail: museum@arch.uoa.gr

Twitter:@ArchMuseumUoA

Θέση στον χάρτη