ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

14 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και αποτελεί μια αφορμή για να αναγνωρίσουμε και τιμήσουμε τον Εθελοντή Αιμοδότη που  ανώνυμα στηρίζει τον αγώνα του άγνωστου συνανθρώπου μας. Η εθελοντική Αιμοδοσία αποτελεί πράξη ανθρωπισμού που ενστερνίζεται τις αξίες  της αλληλεγγύης και κοινωνικής συμμετοχής.

Η ασφαλής κάλυψη των μεταγγισιακών αναγκών μπορεί να επιτευχθεί μόνο  μέσω της διασφάλισης της επάρκειας αίματος από μη αμειβόμενους Εθελοντές Αιμοδότες που πιστεύουν στη δύναμη της εθελοντικής προσφοράς.

Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας  και οι Υπεύθυνοι φορείς οφείλουν να διερευνούν  και να υιοθετούν νέες  σύγχρονες πρακτικές προσέλκυσης και ενημέρωσης  προσφέροντας κίνητρα για Αιμοδοσία και ακολούθως συμβάλλοντας στο χτίσιμο της συνοχής του αιμοδοτικού πληθυσμού. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των Εθελοντών Αιμοδοτών στην Ελλάδα  πλησιάζει το 69%, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ανέρχεται στο 100%, είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχτεί ο θεσμός της Εθελοντικής Αιμοδοσίας προάγοντας την κουλτούρα του Εθελοντισμού για την διασφάλιση της επάρκειας και ασφάλειας του αίματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει οι Μονάδες Αιμοδοσίας να στελεχωθούν επαρκώς με το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με την ορθολογική χρήση των παραγώγων  αίματος, θα καταστεί δυνατή η απεξάρτηση μας από τις περίπου 20.000  μονάδες αίματος που εισάγονται ετησίως από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, για να καλυφθούν οι ανάγκες συνανθρώπων μας με Μεσογειακή αναιμία.

Γεράσιμος Σιάσος,
Πρύτανης Ε.Κ.Π.Α.
Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»