ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ IEEE COMMUNICATIONS SOCIETY

Κατά την διάρκεια του διεθνούς συνέδριου της IEEE GLOCECOM, το οποίο πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, ο καθηγητής Παναγιώτης (Τάκης) Μαθιόπουλος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τιμήθηκε από την IEEE Communications Society με την απονομή σ’ αυτόν του βραβείου «2017 Satellite&Space Communications DistinguishedServiceAward» της Technical Committee for Satellite&Space Communications. Η επιτροπή αξιολόγησης τον επέλεξε, μεταξύ άλλων πέντε (5)προταθέντων από την διεθνή επιστημονική κοινότητα υποψήφιων, για την σημαντική, εξέχουσα, πολυετή και διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική και αναπτυξιακή συνεισφορά του στον γενικότερο τομέα των ασυρμάτων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στις δορυφορικές και διαστημικές επικοινωνίες.

Έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε από την IEEE Communications Society, η οποία θεωρείτε διεθνώς ως ο πιο έγκριτος επιστημονικός φορέας στον τομέα των τηλεπικοινωνίων. Με τη διεθνή αυτή διάκριση αναγνωρίζονται, με τον πλέον έγκριτο τρόπο, οι σημαντικές και μεγάλης απήχησης επιστημονικές επιτεύξεις και η συνεισφορά του Καθηγητή Τάκη Μαθιόπουλου στην επιστήμη των δορυφορικών και διαστημικών επικοινωνιών, την οποία αυτός υπηρετεί από το 1986.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ετήσιο αυτό βραβείο, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το έτος 2002, απονέμεται για πρώτη φορά σε Έλληνα επιστήμονα.

Ο Καθηγητής Μαθιόπουλος έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (The University of British Columbia) του Καναδά, Department of Electrical and Computer Engineering (1989 - 2003), όπου το 1999 προήχθη στη βαθμίδα του τακτικού Καθηγητή, Διευθυντής και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης (ΙΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2000 - 2014), Guest (Global) Professor στο KeioUniversity της Ιαπωνίας και GuestProfessor στο SouthwestJiaoTongUniversity και YangzhouUniversity της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του εργάσθηκε ως μηχανικός σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων αεροναυσιπλοΐας και Radar στη RaytheonCanadaLtd., στοWaterloo του Καναδά (1981 - 1986). Από το 2015, είναι Καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνίων στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων του ΕΚΠΑ.

Ο ίδιος ήταν για σειρά ετών ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency), στις επιτροπές SpaceAdvisoryGroup (SAG) και Joint Communication Board (JCB), καθώς και στη δράση Information and Communication Technologies (ICT) του προγράμματος COST της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission).