ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ Τ.Θ.Σ. ΣΠΥΡΟΥ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας συνάδελφος και δάσκαλος, ο Ακαδημαϊκός και Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α., Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, συνιδρυτής του Τμήματός μας και χαρισματικός καθηγητής θεατρολογίας έως την αφυπηρέτησή του. Στάθηκε ως το τέλος του στο πλευρό όλων μας!

Για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα και καλλιτέχνη και χαρισματικού ανθρώπου, με τη σφύζουσα και χαρίεσσα προσωπικότητα, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών εκφράζει τη βαθιά του οδύνη και συμπαρίσταται ολόψυχα στα μέλη της οικογένειάς του!

Η Πρόεδρος του Τ.Θ.Σ.
Άννα Ταμπάκη

 

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΠΥΡΟΥ Α. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Ιδρυτής του Αμφι-Θεάτρου (1975). Γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια (γιος του μεγάλου συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη). Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της ίδιας Σχολής. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με υποτροφία του ιδρύματος Woursell και παρακολούθησε τη θεατρική πράξη στη Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία. Επί ένα χρόνο παρέμεινε στο Λονδίνο για έρευνες, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου.

Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών. Από τότε, έχει στο ενεργητικό του πάνω από 200 σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, και σε όλα τα γνωστά ελληνικά φεστιβάλ, σε ιδιωτικούς αθηναϊκούς θιάσους και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον-ΗΠΑ, Μαδρίτη κ.α.). Έχει σκηνοθετήσει έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Σενέκα, Σαίξπηρ, Γουέμπστερ, Λόπε ντε Βέγκα, Καλντερόν, Μολιέρου, Τσικαμάτσου, Γκολντόνι, Γκαίτε, Σίλλερ, Μπύχνερ, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Τσέχωφ, Γκόρκι, Πιραντέλλο, Μπρεχτ, Σένχερ, Λόρκα, Τ. Ουίλλιαμς, Ιονέσκο, Ντε Φιλίππο, Ντύρρενματ, Μρόζεκ, Κόχουτ, Χάντκε, Στρατίεβ κ.ά., καθώς και πολλά παλαιά και λιγότερα σύγχρονα νεοελληνικά έργα. Όπερες των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Ντονιτσέτι, Μπελλίνι, Μπετόβεν, Τομά, Βάγκνερ, Βέρντι, Γιόχαν Στράους, Όφφεμπαχ, Μπιζέ, Σαιν Σανς, Μουσόργκσκυ, Ρίμσκι-Κόρσακοφ, Πουτσίνι, Ρίχαρντ Στράους, Στραβίνσκυ, Μενόττι, Νταλαπίκολα, Σοστακόβιτς, Καλομοίρη, Θεοδωράκη, Κούκου, Μπαλτά.

Έχει γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου. Έχει μεταφράσει έργα των: Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Λόπε ντε Βέγκα, Γκαίτε, Σίλλερ, Λόρδου Βύρωνα, Μπύχνερ, Ίψεν, Στρίντμπεργκ, Μπρεχτ, Κόχουτ κ.ά.

Από το 1977 ώς το 1980 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και από το 1984 ώς το 1987 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1989 εξελέγη Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 εκλέγεται Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1992 έως το 1996 υπήρξε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ι.Τ.Ι.). Από το 1997 έως το 1999, από το 2001 έως το 2003, και από το Σεπτέμβριο του 2005 έως το 2007 πάλι Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1999 ως το 2006 Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το 1974 του απονέμεται το βραβείο «Καρλ Σκράουπ» του Λαϊκού Θεάτρου της Βιέννης για την καλύτερη σκηνοθεσία της χρονιάς. Το 1988 του απονέμεται το βραβείο αρχαίου δράματος του Δήμου Αθηναίων «Κάρολος Κουν», για τη διδασκαλεία της Ορέστειας. Το 1995 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο “Cavaliere Ufficiale” για την προβολή του ιταλικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Το 1996 του απονέμεται το βραβείο σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για τη Θεοφανώ και το 1997 το βραβείο «Φώτος Πολίτης» του Θεατρικού Μουσείου για το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα και τον Ίωνα. Το 1999 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απονέμει το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος.

Το 2001 το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέδωσε προς τιμήν του τον συλλογικό τόμο Δάφνη. Τον Δεκέμβριο του 2001 τον βραβεύει η Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρό Μετάλλιό της. Το 2004 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας του απονέμει το ανώτερο παράσημο “Ordine della Stella Solidarietà Italiana-Cavaliere (III Classe)” για την προσφορά του στη σύσφιγξη των ελληνο-ιταλικών πολιτιστικών σχέσεων. Το 2005 εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2011 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2012 και Πρόεδρός της για το 2013. Το 2016 το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του και την ίδια χρόνια του απονέμεται το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου και Χορού 2016 σε θεατρολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας, για την κριτική έκδοση του Αμύντα.