ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΣΤΟ Ε.Κ.Π.Α.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Μόρφου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024.

Στην τελετή απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ακολούθησαν ομιλίες σχετικές με τη Μόρφου από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Στρόππο και την κ. Πωλίνα Άνιφτου και τραγούδια από το μουσικό σχήμα του Στέφανου Πελεκανή. Η ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου έγινε από τον Αντιδήμαρχο Μόρφου κ. Κυριάκο Κουδουνά και η Ανακήρυξη της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Δημότη Μόρφου και επίδοση του Κλειδιού της Πόλης, από τον Δήμαρχο Μόρφου κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ. Ακολούθησε η αντιφώνηση από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια τραγούδια από τη Χορωδία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος στην προσφώνησή του ανέφερε:

«Έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να φιλοξενούμε την Τελετή Ανακήρυξης σε επίτιμη Δημότη Μόρφου, της πραγματικά σπουδαίας Ελληνίδας και διακεκριμένης Νομικού, της Εξοχωτάτης Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τη Δημοτική Αρχή της Μόρφου και τον Δήμαρχο κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.

Εξοχωτάτη κυρία Πρόεδρε,

Πρόκειται για μια τελετή με βαθύ συμβολισμό, μια τελετή που αντιπροσωπεύει μια σπουδαία στιγμή για το Πανεπιστήμιό μας, καθώς Σας υποδεχόμαστε όχι μόνο ως ηγέτη τής χώρας μας, αλλά και ως επίτιμη δημότη ενός Ιστορικού Δήμου τής πολύπαθης Κύπρου με μακραίωνη  παρουσία τού Ελληνισμού, όπως καταμαρτυρούν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Η παρουσία Σας σήμερα εδώ, στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  του οποίου είστε  Επίτιμη Διδάκτορας, μας γεμίζει χαρά και περηφάνια, γιατί με την σημερινή τελετή συνδέουμε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής έκφρασης τής δημοκρατίας στον ιστορικό Δήμο Μόρφου της Κύπρου με το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, το οποίο υπηρετείτε. Και γιατί άλλη μια φορά αποτυπώνεται με εμφατικό τρόπο η διάθεσή Σας να αγκαλιάσετε τον Ελληνισμό, απ’ άκρη σ’ άκρη.

 Η πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά Σας στην πατρίδα, η λαμπρή ακαδημαϊκή και επιστημονική Σας σταδιοδρομία και οι υπηρεσίες Σας στη δικαιοσύνη, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον Σάς καθιστούν σύμβολο της ενότητας και της ομοψυχίας απανταχού του Ελληνισμού.

Ο Δήμος Μόρφου,  ευρισκόμενος στην κατεχόμενη πλευρά τής Κύπρου από τον πικρό Αύγουστο του 1974,  όταν οι  αναγκαστικές μετακινήσεις και οι ανείπωτες ανθρώπινες πιέσεις που ακολούθησαν άλλαξαν και σημάδεψαν ολόκληρη την κοινότητα για πάντα,  μάχεται πεισματικά και διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για  μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού,  που να εξασφαλίζει, συν τοις άλλοις, την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στις πανάρχαιες προγονικές εστίες.

Το Πανεπιστήμιό μας ευρισκόμενο πάντα  στο πλευρό τού Δήμου Μόρφου και όλης της Κύπρου με ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία προσπαθεί να συμβάλλει όσο μπορεί στον μακροχρόνιο και σκληρό αγώνα τού Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και προκοπή.

Εξοχωτάτη κυρία Πρόεδρε,  είμαστε ευγνώμονες που σε αυτήν την πορεία,  δέχεσθε και εσείς να είστε συνοδοιπόρος μας.

Οι δεσμοί, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε σχέση με την Κύπρο είναι πολλοί και μακροχρόνιοι. Υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στα Πανεπιστήμια, της Κύπρου και της Αθήνας, που χτίζουν με αυτόν τον τρόπο έναν ενιαίο αμυντικό και πνευματικό χώρο. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου, όπως ο Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, έχουν φοιτήσει και αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιό μας.

Η Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο με κύριο δόγμα τον ενιαίο πολιτιστικό χώρο Κύπρου  και Ελλάδας έχει αναλάβει μακροχρόνια δράση για την προώθηση των Κυπριολογικών σπουδών και την προβολή των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα στο Πανεπιστήμιό μας

  • Εισήχθησαν στα Προγράμματα Σπουδών μαθήματα για την Κύπρο, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
  • Καθιερώθηκε ένα ετήσιο Πολιτιστικό Τριήμερο για την Κύπρο.
  • Οργανώθηκαν πλείστες εκδηλώσεις για την Κύπρο, εκδόθηκαν πολλά ψηφίσματα και έγιναν πολλές παραστάσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Ενημερώθηκαν για το Κυπριακό χιλιάδες ξένοι επιστήμονες και φοιτητές που συμμετείχαν σε προγράμματα του Ε.Κ.Π.Α.
  • Τέλος, καθιερώθηκε η ετήσια Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κύπρο.

Η σημαντική απόφαση της Συγκλήτου να εκκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία παραρτήματος στην Κύπρο αποτελεί μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για το Ε.Κ.Π.Α. Το γεγονός ότι το Ε.Κ.Π.Α. επιλέγει την Κύπρο για αυτό το σημαντικό βήμα εξωστρέφειας και ανάπτυξης δεν είναι τυχαίο. Η ίδρυση παραρτήματος τού Ε.Κ.Π.Α. στην Κύπρο θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την εκπαίδευση των Κυπρίων φοιτητών στη χώρα τους και θα λειτουργήσει σε ακαδημαϊκό επίπεδο εποικοδομητικά και για τα υπάρχοντα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου μέσω πιθανών κοινών προγραμμάτων σπουδών. Η επιλογή της Κύπρου ως τόπου ίδρυσης τού παραρτήματος τού Ε.Κ.Π.Α., εμπεριέχει σαφείς εθνικούς και ιστορικούς λόγους ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει στην προσέλκυση φοιτητών από την Ασία και την Αφρική, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια και στη διεθνοποίηση.

Εξοχωτάτη κυρία Πρόεδρε,

Είμαστε ειλικρινά ευτυχείς, διότι σήμερα έχουμε την πολύ μεγάλη τιμή να Σας υποδεχόμαστε στο Πανεπιστήμιό μας εν όψει της Τελετής Ανακήρυξής Σας σε Επίτιμη Δημότη Μόρφου και διότι τελετές όπως η σημερινή ενισχύουν την εγρήγορση όλων μας, η οποία πρέπει να υπάρχει, ώστε να υπάρξει η ποθητή λύση στον συνεχιζόμενο Αγώνα τού Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία, επανένωση τού νησιού, καταξίωση και πρόοδο.

Μ’ αυτές τις σκέψεις και διερμηνεύοντας τα αισθήματα της Δημοτικής Αρχής και των δημοτών της ιστορικής Μόρφου, Σας συγχαίρω και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε επωμιστεί, επ’ ωφελεία του ελληνισμού.

Συγχαίρω και εσάς Αξιότιμε κ. Δήμαρχε και Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου, και εύχομαι από καρδιάς να δείτε την αγαπημένη μας Μόρφου  και  όλη την Κύπρο σύμφωνα με τις επιθυμίες σας και τους μακροχρόνιους Αγώνες του Κυπριακού Λαού».

Στην αντιφώνησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχομαι την ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη της Μόρφου, της Θεομόρφου πόλης της θεάς Αφροδίτης και των βυζαντινών ακριτών∙ μιας ακόμη πόλης της Μεγαλονήσου με μακραίωνη παρουσία του ελληνισμού, όπως έχει επιβεβαιώσει και η αρχαιολογική σκαπάνη που αποκάλυψε την αρχαία ελληνική πόλη των Σόλων, με το εντυπωσιακό της θέατρο, στις ακτές του κόλπου της.

Δυστυχώς, όμως, η χαρά μετριάζεται, καθώς 50 ολόκληρα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή, η Μόρφου παραμένει υπό κατοχή και οι κάτοικοι της εξακολουθούν να ζουν ως πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο, ενώ πολλοί φεύγουν από τη ζωή, χωρίς να έχουν γευτεί τη λύτρωση της επιστροφής.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα φέρνει στο νου τους στίχους του μεγάλου ποιητή Κώστα Μόντη, ο οποίος αναρωτιόταν με πόνο:
“Και τώρα τι θα γίνει μ’ εκείνο τον γέρο πρόσφυγα
που τον απαντούσα πριν κάθε μέρα στη στάση
να περιμένει το λεωφορείο για το Μόρφου
και ν’ ανάβει συνέχεια τσιγάρα να περάσει η ώρα,
και που σήμερα δεν ήταν εκεί,
και που χτες δεν ήταν εκεί,
και που δε θάν’ ξανά εκεί;”

Η απάντηση που οφείλουμε στον ποιητή είναι ότι η Μόρφου, όπως άλλωστε και η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια, η Λευκωσία και όλες οι κατεχόμενες περιοχές του νησιού, δεν είναι χαμένες πατρίδες. Ευχή και προσδοκία όλων είναι ότι η ημέρα της απελευθέρωσης δεν θα αργήσει και όλοι εσείς, οι Μορφίτες και οι Μορφίτισσες, θα επιστρέψετε στις πατρογονικές σας εστίες.

Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στις προσπάθειες για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινός μας στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου, με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της.

Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana της Ελβετίας, το 2017. Ελπίζω ότι η έναρξη της αποστολής της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Από πλευράς μας, το μήνυμα που εκπέμπουμε προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι, στη σημερινή εποχή πολλαπλών προκλήσεων και εντεινόμενης ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, μία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα βοηθήσει στο να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο.

Κύριε Δήμαρχε,

Σας διαβεβαιώ ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει την αποφασιστικότητά μας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, σε διαρκή συντονισμό με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέχρι την οριστική και πλήρη δικαίωση του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού. Το χρωστάμε στους χιλιάδες πρόσφυγες, στους πεσόντες, στους αγνοουμένους, και πάνω απ’ όλα στις νέες γενιές Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων, που ονειρεύονται να ζήσουν σε μία πατρίδα ελεύθερη, ενωμένη, ειρηνική και ευρωπαϊκή.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε».

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.